Σε
ανασκαφές κατά την δεκαετία του '60 βρέθηκαν στην περιοχή της Παλαιστίνης εκατοντάδες ασημένια νομίσματα της βυζαντινής περιόδου μαζί με ένα τεμάχιο ξύλου που θεωρείτο "τίμιο ξύλο', καθώς και ένα τεμάχιο σκληρού υφάσματος σε καλοδιατηρημένη κατάσταση. Τα νομίσματα είχαν στη μια όψη την προσωπογραφία του Μεγάλου Κωνσταντίνου και γραμμένο στα ελληνικά: "Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία" και από την άλλη την προσωπογραφία της μητέρας του Ελένης και γραμμένο 333 μ.Χ. Το ύφασμα είχε στη μια του άκρη γραμμένο "... Ω ΝΙΚΑ" και ένα μέρος σχήματος
που θύμιζε σταυρό. Οι αρχαιολόγοι δεν ήταν σίγουροι για την αυθεντικότητα αυτής της σπουδαίας ανακάλυψης, αλλά ένας Γερμανός ιστορικός που κλήθηκε να βοηθήσει αποφάνθηκε:
-«Το
ένα από τα τρία ευρήματα δεν είναι αυθεντικό!»
Ποιο
και γιατί; (Κατ.27/Νο.386)
5 σχόλια:
1)Τίμιο ξύλο δεν υπάρχει.
2)Νόμισμα της εποχής δεν μπορεί να είχε χρονολογία σημερινής κοπής πάνω του. Επιπροσθέτως η επίσημη γλώσσα της αυτοκρατορίας τότε(και για αρκετούς αιώνες μετά),και των νομισμάτων, ήταν τα Λατινικά και όχι τα Ελληνικά.
Μάλλον το νόμισμα δεν είναι αυθεντικό επειδή, αν κόπηκε τέτοιο νόμισμα το 333 μ.Χ, δεν έπρεπε να γράφει "Ρωμαική Αυτοκρατορία"
Ο ΚωνσταντίνοΣ ναι μεν αναγνώρισε την ανεξιθρησκεία άρα σταμάτησε τους διωγμούς των χριστιανών με Ρο διάταγμα των μεδιολανων το 313 μ χ αλλά δεν αναγνωρίστηκε σαν επίσημη θρησκεία της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.αυτό έγινε αργότερα με τον Θεοδόσιο.άρα το μ.χ. αποκλείεται να υπήρχε στο νόμισμα από τη στιγμή που ο χριστιανισμος δεν ήταν επίσημη θρησκεία του κρατους αρα η γέννηση του χριστού δεν αναγνωριζόταν σαν σημείο αναφορας
@Ευθύμης Αλεξίου
Συγχαρητήρια! Η απάντησή σας είναι σωστή. Πολύ σωστά το επισημάνατε, όπως και ο κ. Ριζόπουλος, έπρεπε να γράφει "Ιmperium Romanum" και όχι "Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία".
@batman1986
Συγχαρητήρια! Η απάντησή σου είναι σωστή.
Δημοσίευση σχολίου