Αφού δεν κατάφερα να βρω τον Αναξαγόρα, ας γράψω κάτι τιμής ένεκεν. Οι Λαμψακηνοί που φιλοξενούσαν περήφανα τον σοφό Αναξαγόρα (είχε καταφέρει λίγα χρόνια πριν, να τον βγάλει ο Περικλής από την ψειρού που τον είχαν χώσει (τον Αναξαγόρα) οι πολιτικοί του αντίπαλοι (του Περικλέους) και είχε βρει καταφύγιο στη Λάμψακο) τον ρώτησαν τι θα ήθελε να κάνουν για χάρη του, όταν πεθάνει. (πέθανε γύρω στο 428 π.Χ ) Ο σοφός Αναξαγόρας απάντησε ότι θα ήθελε η επέτειος του θανάτου του να είναι μέρα αργίας για τους μαθητές! Οι Λαμψακηνοί το σεβάστηκαν και το τήρησαν για πολλά χρόνια. Τουλάχιστον έτσι λέει ο Διογένης ο Λαέρτιος : “Και τέλος αποχωρήσας εις Λάμψακον ,αυτόθι κατέςρεψεν ότε και των αρχόντων της πόλεως αξιούντων ,τι βούλεται αυτώ γενέσθαι; “Φάναι , Τους παίδας εν ω άν αποθάνη μηνί κατά έτος παίζειν συγχωρείν. Και φυλάττεται το έθος και νύν. τελευτήσαντα δη αυτόν, έθαψαν εντίμως οι Λαμψακηνοί, ..”
Ο Αναξαγόρας κατάλαβε την ουσία του φανερού Σύμπαντος, 2500 χρόνια πριν την πιστοποιήσει η μοντέρνα επιστήμη. Είπε ότι ο ήλιος είναι μια πέτρα από φωτιά ,ότι η Σελήνη είναι ετερόφωτη από τον Ήλιο και ότι αποτελούμαστε (όπως και όλα τα υλικά σώματα) από παλιότερα ήδη υπαρκτά σωματίδια. Σε κάποια ιστολόγια, συγχέεται με τον (σχεδόν σύγχρονό του) αγνωστικιστή Πρωταγόρα. Νάταν βέβαια η μοναδική σύγχυση, καλά θα ήταν!…) ΥΓ. Και η σύνδεση με την «αγορά» του ρέμπους: Όσο ήταν στην Αθήνα, ο Αναξαγόρας (και ως μέσο βιοπορισμού) πουλούσε το βιβλίο του στην Αγορά με αντίτιμο 1(μία) δραχμή…
8 σχόλια:
ΑΝΑΞΑΓΟΡΑΣ
ΑΝΑΞ(Μικρός Βασιληάς)-ΑΓΟΡΑ(Αρχαία αγορά Αθήνας)-Σ
@Ε.Θ.Α.
Συγχαρητήρια! Η απάντησή σας είναι σωστή.
Η ανάρτηση αργότερα.
ΠΑΙΔΟΠΟΛΙΣ
@batman1986
Όχι, δεν είναι αυτή η λύση του γρίφου.
Mικροαστής
@RIZOPOULOS GEORGIOS
Όχι, δεν είναι αυτή η λύση του γρίφου.
Blogger Ο/Η RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...
Αφού δεν κατάφερα να βρω τον Αναξαγόρα, ας γράψω κάτι τιμής ένεκεν.
Οι Λαμψακηνοί που φιλοξενούσαν περήφανα τον σοφό Αναξαγόρα (είχε καταφέρει λίγα χρόνια πριν, να τον βγάλει ο Περικλής από την ψειρού που τον είχαν χώσει (τον Αναξαγόρα) οι πολιτικοί του αντίπαλοι (του Περικλέους) και είχε βρει καταφύγιο στη Λάμψακο) τον ρώτησαν τι θα ήθελε να κάνουν για χάρη του, όταν πεθάνει. (πέθανε γύρω στο 428 π.Χ ) Ο σοφός Αναξαγόρας απάντησε ότι θα ήθελε η επέτειος του θανάτου του να είναι μέρα αργίας για τους μαθητές! Οι Λαμψακηνοί το σεβάστηκαν και το τήρησαν για πολλά χρόνια. Τουλάχιστον έτσι λέει ο Διογένης ο Λαέρτιος :
“Και τέλος αποχωρήσας εις Λάμψακον ,αυτόθι κατέςρεψεν ότε και των αρχόντων της πόλεως αξιούντων ,τι βούλεται αυτώ γενέσθαι; “Φάναι , Τους παίδας εν ω άν αποθάνη μηνί κατά έτος παίζειν συγχωρείν. Και φυλάττεται το έθος και νύν. τελευτήσαντα δη αυτόν, έθαψαν εντίμως οι Λαμψακηνοί, ..”
Ο Αναξαγόρας κατάλαβε την ουσία του φανερού Σύμπαντος, 2500 χρόνια πριν την πιστοποιήσει η μοντέρνα επιστήμη. Είπε ότι ο ήλιος είναι μια πέτρα από φωτιά ,ότι η Σελήνη είναι ετερόφωτη από τον Ήλιο και ότι αποτελούμαστε (όπως και όλα τα υλικά σώματα) από παλιότερα ήδη υπαρκτά σωματίδια.
Σε κάποια ιστολόγια, συγχέεται με τον (σχεδόν σύγχρονό του) αγνωστικιστή Πρωταγόρα. Νάταν βέβαια η μοναδική σύγχυση, καλά θα ήταν!…)
ΥΓ. Και η σύνδεση με την «αγορά» του ρέμπους: Όσο ήταν στην Αθήνα, ο Αναξαγόρας (και ως μέσο βιοπορισμού) πουλούσε το βιβλίο του στην Αγορά με αντίτιμο 1(μία) δραχμή…
6 Ιουνίου 2013 - 8:12 μ.μ.
Διαγραφή
@RIZOPOULOS GEORGIOS
Να προσθέσω κι' εγώ με τη σειρά μου ότι υπήρξε και μυθικός Αναξαγόρας βασιλειάς του Άργους.
Δημοσίευση σχολίου