Σάββατο 16 Ιουνίου 2012

Η Σημασία

Τι σημαίνει το πρώτο 'D' από τη φράση "D-Day"; (Κατ.27/Πρβλ. Νο.334)

Λύση

"Day with a capital D.", δηλαδή «big day».

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Από τη Βικιπαίδεια,

Η ονομασία D-Day (προφέρεται ντι νταίη) αποτελεί σήμερα νατοϊκό χαρακτηρισμό της επί χάρτου άσκησης της ημέρας εφαρμογής πλήρους γενικής προσβολής των εχθρικών στόχων (από ξηρά, θάλασσα και αέρα) και που ακολουθείται και σε πραγματικές επιχειρήσεις.

Ο χαρακτηρισμός αυτός αποτελεί μια συμβατότητα της παρακολούθησης του συνολικού (πλασματικού) χρόνου διεξαγωγής της ή των ασκήσεων με εκείνο του πραγματικού χρόνου ή και σε εφαρμογή πολεμικών επιχειρήσεων αδιαφορώντας για την τοπική ώρα του πεδίου επιχειρήσεων ή των περιοχών που βρίσκονται οι εμπλεκόμενες στρατιωτικές δυνάμεις.

Παράδειγμα: Όταν ορισθεί η ημερομηνία (μέρα ώρα λεπτά) της γενικής προσβολής αυτή λαμβάνει το συνθηματικό όνομα "D-Day" έτσι αφού συγχρονισθούν όλα τα ρολόγια των εμπλεκομένων, όλα τα προ της D-Day 24ωρα λαμβάνουν αρνητικά πρόσημα και όλα τα μετά της D-Day θετικά πρόσημα έτσι παρατηρείται ο χρόνος διεξαγωγής σε μορφή D-7, D-6, D-5, D-4, D-3, D-2, D-1, D-Day, D+1, D+2, D+3 (πιθανόν πέρας επιχείρησης). Ευνόητο είναι ότι οι παραπάνω χαρακτήρες τίθενται προ της ώρας αποστολής των σημάτων.

Ιστορικά ο όρος αυτός τέθηκε για πρώτη φορά στην μεγάλη απόβαση που πραγματοποίησαν οι Συμμαχικές Δυνάμεις, γνωστή ως "απόβαση της Νορμανδίας", στις 6 Ιουνίου 1944, κατά του Άξονα.
N.Lntzs

Papaveri είπε...

@N.Lntzs
Στο ίδιο σκέψη έκανε καιο batman1986 που μου έστειλε e-mail, ότι πρόκειται για την Απόβαση των Συμμαχικών Δυνάμεων τη Τρίτη 6 Ιουνίου 1944. Η απάντηση δεν έχει σχέση με την Απόβαση.

 

Papaveri48 © 2010

PSD to Blogger Templates by OOruc & PSDTheme by PSDThemes