Ο Παύλος, γυρνώντας από το σχολείο, λέει στο πατέρα του:
-"Υπάρχει ένας διψήφιος αριθμός, του οποίου το άθροισμα των ψηφίων του ισούται με 13. Εάν προσθέσουμε στον διψήφιο αυτό αριθμό τον αριθμό 27, θα έχουμε ως άθροισμα έναν άλλο διψήφιο αριθμό με τα ίδια ψηφία του αρχικού διψήφιου αριθμού, αλλά αντεστραμμένα".
Μπορείτε να βοηθήσετε το πατέρα του Παύλου να βρει τον διψήφιο
αριθμό; (Κατ.26/Πρβ. Νο.9)
Ένας αριθμός αποτελείται από δύο ψηφία, του οποίου το δεύτερο ψηφίο είναιτριπλάσιο του πρώτου. Εάν πολλαπλασιάσουμε τον αριθμό αυτό με τον εαυτότου, προκύπτει ένας τριψήφιος αριθμός, του οποίου το πρώτο και το τρίτο ψηφίο είναι ίδιο με το δεύτερο ψηφίο του διψήφιου αριθμού. Για ποιο διψήφιοαριθμό πρόκειται; (Κατ.26/Πρβ. Νο.16)
Ένας εξαψήφιος αριθμός αρχίζει με τον αριθμό 1(1αβγδε). Εάν μεταφέρουμε τον αριθμό 1 στη τελευταία θέση προς τα δεξιά του αριθμού (αβγδε1), προκύπτει ένας νέος αριθμός, ο οποίος είναι τριπλάσιος του αρχικού. Ποιος είναι αυτός ο αριθμός; (Κατ.26/Πρβ. Νο.18)
Έστω (1α) ο εξαψήφιος αριθμός, όπου το 1 παριστάνει τις εκατοντάδες χιλιάδες
και το "α" τα 5 υπόλοιπα ψηφία. Ο ζητούμενος αριθμός γράφεται (100.000 + α).
Εάν μεταφέρουμε τον αριθμό 1 προς τα δεξιά στο τέλος του αριθμού, τότε το 1 θα
παριστάνει τη μονάδα και το "α" τις δεκάδες του νέου αριθμού, ο οποίος γράφεται
(10α +1). Επειδή ο νέος αυτός αριθμός είναι τριπλάσιος του πρώτου θα έχουμε:
10α +1= 3*[(100.000*1) + α] ---> 10α +1= 3*(100.000 + α) --->10α +1= 300.000+3α --->
10α-3α = 300.000-1---> 7α = 299.999 ---> α =299.999/7 ---> α = 142.857 Επαλήθευση:
428.571 = 3*142.857
Διψήφιου αριθμού τα ψηφία εάν τ’ αντιστρέψουμε σχηματίζεται ένας νέος διψήφιος αριθμός, τον οποίον εάν το αφαιρέσουμε από τον αρχικό αριθμό η διαφορά ισούται με το άθροισμα των ψηφίων του. Η δε διαφορά μεταξύ των δύο ψηφίων ισούται με τη μονάδα. Ποιος είναι αυτός ο αριθμός;(Κατ.26/Πρβ. Νο.24)
Διψήφιου αριθμού το ψηφίο των δεκάδων είναι κατά 5 μονάδες μεγαλύτερο. Εάν αντιστρέψουμε τα ψηφία του αριθμού, ο νέος αριθμός που προκύπτει είναι τα 3/8 του αρχικού αριθμού. Ποιος είναι αυτός ο αριθμός;(Κατ.26/Πρβ. Νο.25)
Λέει η κυρία Ανθή σε μια φίλη της: -"Ο άντρας μου είναι μεγαλύτερος από μένα. Αντιστρέφοντας τα ψηφία που απαρτίζουν την ηλικία του βρίσκουμε τη δική μου ηλικία. Η διαφορά ανάμεσα στις δύο ηλικίες μας είναι ακριβώς 1/11 του αθροίσματός τους."Ποιες είναι οι ηλικίες του αντρογύνου; (Κατ.26/Πρβ. Νο.26)
Λέει η κυρία Μαίρη σε μια φίλη της που τη ρώτησε για την ηλικία της κόρης της: -"Η ηλικία της Άννας αποτελείται από ένα διψήφιο αριθμό, του οποίου εάν αντιστρέψεις τα ψηφία του ο νέος αριθμός που σχηματίζεται αντιπροσωπεύει την ηλικία μου. Η δε διαφορά μεταξύ των δύο ηλικιών μας ισούται με 27." Mπορείτε να βρείτε τις ηλικίες τους;(Κατ.26/Πρβ. Νο.27)
Η ηλικία του κ. Φωτίου αποτελείται από έναν διψήφιο αριθμό, του οποίου εάναντιστρέψουμε τα ψηφία του μας δίδουν την ηλικία του γιου του, Κώστα. Εάναπό κάθε ηλικία αφαιρέσουμε μια μονάδα, τότε η ηλικία του γιου του ισούται με το 1/4 της ηλικίας του κ. Φωτίου. Ποιες είναι οι ηλικίες τους; (Κατ.26/Πρβ. Νο.29)
Το άθροισμα δύο τριψήφιων αριθμών ισούται με 1.251. Ο δεύτερος αριθμός αποτελείται από τα ίδια ψηφία, αλλά αντεστραμμένος και επί πλέον το μεσαίο ψηφίο ισούται με τη διαφορά του τρίτου ψηφίου από το πρώτο ψηφίο. Ποιοι είναι αυτοί οι δύο τριψήφιοι αριθμοί; (Κατ.26/Πρβ. Νο.35)
Ο Κώστα μόλις πήρε το δίπλωμα οδήγησης και σκέφτεται (με κάτι λεφτά που έχει στην άκρη) να πάρει αμάξι…. Η πρώτη του σκέψη είναι για μεταχειρισμένο.Κοιτώντας τις τιμές παρατηρεί ότι ισχύει το εξής περίεργο με την τιμή του μοντέλου που τον ενδιαφέρει. Εάν πολλαπλασιάσει τον τετραψήφιο αριθμό τηςτιμής του με το 4 θα έχει ως αποτέλεσμα τον ίδιο αριθμό αντιστραμμένο. Πόσο κοστίζει το αμάξι; (Κατ.26/Πρβ. Νο.43)
Είμαι ένας τριψήφιος αριθμός. Το ψηφίο των δεκάδων είναι μεγαλύτερο κατά 5φορές από το ψηφίο των μονάδων. Και το ψηφίο των εκατοντάδων είναι μικρότερο κατά 8 φορές από το ψηφίο των δεκάδων. Ποιος είναι ο τριψήφιοςαριθμός;(Κατ.26/Πρβ. Νο.46)
Να βρεθεί το τετράγωνο διψήφιου αριθμού, που αποτελείται από τέσσερα ψηφία. Τα δύο πρώτα ψηφία του τετραψήφιου αριθμού είναι ίδια, καθώς επίσης και τα δύο τελευταία είναι ίδια;(Κατ.26/Πρβ. Νο.44)
Μία μαθήτρια, η Αννούλα, λέει στη δασκάλα της: - «Ο μπαμπάς μου και ο παππούς μου έχουν γεννηθεί το ίδιο έτος, σε διαφορετικές ημερομηνίες.» - «Αυτό δεν γίνεται Αννούλα, της λέει η δασκάλα.» Έχει δίκιο η Αννούλα ή η δασκάλα της; Εσείς τι λέτε; (Κατ.27/Πρβ.Νο.235)