Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

Rebus No.287 (11)

3σχόλια

Λύση

Σαραντάπορο* [Σαρα**ντα***πωρο(ς)****]
*Το Σαραντάπορο είναι ένα ιστορικό χωριό που ανήκει στην επαρχία Ελασσόνας του νομού Λάρισας, (στα σύνορα με το νομό Κοζάνης). Βρίσκεται σε στρατηγική θέση των ομώνυμων "Στενών του Σαρανταπόρου", (που αποτελεί φυσικό πέρασμα μεταξύ της Θεσσαλίας και της Δυτικής Μακεδονίας), που σχηματίζεται μεταξύ της οροσειράς των Καμβουνίων και της οροσειράς των Πιερίων. Ο πληθυσμός του ανέρχεται σε 907 κατοίκους. Η κύρια ασχολία των κατοίκων είναι η γεωργία και η κτηνοτροφία. Η στρατηγική σημασία των Στενών του Σαραντάπορου είχε επισημανθεί από την αρχαιότητα. Tα στενά αυτά πέρασε ο Ξέρξης το 480 π.Χ. όταν κατέρχονταν προς την αρχαία Αθήνα. Την περίοδο της τουρκοκρατίας έφερε το όνομα Γλίκοβο. Απελευθερώθηκε από τον τουρκικό ζυγό στις 9 Οκτωβρίου του 1912 κατά τη διάρκεια του Α' Βαλκανικού Πολέμου, στη περιοχή του οποίου, παρά τον ομώνυμο χείμαρρο, η ελληνική στρατιά υπό την αρχιστρατηγία του Διαδόχου Κωνσταντίνου έδωσε την ομώνυμη σπουδαία Μάχη του Σαραντάπορου, κατά την οποία, υπό την άτακτη φυγή του τουρκικού στρατού, (Στρατιάς νοτίου Μακεδονίας), περιήλθαν στους Έλληνες, ως λάφυρα, 22 τουρκικά πυροβόλα και πληθώρα πυρομαχικών. Σήμερα στον ίδιο χώρο λειτουργεί το Μουσείο της Μάχης του Σαρανταπόρου που βρίσκεται επί της αμαξιτής οδού Λάρισας - Κοζάνης, απέναντι από το τουρκικό Χάνι του Χατζηγώγου. Στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο,και ειδικότερα κατά τη γερμανική κατοχή οι Γερμανοί εισβάλλοντας στο Σαραντάπορο κατέστρεψαν εκ του συνόλου των 145 οικιών, ολοσχερώς τις 137 και μερικώς τις 7.Σημειώνεται ότι στα όρια του χωριού βρίσκεται αρχαιολογικός χώρος προκλασικής εποχής, ο οποίος είναι επισκέψιμος για το κοινό.
**Sarah Jessica Parker=Αμερικανίδα Ηθοποιός
***Νταβίντ, Ντα Σίλβα Μέντες Ο έμπειρος αμυντικός μέσος άρχισε το ποδόσφαιρο στη Σπάρτα Ρότερνταμ και μετά από αρκετά χρόνια παρουσίας εκεί βρέθηκε στον Άγιαξ το 2002, πριν επιστρέψει για μία σεζόν στην πρώτη ομάδα του και στη συνέχεια αγωνιστεί σε Μπρέντα και Άλκμααρ. Με την τελευταία έκανε τέσσερις εξαιρετικές σεζόν και το 2010 βρέθηκε στη Σαλτσμπουργκ, από την οποία αποχώρησε το 2013 για να ενταχθεί στον Παναθηναϊκό.
****Ο Πώρος (σανσκρ.:Πουρουβάασα, αρχ. ελλ.:Πῶρος) ήταν βασιλιάς ενός αρχαίου ινδικού κράτους, στο σημερινό Παντζάμπ. Το βασίλειό του βρισκόταν ανάμεσα στους ποταμούς Τζέλουμ και Τσέναμπ (Τα ποτάμια αυτά ήταν γνωστά στους αρχαίους Έλληνες με τα ονόματα Υδάσπης και Ακεσίνης, αντίστοιχα). Είναι γνωστός για τη μάχη που έδωσε κατά του Μεγάλου Αλεξάνδρου, το 326 π.Χ., στον ποταμό Υδάσπη. Σύμφωνα με τον Αρριανό,το ύψος του Πώρου ήταν πάνω από πέντε πήχεις(2,30μ. Ένας πήχης ισούται με 0,46 μέτρα). Αντιθέτως, ο Πλούταρχος, υποστηρίζει πως ο Πώρος έφτανε τους τέσσερις πήχεις και τη μία σπιθαμή (2,02μ. Μία σπιθαμή είναι περίπου 18 εκατοστά). Όπως και να 'χει, το παράστημα του Ινδού βασιλιά εντυπωσίασε τον Αλέξανδρο. Ο Πώρος περίμενε τον Μέγα Αλέξανδρο στην απέναντι όχθη του Υδάσπη. Στη μάχη είχε παρατάξει και 200 πολεμικούς ελέφαντες. Η μάχη μαινόταν όλη την ημέρα, με σοβαρές απώλειες και για τις δύο πλευρές. Τελικά, μια επέλαση του ελληνικού ιππικού από απροσδόκητο σημείο, βρήκε ανέτοιμο τον Πώρο. Τα στρατεύματά του απωθήθηκαν σ' έναν δρόμο που ποδοπατήθηκαν από τους ελέφαντες. Στη μάχη, ο Πώρος αποδείχθηκε σπουδαίος πολεμιστής. Το ήθος και η ανδρεία του, συγκίνησαν ακόμη και τον Αλέξανδρο. Ο Πώρος φαίνεται να κατείχε τη θέση του σατράπη για αρκετά χρόνια μετά την αναχώρηση του Αλέξανδρου. Φαίνεται πως έγινε σατράπης της περιοχής του Ινδού, μετά το θάνατο του Αλέξανδρου, στο 323 π.Χ. Αυτή του η θέση επιβεβαιώθηκε το 321 π.Χ., μετά τη συνέλευση των Επιγόνων στο Τριπαράδεισο της Συρίας.

Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

Τι Είναι; (Αίνιγμα)

3σχόλια
Έχει 6 πρόσωπα, αλλά δεν έχει στόμα και μύτη,
Έχει 21 μάτια, αλλά δεν μπορεί να δει. Τι είναι; (Κατ.27)

Rebus No.286 (4)

3σχόλια

Λύση

Θέμα* [IX**εμα***]
*Η λέξη Θέμα μπορεί να αναφέρεται:
(α)Θέμα (μουσική) = Θέμα ενός μουσικού έργου ονομάζεται στη μορφολογία της μουσικής μια συμπυκνωμένη, μελωδικά και ρυθμικά μεστή μουσική ιδέα, που αποτελεί το θεμέλιο λίθο του έργου. Παρουσιάζεται συνήθως στην αρχή ενός μουσικού κομματιού, στην έκθεση, και επανέρχεται στην επανέκθεση, αν υπάρχει. Το θέμα, μοτίβα του ή παραλλαγές του γίνονται αντικείμενο πολύμορφης επεξεργασίας στο ενδιάμεσο τμήμα του έργου, την ανάπτυξη, και εξασφαλίζουν την ομοιογένειά του. Στην κλασική περίοδο τα θέματα χαρακτηρίζονται από συμμετρία, είναι δηλ. χτισμένα από δύο, τέσσερις ή οκτώ δίμετρες φράσεις με ευδιάκριτες τομές ανάμεσά τους. Πολλά θέματα, λόγω της μελωδικότητάς τους, έχουν αποκοπεί από τα έργα που τα πρωτοχρησιμοποίησαν, έχουν εμπνεύσει άλλα κλασικά έργα ή έχουν γίνει πολύ γνωστά περνώντας στη δημοφιλή λαϊκή μουσική και αναπτύσσοντας εκεί μια νέα πορεία. Αντίστροφα, πολλοί συνθέτες, ιδιαίτερα των Εθνικών Σχολών της Ρομαντικής περιόδου, χρησιμοποίησαν θέματα από τη λαϊκή παραδοσιακή μουσική στα έργα τους.
(β)Θέμα (σκάκι) = Θέμα λέγεται η ιδέα που βρίσκεται πίσω από ένα σκακιστικό πρόβλημα και την οποία ο συνθέτης, δημιουργώντας ένα νέο πρόβλημα, παρουσιάζει με νέα μορφή. Σε ένα πρόβλημα το θέμα προσδίδει λογική, συνάφεια και ομορφιά. Δεν έχουν όλα τα θέματα παρόμοιο αντικείμενο:
(i)Υπάρχουν θέματα που σχετίζονται με κινήσεις πριν από το κλειδί, (στο έτοιμο παιγνίδι).
(ii)Υπάρχουν θέματα που σχετίζονται με το κλειδί.
(iii)Υπάρχουν θέματα που παρουσιάζονται στην φάση μετά το κλειδί, και είναι κλεισίματα γραμμών, ανοίγματα γραμμών, ειδικές παρατάξεις πεσσών, ειδικά τετράγωνα (οι διατομές) όπου τέμνονται οι γραμμές επίδρασης των κομματιών και δημιουργούνται παρεμβολές, κλπ.
(iv)Άλλα θέματα επεκτείνονται σε διάφορες φάσεις του προβλήματος και παρακολουθούν τον τρόπο που αλλάζουν οι άμυνες των μαύρων (πχ. a b) και τα ματ των λευκών (πχ. X Y) από την μια φάση στην επόμενη (πχ. 1η φάση εικονικό παιγνίδι μετά από μία δοκιμή a-X b-Y, 2η φάση πραγματικό παιγνίδι μετά το κλειδί b-X, a-Y).
Όταν ο λύτης αποπειράται να λύσει ένα πρόβλημα, ουσιαστικά επιδιώκει να ανακαλύψει την ιδέα που έχει κρύψει ο συνθέτης μέσα στο πρόβλημα, και να εκτιμήσει πόσο όμορφα και οικονομικά πέτυχε ο δημιουργός τον στόχο του. Πρέπει να εξετάσει το παιγνίδι σε κάθε φάση του προβλήματος και να διαπιστώσει τις αλλαγές των ματ από την μια φάση στην επόμενη. Δεν πρέπει να παραπλανηθεί ο λύτης από τις δοκιμές (προσπάθειες των λευκών που αποκρούονται με μοναδική κίνηση των μαύρων), και πρέπει να βρει το μοναδικό κλειδί και τις βαριάντες που ακολουθούν το κλειδί.
(γ)Θέμα (Βυζάντιο) = Στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία με την ονομασία '''θέμα''' αναφέρουμε τις αρχικώς μεγάλες στρατιωτικές μονάδες του βυζαντινού στρατού που δημιουργήθηκαν κατά τον 6ο αιώνα, οι οποίες λάμβαναν το όνομά τους από την τοποθεσία την οποία συνετίθεντο και οι οποίες εξελίχτηκαν σταδιακά από τον 8ο αιώνα σε διοικητικές περιφέρειες του κράτους, με διοικητικό ρόλο υπό τον εκάστοτε ανώτερο στρατιωτικό αξιωματικό (στρατηγό). Οι διοικητικές αυτές περιφέρειες της Αυτοκρατορίας οι οποίες δημιουργήθηκαν πιθανά τον 7ο αιώνα, κατά τη δυναστεία του Ηρακλείου, μετά την κατάργηση των επαρχιών που είχαν θεσπίσει παλαιότερα ο Διοκλητιανός και ο Μεγάλος Κωνσταντίνος και αφετέρου οι στρατιωτικές μονάδες που συγκροτούνταν σ΄ αυτές μετά από επιστράτευση. Τα θέματα ήταν αρχικά στρατιωτικές μονάδες, μετακινούμενες ανά την επικράτεια. Όταν οι μονάδες αυτές απέκτησαν μόνιμη εγκατάσταση, θέματα ονομάστηκαν οι περιοχές εγκατάστασής τους, οι οποίες εξελίχθηκαν σε διοικητικές περιφέρειες. Την ανώτατη πολιτική εξουσία του θέματος ασκούσε ο στρατηγός.
(δ)«Πρώτο Θέμα» = Ημερήσια Εφημερίδα.
**IX = Θ.
***Έμα Στόουν - Emma Stone = Αμερικανίδα Ηθοποιός

Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

Rebus No.285 (12)

3σχόλια

Λύση

Καραβάν-Σαράϊ (Σεράϊ)* [Καραβαν(ι)**σαραι (σεραι)***]
*Καραβάν σαράϊ (σεράϊ) = Το Ριμπάτ Σαράφ (Περσικά: رباط شرف) είναι ένα καραβάν σαράϊ (πανδοχείο σημείο ανάπαυσης ταξιδιωτών και ζώων) το οποίο χρονολογείται από το 1114. Βρίσκεται βορειοανατολικά του Ιράν στην επαρχία Ραζαβί Χορασάν. Πιθανολογείται ότι ανοικοδομήθηκε από τον Σαράφ αλ-Ντιν ιμπν Ταχίρ (ηγεμόνα της επαρχίας του Χορασάν). Ο αρχαιολογικός χώρος βρίσκεται 7 χιλιόμετρα μακριά από το χωριό Σχολόκ (130 χιλιόμετρα από την Μασχάντ). Ανοικοδομήθηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχει οχύρωση ώστε να προστατεύονται τα καραβάνια από τις επιθέσεις ληστών. Μάλιστα υπήρχε μόνο μια πύλη εισόδου η οποία μπορούσε να φρουρείται. Το συγκρότημα έχει μέγεθος 110x75 μέτρα και είναι περιτοιχισμένο από πλίθινους τείχους ύψους 6 μέτρων οχυρωμένο από έξι στρογγυλούς πύργους. Αρχικά λειτούργησε ως καραβάν σαρά»ι αλλά αργότερα, μετά από λεηλασία που υπέστει αναδιαμορφώθηκε ως παλάτι της πριγπίσσας Τουρκάν Χατούν η οποία ήταν σύζυγος του Σελτζούκου Σουλτάνου Σαντζάρ (1118-1157). Ο Σαντζάρ είχε έδρα στην πρωτεύουσα Μερβ (σήμερα η Μερβ βρίσκεται στο Τουρκμενιστάν). Το καραβάν σαράϊ αποτελείται από δύο μέρη: το ένα μικρότερο μέρος το περιλαμβάνει τρία μικρά ισλαμικά τεμένη και απευθυνόταν στην πλειοψηφία των ταξιδιωτών ενώ υπήρχε ένα μεγαλύτερο μέρος με τρεις δεξαμενές νερού και δωμάτια ξεκούρασης τα οποία απευθυνόταν στους πλουσιότερους ταξιδιώτες.
**Καραβάνι:
(1)Εμπόροι ή ταξιδιώτες οι οποίοι ταξίδευαν παλαιότερα οδικός σαν ομάδα, κυρίως για λόγους ασφαλείας.
(2)Μπουλούκι τουριστών. (μειωτικά, ειρωνικά)
***Σαράϊ (Σεράϊ) = Τουρκικό Ανάκτορο (Παλάτι). 

Σάββατο 25 Ιουλίου 2015

Rebus No.284 (9)

3σχόλια

Λύση

Πανδοχείο* [Παν**δοχειο***]
*Πανδοχείο= Κτήριο κατάλληλο να προσφέρει στέγη και τροφή σε περαστικούς ταξιδιώτες.
Ή Χάνι: Χώρος για την υποδοχή και τη διανυκτέρευση ταξιδιωτών και των ζώων τους.
Ή Καραβάν –Σαράϊ:
(1)Στην Ανατολή, το καταφύγιο για τους ταξιδιώτες των καραβανιών, το χάνι.
(2)Το οικοδόμημα, το κτίριο που χρησιμοποιείται για την ανάπαυση των ταξιδιωτών, κοινά πανδοχείο. (συνεκδοχικά.)
(3)Τόπος στον οποίο διαμένουν πολλοί ξένοι. (κατ` επέκταση.)
**Ο Ερμής Παν (Hermes Pan) ή Ερμής Παναγιωτόπουλος (10 Δεκεμβρίου 1909 - 19 Σεπτεμβρίου 1990) ήταν Αμερικάνος , με ελληνική καταγωγή, χορογράφος και χορευτής. Συνεργάτης του Φρεντ Αστέρ και της Τζίντζερ Ρότζερς. Γεννήθηκε στο Μέμφις του Τενεσί το 1909 και πέθανε στο Μπέβερλι Χιλς της Καλιφόρνια το 1990. Το αληθινό του όνομα ήταν Ερμής Παναγιωτόπουλος. Ο πατέρας του ήταν έλληνας μετανάστης από τα Καλάβρυτα και η μητέρα του, Μαίρη Χιούστον, Ιρλανδή μετανάστρια. Η σταδιοδρομία του άρχισε το 1928 στο Θέατρο Μπρόντγουει όπου εμφανίστηκε σαν χορευτής, ενώ στη συνέχεια έπαιξε, μαζί με την αδελφή του Βάσω, σε πολλά μιούζικαλ συνεργαζόμενος με τον Φρεντ Αστέρ. Η συνεργασία του με τον Αστέρ κράτησε σε όλη τους στην καριέρα και συνολικά συνεργάστηκαν σε 17 ταινίες. Η πρώτη συνεργασία τους ήταν στην τανία Flying Down to Rio (1933). Το 1937 κέρδισε το Βραβείο Όσκαρ με την ταινία A Damsel in Distress για την χορογραφία, ενώ ήταν επίσης υποψήφιος με το Top Hat (1935) και το Swing Time (1936). Έχει χορέψει ή χορογραφήσει σε 112 ταινίες του Χόλιγουντ.
***(α)Δοχείο=Κοίλο σκεύος που χρησιμεύει στη φύλαξη διαφόρων ουσιών, στερεών, υγρών ή αερίων. συνώνυμα: αγγείο, βάζο, κάπι, σκεύος.
(i)Ουροδοχείο= Σκεύος που χρησιμεύει στην ούρηση.
(ii)Ανθοδοχείο= Δοχείο, συνήθως διακοσμητικό, στο οποίο τοποθετούνται άνθη.
(iii)Γαλακτοδοχείο= Δοχείο για την αποθήκευση γάλακτος.
(iv)Σταχτοδοχείο= Μικρό σκεύος, συνήθως επιτραπέζιο, που χρησιμοποιείται για την απόρριψη στάχτης τσιγάρων ή πούρων αλλά και για την εναπόθεση και το σβήσιμο αυτών.
(β)Ο υπόγειος (ή ισόγειος) αποθηκευτικός χώρος, όπου διατηρείται σχετικά χαμηλή θερμοκρασία, για την συντήρηση των τροφίμων. συνώνυμα: κελάρι.(παρωχημένο)
Κάτω από την τραπεζαρία και δυτικά του παρεκκλησίου των Τριών Ιεραρχών βρίσκεται το Δοχείο (κελάρι) της μονής Βαρλαάμ.

Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015

Ο Αριθμός

3σχόλια
Ποιος αριθμός αντιστοιχεί στην θέση που έχει σταθμεύσει το αυτοκίνητο; (Κατ.27)

Λύση

Ο αριθμός της θέσης είναι το 87. Οι αριθμοί είναι γραμμένοι ανάποδα:
86, 87, 88, 89, 90, 91

Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

Ο Αριθμός

2σχόλια
 Με ποιον αριθμό πρέπει ν’ αντικαταστήσουμε το ερωτηματικό; (Κατ.2)

Λύση

Με τον αριθμό 16. Προσθέτοντας τα ψηφία του γινομένου του πρώτου μέλους της εξίσωσης έχουμε ως αποτέλεσμα τον αριθμό του δευτέρου μέλους της εξίσωσης.
11*11 ή 112= 4 ----> 121 = 4 ----> 1+2+1 = 4
12*12 ή 122= 9 ----> 144 = 9 ----> 1+4+4 = 9
13*13 ή 132= ? ----> 169 = ? -----> 1+6+9 = 16 (?)
Λύση του Ε. Αλεξίου
Με δύο μόνο "οδηγούς", οι λύσεις μάλλον θα είναι περισσότερες της μιας. Εύκολα έχω δύο.
Πρώτη Λύση:
(11x11)=4 ---> (1+1)x(1+1)=2*2=4
(12x12)=9 ---> (1+2)x(1+2)=3*3=9
(13x13)=? ---> (1+3)x(1+3)=4*4=16(?)
Δεύτερη Λύση:
(11x11)=4 ---> 11x11=121 ---> 1+2+1=4
(12x12)=9 ---> 12x12=144 --->1+4+4=9
(13x13)=? ---> 13*13=169 ---> 1+6+9=16(?)
Διαφορετικός δρόμος, ίδιο αποτέλεσμα.

Rebus No.283 (9)

0σχόλια

Λύση

Στρόφιγγα* [Στροφη**γκα***]
Στρόφιγγα= (α)Ο άξονας γύρω από τον οποίο περιστρέφεται ένα εξάρτημα.
(β)Μοχλός που ρυθμίζει την εκροή νερού από δοχείο, βαρέλι κτλ. (κάνουλα)
(γ)Εξάρτημα με τη βοήθεια του οποίου στρέφονται οι πόρτες ή τα παράθυρα. (μεντεσές)
**Έννοιες για τη στροφή:
(i)Η αλλαγή πορείας.
(ii)H αλλαγή στάσης, απόψεων και συμπεριφοράς.
(iii)H καμπή του δρόμου.
(iv)H αλλαγή πορείας του σκάφους προς τα δεξιά ή τα αριστερά με χειρισμό του πηδαλίου. (Στη ναυτιλία)
(v)Η περιστροφή.
Π.χ. Η μπαλαρίνα έκανε δυο στροφές γύρω από τον εαυτό της.
(vi)Ομάδα στίχων που χωρίζεται από τους υπόλοιπους με κενή γραμμή. (Στη ποίηση)
Εκφράσεις:
(i)Το μυαλό του / της παίρνει στροφές : αντιλαμβάνεται εύκολα.
(ii)Στροφή 180 μοιρών: (μεταφορικά) η ολοκληρωτική αλλαγή στάσης / άποψης πάνω σε ένα θέμα.
***Η ιαπωνική ονομασία της ζωγραφικής της μελάνης είναι σουιμπόκου-γκα (ζωγραφική με νερό και μελάνη) ή απλούστερα, σούμι-ε (εικόνες με μελάνη). Ως διασημότερος εκπρόσωπος της αναγνωρίζεται ο Σεσού Τογιό (1420-1506).

Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

Τι Είναι;

4σχόλια
Τι είναι αυτό/αυτά που μπορεί/μπορούν να ταξιδέψει/ταξιδέψουν σε όλο τον κόσμο και βρίσκεται/βρίσκονται σε μια γωνία; (Κατ.27)
 Πηγή: http://dailybrainteaser.blogspot.gr/2013_08_01_archive.html

Λύση

Το/τα γραμματόσημο/γραμματόσημα, το οποίο/τα οποία είναι κολλημένο/κολλημένα στην πάνω δεξιά γωνία του γράμματος.

Rebus No.282 (14)

3σχόλια

Λύση

Ανασχηματισμός* [Ανα**σχημα***(φω)τισμος****]
* H αλλαγή ενός συνόλου με νέα μέλη, π.χ. Ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης.
**Η Άννα Σιούελ (Anna Sewell) (30 Μαρτίου 1820 - 25 Απριλίου 1878) ήταν Αγγλίδα συγγραφέας, η οποία έγινε γνωστή από το κλασικό μυθιστόρημα "Η Μαύρη Καλλονή" (Black Beauty). Η Άννα Σιούελ γεννήθηκε στο Γκρέιτ Γιάρμουθ της Αγγλίας. Ως τα 14 της χρόνια ήταν ένα ευτυχισμένο και γερό κορίτσι, αλλά μία μέρα έπεσε και χτύπησε στον αστράγαλό της, με αποτέλεσμα να κουτσαίνει για όλη της τη ζωή. Από τότε δεν μπόρεσε να περπατήσει καλά. Στην αρχή το χτύπημα έμοιαζε σαν ένα απλό στραμπούληγμα, αλλά με τον καιρό παρουσιάστηκαν επιπλοκές που ανάγκασαν την Άννα Σιούελ να βλέπει την εξοχή μονάχα μέσα από την άμαξα του πατέρα της. Όσο περνούσε ο καιρός τόσο καταλάβαινε η Άννα πως μπορούσε να περπατήσει ελάχιστα. Έτσι τις περισσότερες φορές μετακινούνταν με την άμαξα ή καβάλα σε άλογο. Τα πρώτα αυτά χρόνια ύστερα από το ατύχημά της, την έκαναν να αγαπήσει το άλογο, που έγινε ο ήρωας στο περίφημο μυθιστόρημά της "Η Μαύρη Καλλονή"
***Σχημα = Η λέξη - όρος σχήμα (εκ του σχειν - αόριστος του ρ. έχω) απαντάται στις ακόλουθες περιπτώσεις:.
(Α)Με τη γεωμετρική έννοια:
i) Σχήμα γενικά ως μορφή, όψη ενός αντικειμένου, π.χ. σχήμα πλώρης.
ii)Σχήμα ως γεωμετρική έννοια, γραμμική παράσταση.
iii)Σχήμα, μορφή στερεού σώματος.
iv)Σχήμα, μέγεθος σελίδων, εφημερίδων κ.λπ.
v)Σχήμα, στρατιωτικός επιχειρησιακός σχηματισμός παράταξης, μετακίνησης, προσβολής, άμυνας κ.λπ.
(Β) Άλλες χρήσεις:
i)Σχήμα, εξωτερικό ένδυμα, αλλά και ιδιότητα ιερωμένων - μοναχών.
ii)Σχήμα, ακολουθούμενος τρόπος έρευνας διάσωσης.
iii)Σχήμα, τύπος παράταξης, χαιρετισμών, πλαισίωσης.
iv)Σχήμα λόγου ως τρόπος διατύπωσης, έκφρασης κυρίως προφορικού λόγου
****(Φω)Τισμος = Ο φωτισμός, η δυνατότητα να δούμε κάτι, ένα αντικείμενο, μια επιφάνεια κλπ. αφού το φωτίσουμε. Ένα σώμα είναι ορατό, δηλαδή μπορούμε να το δούμε, όταν αυτό στέλνει φως στα μάτια μας. Το πρόβλημα του φωτισμού απασχόλησε τον άνθρωπο από τα προϊστορικά χρόνια της ζωής του. Στην αρχή το φως του ήλιου, κατά τη διάρκεια της μέρας του ήταν αρκετό, ενώ το βράδυ η φωτιά που άναβε στη σπηλιά του, χρησίμευε και για το φωτισμό της. Αργότερα χρησιμοποίησε κεριά, δαδιά, λυχνάρια με λάδι ή οινόπνευμα και γενικά οτιδήποτε άλλο εύφλεκτο μέσο.

Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

Ο Όρος

3σχόλια
Ποιος είναι ο επόμενος όρος της ακολουθίας;

Πηγή: http://dailybrainteaser.blogspot.gr/2013_08_01_archive.html

Λύση

Ο αριθμός 60.
Οι αριθμοί αντιπροσωπεύουν:
100=Χρόνια σ’ έναν αιώνα.
365=Ημέρες σ’ ένα χρόνο.
24=Ώρες σε μια ημέρα.
60=Πρώτα λεπτά σε μία ώρα.
60(?)=Δεύτερα λεπτά σ’ ένα λεπτό.

Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

Το Τραγούδι

4σχόλια
Ένας άνδρας φτωχός κάθεται σε μια παμπ του Λονδίνου πίνοντας μια μπύρα. Βλέπει έναν άνδρα, που κάθεται δίπλα του, να βγάζει από το πορτοφόλι του ένα χαρτονόμισμα των £50. Γυρίζει και του λέει: 
-«Έχω ένα εκπληκτικό ταλέντο. Ξέρω σχεδόν κάθε τραγούδι που έχει κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα».  
Ο πλούσιος άνθρωπος γελά. 
Ο φτωχός άνθρωπος του λέει: 
-«Είμαι πρόθυμος να στοιχηματίσω όλα τα χρήματα που έχετε στο πορτοφόλι σας ότι μπορώ να τραγουδήσω ένα τραγούδι με το όνομα μιας κυρίας της επιλογής σας 
Ο πλούσιος άνθρωπος γελά και πάλι και του λέει:
-«Εντάξει, πες για το όνομα της κόρης μου, Joanna Armstrong-Möller; 
Ο πλούσιος άνθρωπος πήγε στο σπίτι του φτωχός. Ενώ ο φτωχός άνθρωπος πήγε στο σπίτι του πλούσιος. Τι τραγούδι τραγούδησε; (Κατ.27) 

Λύση

Happy Birthday!

Rebus No.281 (8)

5σχόλια

  Τρεις Λύσεις.

Λύση

Μνημόνιο*/Νευρώνιο*/Κεφάλαιο* [Μνημων**ιο(ς)***/Νευρων(ας)**ιο(ς)***/Κεφαλα(ς)**ιο(ς)***]
*(α)Μνημόνιο = Με τον όρο μνημόνιο, επίσης υπόμνημα, και μνημόνειον κατά τον Θ. Βοσταντζόγλου είναι έκθεση με ειδική αναφορά σε συγκεκριμένη υπόθεση. Δεδομένου ότι συσχετίζεται εννοιολογικά με τη μνήμη, ως μνημόνιο εννοείται οποιοδήποτε έγγραφο ή άλλο μέσο βοηθά τη μνήμη μέσω της καταγραφής γεγονότων ή συγκεκριμένων παρατηρήσεων πάνω σε ένα δεδομένο θέμα. Σε ό,τι αφορά στη διπλωματική γλώσσα, το μνημόνιο είναι επίσημο διπλωματικό έγγραφο, μέσω του οποίου είτε ανταλλάσσονται απόψεις ή εντοπίζονται θέματα για διμερείς ή πολυμερείς συμβάσεις διεθνούς δικαίου.
*(β)Νευρώνιο =Κύτταρο που αποτελεί δομικό μέρος και λειτουργική μονάδα του νευρικού συστήματος.
*(γ)Κεφάλαιο = (i)Κεφάλαιο ονομάζεται οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο (πχ κτίρια, μηχανήματα, γη, διανοητική ιδιοκτησία, χρήματα κλπ) χρησιμοποιείται στην παραγωγική διαδικασία. Για παράδειγμα ένα κτίριο που στεγάζει εμπορικό κατάστημα είναι κεφάλαιο του τομέα λιανικού εμπορίου, ένα κτήμα που καλλιεργείται είναι κεφάλαιο του αγροτικού τομέα, κοκ. Αποτελεί τον έναν από τους δύο συντελεστές της παραγωγής, (ο δεύτερος είναι η εργασία, ενώ κατά άλλες ταξινομήσεις οι συντελεστές είναι τρεις: εργασία, "γη" και κεφάλαιο, και κατά άλλες πάλι τέσσερις μαζί και με την επιχειρηματικότητα).
(ii)«Το Κεφάλαιο» βιβλίο του φιλόσοφου Καρλ Μαρξ.
**(Α)Μνήμων =(α)Αυτό το άρθρο αναφέρεται στο μυθικό πρόσωπο. Για τον βασιλιά της Περσίας, βλ. Αρταξέρξης Β΄ ο Μνήμων. Στην ελληνική μυθολογία με το όνομα Μνήμων είναι γνωστός ένας υπηρέτης του Αχιλλέα. Ο Μνήμων είχε ως καθήκον του να υπενθυμίζει στον ήρωα κάποιο χρησμό, σύμφωνα με τον οποίο αν ο Αχιλλέας σκότωνε γιο του θεού Απόλλωνα, τότε θα σκοτωνόταν και ο ίδιος κατά τη διάρκεια του Τρωικού Πολέμου. Ο Μνήμων δεν αναφέρεται στην Ιλιάδα.
(β)Αυτός που έχει γερή μνήμη.
**(Β)Νευρών(ας) = Με τον όρο νευρώνας ορίζουμε το κύτταρο που αποτελεί δομικό μέρος και λειτουργική μονάδα του νευρικού συστήματος. Κάθε νευρώνας αποτελείται από ένα κυτταρικό σώμα, που περιλαμβάνει τον πυρήνα και μεγάλο αριθμό οργανιδίων, και από μία ή περισσότερες αποφυάδες. Αυτές ονομάζονται "δενδρίτες" όταν συλλέγουν τα σήματα που στέλνονται στο κύτταρο, και "άξονας" όταν μεταδίδει ώσεις από το κυτταρικό σώμα.
**(Γ)Κεφαλα (ς) = (α)Ο Κύρις Κωνσταντίνος Κεφαλάς (τέλη 9ου-αρχές 10ουαι. μ.Χ.) ήταν Βυζαντινός λόγιος ο οποίος συνέθεσε σημαντικότατο βιβλίο επιγραμμάτων (την Ανθολογία του Κεφαλά) που έγινε η βάση της Παλατινής Ανθολογίας και της Ανθολογίας του Πλανούδη. Ταυτίζεται με κληρικό των ανακτόρων της Κωνσταντινούπολης. Ταυτίζεται ίσως με τον ομώνυμό του «πρωτοπαπά» των ανακτόρων της Κωνσταντινούπολης, που ανήκε στην αριστοκρατική τάξη των Κεφαλάδων , για τον οποίο υπάρχουν αρκετές μαρτυρίες χρονολογούμενες γύρω στο 917. Ο Κεφαλάς είναι γνωστός για τη συγκρότηση μεγάλης συλλογής επιγραμμάτων στα τέλη του 9ου αι. Η συλλογή αυτή παραδίδεται έμμεσα από ένα και μοναδικό χειρόγραφο της Παλατινής Βιβλιοθήκης της Χαϊδελβέργης και ονομάστηκε γι΄αυτό Παλατινή Ανθολογία, χρησιμοποιήθηκε ευρύτατα στο Βυζάντιο τοσό από το λεξικο Σούδα όσο και από το Μάξιμο Πλανούδη. Ο Κεφαλάς άντλησε από παλαιότερες συλλογές (Στέφανος του Μελεάγρου, Παλλαδάς, Αγαθίας, Θεόδωρος Στουδίτης για να προχωρήσει στη σύνταξη της δικής του, η οποία όσο και αν αποτελεί «εγκυκλοπαίδεια» επιγραμμάτων, ταυτόχρονα είναι και μια προσωπική «εκλογή», καθώς εισάγει τη θεματική διάταξη διασπώντας την ενότητα των παλαιοτέρων συλλογών.
(β)Ο οικισμός της Κεφάλας βρίσκεται σε ένα βραχώδες ακρωτήριο, στο βόρειο τμήμα της νήσου Κέας, και είναι ο μοναδικός υπαίθριος οικισμός, στον οποίο αντιπροσωπεύεται πλήρως η Τελική Νεολιθική στις Κυκλάδες. Η ομοιότητα των πολιτιστικών στοιχείων της Κεφάλας με αντίστοιχων από οικισμούς της Αττικής και της Αίγινας οδήγησαν τους ερευνητές στον χαρακτηρισμό ενός μέρους της μακράς Τελικής Νεολιθικής στη νότια Ελλάδα με τον όρο πολιτισμός Αττικής-Κεφάλας.
(γ) (1)Αυτός που έχει μεγάλο κεφάλι.
(2)Που δεν καταλαβαίνει εύκολα. (Σκωπτικά)
(3) Είπε ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα. (Έκφραση)
***Ιο(ς) = Η Ίος είναι ένα κυκλαδίτικο νησί του Αιγαίου Πελάγους. Η Ίος ονομάζεται και "Νιός" από τους ντόπιους κατοίκους (νιώτες). Η επιφάνεια της Ίου εκτιμάται στα 108,713 τ.χλμ., ενώ έχει μήκος ακτών 87 χιλιόμετρα. Βρίσκεται ανάμεσα στη Νάξο, τη Σίκινο και τη Θήρα. Οι σημαντικότεροι όρμοι του νησιού είναι ο Γιαλός, ο Μυλοπότας και το Μαγγανάρι. Η Ίος απέχει 111 ν.μ. από το λιμάνι του Πειραιά, 72 ν.μ. από το Ηράκλειο και 55 ν.μ. από το λιμάνι της Ερμούπολης, της διοικητικής έδρας του νομού Κυκλαδων. Η Ίος πήρε το όνομα της στην αρχαιότητα από την λέξη Ία, τα λουλούδια δηλαδή που φύτρωναν άφθονα στο νησί. Κατ' άλλους το όνομα της η Ίος το χρωστάει στην φοινικική λέξη Ίος, που σημαίνει σωρός από πέτρες. Αρχικά η Ίος φαίνεται πως κατοικήθηκε από τους Κάρες και αργότερα από τους Μινωίτες, τους Αχαιούς και τους Φοίνικες οι οποίοι όμως αποχώρησαν από το νησί. Μάλιστα η Ίος ήταν γνωστή ως Φοινίκη. Τον 10ο π.Χ. αιώνα οι Ίωνες καταλαμβάνουν το νησί. Κατά τον Ηρόδοτο στην Ίο, την πατρίδα της μητέρας του, θάφτηκε ο Όμηρος. Αργότερα η Ίος προσχώρησε στην Αθηναϊκή συμμαχία και έπειτα πέρασε στην κυριαρχία των Μακεδόνων και των διαδόχων τους. Κατά την επικυριαρχία της Ρώμης και του Βυζαντίου το νησί περνά στην αφάνεια και μαστίζεται από πειρατικές επιδρομές. Το 1207 η Ίος περνάει στην επικυριαρχία του Μάρκου Σανούδου και το 1269 επανέρχεται στους Βυζαντινούς για να ακολουθήσει νέα περίοδος Ενετοκρατίας από το 1296 έως το 1537 οπότε και κατελήφθη από τους Τούρκους. Στις αρχές του 15ου αιώνα ο Μάρκος Κρίσπος εποίκησε το νησί με Αλβανούς λόγω έλλειψης εργατικού δυναμικού. Τα χρόνια της Τουρκοκρατίας η Ίος ήταν άντρο Γάλλων πειρατών οι οποίοι μάλιστα το 1668 στην θαλάσσια περιοχή Μπουρλότο νίκησαν τον τουρκικό στόλο. Ο Τουρνεφόρ αναφέρει το 1700 πως στο νησί κατοικούσαν εκτός των Ελλήνων αρκετοί Αλβανοί ή Αρβανίτες (απόγονοι εποίκων του 1579) και ξένοι πειρατές. Κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821 συμμετείχε ενεργά και η Ίος, η οποία μάλιστα ήταν πατρίδα του Φιλικού Σπύρου Βαλέτα.

Σάββατο 11 Ιουλίου 2015

Η Ισότητα

4σχόλια

 
Πως είναι δυνατόν το άθροισμα (10+4) να ισούται με 2; (Κατ.27)

Πηγή: http://dailybrainteaser.blogspot.gr/2013_08_01_archive.html


Λύση

Οι αριθμοί παριστάνουν μονάδες χρόνου. Οπότε έχουμε:
10π.μ. + 4 ώρες = 2 μ.μ. (14)
10μ.μ. + 4ώρες = 2π.μ.

Rebus No.280 (7)

5σχόλια

Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

Rebus No.279 (6)

2σχόλια

Λύση

Πινέλο* [Πιν**ελο***]
*Το πινέλο είναι ένας θύσανος από τρίχες, προσαρμοσμένος στο άκρο μιας ξύλινης ή πλαστικής λαβής, που χρησιμοποιείται κυρίως για το άπλωμα χρώματος (αλλά και κόλλας, σαπουνάδας κτλ.) πάνω σε μια επιφάνεια.Πινέλα διαφόρων μεγεθών και χρήσεων. Τα πινέλα χρησιμοποιούνται από τους ζωγράφους για τη ζωγραφική έργων τέχνης και από τους ελαιοχρωματιστές για το βάψιμο επιφανειών.
**Cristina De Pin = Μοντέλο
***Χελόου, ο Έλο ήταν άνθρωπος! [1] Ο Δρ. Άρπαντ Έλο (Arpad Emrick Elo, εξαμερικανισμένη γραφή του αρχικού του ονόματος Árpád Imre Élő) γεννήθηκε το 1903 στο χωριό Egyházaskesző [2] της Ουγγαρίας. Μετανάστευσε μαζί με τους γονείς του το 1913 στις ΗΠΑ. Εγκαταστάθηκαν αρχικά στο Κλήβελαντ του Οχάιο. Εκεί ανακάλυψε το σκάκι και έμαθε μόνος του. Σπούδασε φυσικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο και δίδαξε από το 1926 μέχρι τη συνταξιοδότησή του το 1969 σαν Καθηγητής Θεωρητικής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Marquette του Μιλγουώκι. Ήταν καλός σκακιστής και κέρδισε οχτώ φορές το πρωτάθλημα της Πολιτείας Γουισκόνσιν μεταξύ 1935 και 1961. Σε ατομικό επίπεδο, απέσπασε δύο φορές ισοπαλία από τον Ρούμπεν Φάιν, έναν από τους ισχυρότερους παγκοσμίως σκακιστές της εποχής. Διετέλεσε Πρόεδρος της ACF, προδρόμου της USCF (Σκακιστικής Ομοσπονδίας των ΗΠΑ), από το 1935 μέχρι το 1937. Ήταν επιτυχημένος διοργανωτής μαζικών σκακιστικών εκδηλώσεων και ενθουσιώδης προπαγανδιστής του σκακιού. Είναι γνωστός για το σύστημα αξιολόγησης σκακιστών που εξεπόνησε. Η αρχική του πρόθεση ήταν να δημιουργήσει απλώς ένα μέτρο υπολογισμού της απόδοσης των παικτών και ένα εργαλείο πρόβλεψης αποτελέσματος συναντήσεων μεταξύ σύγχρονων παικτών [3] όμως στην πορεία δόθηκε μεγαλύτερη έμφαση στο μέτρο παρά στο μετρώμενο, δηλαδή στον απόλυτο αριθμό αξιολόγησης παρά στην ποιότητα της σκακιστικής παρτίδας, κάτι που τον απεθάρρυνε [4]. Στο βιβλίο του The rating of chessplayers past and present (1η έκδοση 1978), εκτός από την επιστημονική θεμελίωση της μεθοδολογίας του, επιχειρεί, μεταξύ άλλων, αναδρομική αξιολόγηση και όλων των κορυφαίων παικτών από το 1850 και μετά [5]. Από το 1970, που η FIDE υιοθέτησε το σύστημα αξιολόγησης του Ελο, μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1980, τους υπολογισμούς τούς έκανε ο ίδιος ο Ελο, κάτι που ήταν τότε εύκολο, γιατί οι αξιολογημένοι παίκτες ήσαν λιγότεροι από 2.000. Αξιοσημείωτο είναι ότι, εκτός από το σκάκι, ο Έλο είχε και άλλα χόμπυ όπως η οινοποιΐα, η καλλιέργεια κηπευτικών, η μελισσοκομία, η αστρονομία και η μουσική. Ο Ελο δοκίμασε το σύστημα αξιολόγησης που εμπνεύστηκε στο γκολφ και το μπόουλινγκ. Το σύστημα αξιολόγησής του επεκτάθηκε, μεταξύ άλλων, στο κινεζικής προέλευσης επιτραπέζιο παιχνίδι γκο, στο επιτραπέζιο παιχνίδι λέξεων σκραμπλ [6] , και ακόμα στο ποδόσφαιρο! [7] Πέθανε το 1992 στο Μπρούκφιλντ του Γουισκόνσιν των ΗΠΑ.
Σχόλια:
(1)Ο τίτλος είναι εμπνευσμένος από το εξής γνωστό ανέκδοτο:
Μια ξανθιά παίρνει τηλέφωνο την επίσης ξανθιά αδελφή της:
- Ελα, ο μπαμπάς είναι σπίτι;
Και η άλλη, όλο αυτοπεποίθηση και με χαρακτηριστική τραγουδιστή φωνή, τραβώντας λίγο τα φωνήεντα:
- Χελόου, ο μπαμπάς είναι άνθρωπος!
(2)Η γενέτειρα του Έλο ευρίσκεται στη δυτική Ουγγαρία, κοντά στα σύνορα με την Αυστρία. Το 2006 απεγράφησαν 582 κάτοικοι. Σύμφωνα με το http://nona.net/features/map/placedetail.838416/Egyházaskesző/ , στα κοντινά αεροδρόμια συμπεριλαμβάνονται της Βιέννης (96 χλμ ΒΔ), Βουδαπέστης (145 χλμ Α) και Γκρατς (151 χλμ Δ). Ο θυρεός της γενέτειρας πόλης του Ελο φέρει, μεταξύ άλλων, και έναν σκακιστικό Ιππο, προς τιμήν του εκλεκτού τέκνου της (http://www.crwflags.com/fotw/flags/hu-ve-ek.html).
(3)Π.χ., στο ματς Φίσερ – Σπάσκι, Ρέικγιαβικ 1972, το αναμενόμενο αποτέλεσμα βάσει των τρεχουσών αξιολογήσεων και του μοντέλου του Ελο ήταν (χωρίς την παρτίδα που δεν παίχτηκε) 13.4-6.6, ενώ το πραγματικό ήταν 12.5-7.5. Ομοίως, στο ματς Κάρποβ – Κορτσνόι, Μόσχα 1974, το αναμενόμενο αποτέλεσμα ήταν 14.4-9.6 και το πραγματικό 12.5-11.5. Οι διαφορές αναμενόμενου – πραγματικού είναι και στα δύο ματς μέσα στο στατιστικό περιθώριο λάθους.
(4)Ο ίδιος έχει δηλώσει για το σύστημά του : «Μερικές φορές σκέπτομαι ότι δημιούργησα ένα Τέρας του Φρανκεστάιν! Οι νεαροί παίκτες ενδιαφέρονται στην πραγματικότητα περισσότερο τι θα κάνουν με την αξιολόγησή τους παρά πάνω στην σκακιέρα».
(5)Ενδεικτικά, αναδρομικές αξιολογήσεις κορυφαίων παικτών πριν από τη θέσπιση του συστήματος (οι αναφερόμενες αξιολογήσεις είναι μέσοι όροι καλύτερης πενταετίας) : Καπαμπλάνκα 2725, Λάσκερ 2700, Αλιέχιν 2690, Μόρφυ 2690, Στάινιτς 2650, Πίλσμπερυ 2630, Νίμτσοβιτς 2615, Τάρρας 2610, Τσιγκόριν 2600. Με τα ίδια μέτρα, μέσοι όροι καλύτερης πενταετίας κορυφαίων παικτών μετά τη θέσπιση του συστήματος : Φίσερ 2740, Κέρες 2670, ‘Ουβε 2650, Κότοβ 2620 και τρέχουσα αξιολόγηση 1/1/1986 : Κασπάροβ 2720, Κάρποβ 2700, Κορτσνόι 2635, Λάρσεν 2575. Συγκριτικά, οι 4 πρώτοι στην τελευταία (Ιούλιος 2007) κατάταξη της FIDE : Ανάντ 2792, Τοπάλοβ 2769, Κράμνικ επίσης 2769, Ιβαντσουκ 2762. Την υψηλότερη αξιολόγηση όλων των εποχών, 2851, είχε ο Γκάρυ Κασπάροβ στις κατατάξεις του Ιουλίου 1999 και του Ιανουαρίου 2000. Η τελευταία αξιολόγηση του Κασπάροβ ήταν 2812. Έμεινε ανενεργός για πάνω από έναν χρόνο, έτσι σύμφωνα με τους κανονισμούς δεν περιλαμβάνεται πλέον στις δημοσιευόμενες καταστάσεις αξιολόγησης.
(6)Ο «Όμιλος Σκραμπλ Καστοριάς» (http://www.geocities.com/scrabblegreek/index.html) εφαρμόζει σύστημα πανελλήνιας βαθμολόγησης κατάταξης (http://www.geocities.com/scrabblegreek/ratings.html)
(7)Σύμφωνα με το http://www.eloratings.net/ ,την πρώτη πεντάδα απαρτίζουν η Βραζιλία (2063), η Γαλλία (2039), η Αργεντινή (1997), η Γερμανία (1985) και η Ιταλία (1974). Η Ελλάδα είναι 25η (1756).

Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015

Rebus No.278 (8)

3σχόλια

Λύση

Πανάκεια* [Πανα(ς)**κια***]
*Η Πανάκεια ήταν ανθρωπόμορφη δευτερεύουσα θεότητα της ελληνικής μυθολογίας, συνυφασμένη με την έννοια της θεραπείας (ή βοτανοθεραπείας) επί πάσας νόσου. Φέρεται ως κόρη του Ασκληπιού και της Ηπιόνης αδελφή της θεάς Υγιείας, της Ιασούς, του Μαχάωνα και του Ποδαλείριου, Ιατρών του Τρωικού Πολέμου κατά τον Όμηρο. Λατρευόταν κυρίως στον Ωρωπό Αττικής, στην Κάλυμνο, στην Κω κ.α.. Η μορφή της παρίσταται και στο Ασκληπιείο Αθηνών. Επειδή θεωρείτο ως θεά ικανή να θεραπεύει κάθε νόσο, το όνομά της διαδόθηκε γρήγορα σε όλες τις ελληνικές πόλεις, ειδικότερα σε φάρμακα ικανά να θεραπεύουν αν όχι όλες τις νόσους τουλάχιστον τις περισσότερες από αυτές. Ακόμη και σήμερα, κάθε ιδεατό φάρμακο, για το οποίο επικρατεί η αντίληψη ότι θεραπεύει κάθε νόσο σωματική, οργανική ή ψυχική, ονομάζεται πανάκεια. Η πίστη στην ύπαρξη τέτοιων φαρμάκων οφείλεται στην πανάρχαια ανθρώπινη έφεση της αναζήτησης ενός μόνου φαρμάκου που να θεραπεύει τα πάντα. Η αντίληψη αυτή συνεχίζει να εφαρμόζεται από πρακτικούς γιατρούς, όπου μέσω της υποβολής δημιουργεί επί το πλείστον ψευδείς εντυπώσεις, ακόμη και θύματα. Μέχρι σήμερα ούτε η εμπειρία ούτε η επιστήμη έχει φθάσει στο επίτευγμα της πανάκειας. Ως πανάκειες δεν πρέπει να νοούνται κάποια γενικά φάρμακα όπως τα συμπτωματικά (πχ η ασπιρίνη) ή τα αντιβιοτικά ευρέος φάσματος. Συνεκδοχικά πανάκεια καλείται και κάθε προσωρινή λύση ή λήψη μέτρων επί πολλαπλών προβλημάτων. Επίσης πανάκεια ονομάζεται είδος βοτάνου. Κατά τον λεξικογράφο Ησύχιο «την πόα ταύτην και πάνακα και πανάκην προσαγορεύουσι», ενώ με το όνομα πάνακες φέρονται διάφορα βότανα όντως θεραπευτικά μεταξύ των οποίων ο οποπάναξ για επούλωση πληγών και ως αντιϊοβολικό (κατά δηγμάτων φιδιών) καθώς και τέσσερα που αριθμεί ο αριστοτελικός Θεόφραστος: το ασκληπιείο, το ηράκλειο (οποπάναξ ο ανατολικός), ο οποπάναξ ο συριακός και το χειρώνιο (γνωστό ως ηλιάνθεμο). Ο αστεροειδής 2878 Πανάκεια (2878 Panacea), που ανακαλύφθηκε το 1980, πήρε το όνομά του από τη θεότητα αυτή.
**Ο Επαμεινωνδας Πανάς καθηγητής Οικονομετρίας. Αποφοίτησε από το Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε με υποτροφία τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην Οικονομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Bristol της Αγγλίας από την οποία πήρε το M.Sc. στα Οικονομικά. Στην ΑΣΟΕΕ εργάσθηκε αρχικά με την ιδιότητα του Βοηθού στην Έδρα της Οικονομετρίας και πήρε το διδακτορικό του. Επίσης έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα Σουηδίας από το οποίο πήρε διδακτορικό στα Οικονομικά. Εργάσθηκε σε επιστημονικά Προγράμματα της Σουηδίας και παράλληλα είναι επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Εργασιακών Μελετών της Στοκχόλμης. Το συγγραφικό του έργο στα ελληνικά και αγγλικά, καλύπτει θέματα Μαθηματικών, Εφαρμοσμένης Οικονομετρίας και Στατιστικής.
***Κια = Kia Picanto, μάρκα αυτοκινήτου.

Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

Rebus No.277 (8)

3σχόλια

Λύση

Πινακωτή* [Πινα**κωτη***]
*Πινακωτή:
(α)Εξάρτημα (συνήθως ξύλινο, στενό και επίμηκες, με πολλά χωρίσματα, ένα για κάθε καρβέλι) όπου τοποθετούσαν το ζυμάρι για να φουσκώσει κατά την παραδοσιακή μέθοδο παρασκευής ψωμιού..
(β)Παιδικό παιχνίδι:
«Πινακωτή, πινακωτή, από το άλλο μου τ' αφτί, γιατί είναι η μάννα μου κουφή!
**Πίνα = Πίνα Μπάους -Philippina "Pina" Bausch (27/Ιουλίου/1940 – 30/Ιουνίου/ 2009), Γερμανίδα χορογράφος.
***Κώτη = Μαρία Κώτη, τραγουδίστρια.
 

Papaveri48 © 2010

PSD to Blogger Templates by OOruc & PSDTheme by PSDThemes