Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Rebus No.76 (4, 5)

Λύση

Νησί Φάρος [Νη(μαρτυρία βυζαντινής νότας)σι(νότα) Φα(νότα)ρος(Diana Ross*)] *Τραγουδίστρια. Λύση του Ν. Λέντζου. Είναι η νησίδα επί της οποίας κτίστηκε ο φάρος της Αλεξανδρείας και από την οποία το κτίσμα πήρε το όνομα Φάρος και όχι το αντίθετο όπως εσφαλμένα νομίζουν αρκετοί. Το οικοδόμημα χτίστηκε πάνω σε αυτό το νησάκι με το όνομα Φάρος, εμπρός από τη Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Την περίφημη αυτή πόλη έχτισε ο Μέγας Αλέξανδρος, σε σχέδιο του αρχιτέκτονα Δεινοκράτη, όταν κατέλαβε την Αίγυπτο. Το οικοδόμημα πήρε το όνομα του νησιού. Χρειάστηκαν μάλλον 20 χρόνια ώσπου να χτιστεί και ολοκληρώθηκε γύρω στο 280π.χ. επί βασιλείας του Πτολεμαίου του Β`. Το κτίριο του φάρου ήταν έργο του αρχιτέκτονα Σωκράτη. Το φάρο τον αποτελούσαν τρεις μαρμάρινοι πύργοι, χτισμένοι επάνω σε ένα θεμέλιο από πέτρινους ογκολίθους. Ο πρώτος πύργος ήταν τετράπλευρος και περιείχε διαμερίσματα για τους εργάτες και τους στρατιώτες. Από επάνω υπήρχε ένας δεύτερος οκταγωνικός, με σπειροειδές κεκλιμένο επίπεδο που οδηγούσε στον τελευταίο πύργο. Ο τελευταίος πύργος είχε σχήμα κυλίνδρου και στο εσωτερικό του έκαιγε η φωτιά που οδηγούσε τα πλοία με ασφάλεια στο λιμάνι. Από επάνω του υπήρχε το άγαλμα του Διός Σωτήρος. Το συνολικό ύψος του φάρου ήταν 117 μέτρα. Για τη συντήρηση της φωτιάς χρειάζονταν τεράστιες ποσότητες καύσιμων. Την τροφοδοτούσαν με ξύλα, που τα μετέφεραν χάρη στο σπειροειδές κεκλιμένο επίπεδο άλογα και μουλάρια. Πίσω από τη φωτιά υπήρχαν φύλλα ορειχάλκου που αντανακλούσαν τη λάμψη προς τη θάλασσα. Τα πλοία μπορούσαν να τη διακρίνουν από 50 χιλιόμετρα μακριά. Κατά το δωδέκατο μ.Χ. αιώνα το λιμάνι της Αλεξάνδρειας γέμισε από λάσπη και τα πλοία έπαψαν να το χρησιμοποιούν. Ο φάρος έπεσε σε αχρηστία. Ενδεχομένως τα φύλλα του ορειχάλκου κάτοπτρου αποσπάστηκαν και έγιναν νομίσματα. Κατά το δέκατο τέταρτο αιώνα ένας σεισμός κατέστρεψε το φάρο. Μερικά χρόνια αργότερα οι Μουσουλμάνοι χρησιμοποίησαν τα υλικά του δια την κατασκευή ενός οχυρού. Το οχυρό αυτό ανακατασκευάστηκε και παραμένει ακόμη στη θέση του πρώτου φάρου στον κόσμο.

9 σχόλια:

batman1986 είπε...

ΝΗΣΙ ΦΑΡΟΣ

Unknown είπε...

Νησί Φάρος.

Είναι η νησίδα επί της οποίας κτίστηκε ο φάρος της Αλεξανδρείας και από την οποία το κτίσμα πήρε το όνομα Φάρος και όχι το αντίθετο όπως εσφαλμένα νομίζουν αρκετοί.

Το οικοδόμημα χτίστηκε πάνω σε αυτό το νησάκι με το όνομα Φάρος, εμπρός από τη Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Την περίφημη αυτή πόλη έχτισε ο Μέγας Αλέξανδρος, σε σχέδιο του αρχιτέκτονα Δεινοκράτη, όταν κατέλαβε την Αίγυπτο.
Το οικοδόμημα πήρε το όνομα του νησιού.
Χρειάστηκαν μάλλον 20 χρόνια ώσπου να χτιστεί και ολοκληρώθηκε γύρω στο 280π.χ. επί βασιλείας του Πτολεμαίου του Β`. Το κτίριο του φάρου ήταν έργο του αρχιτέκτονα Σωκράτη.
Το φάρο τον αποτελούσαν τρεις μαρμάρινοι πύργοι, χτισμένοι επάνω σε ένα θεμέλιο από πέτρινους ογκολίθους. Ο πρώτος πύργος ήταν τετράπλευρος και περιείχε διαμερίσματα για τους εργάτες και τους στρατιώτες. Από επάνω υπήρχε ένας δεύτερος οκταγωνικός, με σπειροειδές κεκλιμένο επίπεδο που οδηγούσε στον τελευταίο πύργο.
Ο τελευταίος πύργος είχε σχήμα κυλίνδρου και στο εσωτερικό του έκαιγε η φωτιά που οδηγούσε τα πλοία με ασφάλεια στο λιμάνι. Από επάνω του υπήρχε το άγαλμα του Διός Σωτήρος. Το συνολικό ύψος του φάρου ήταν 117 μέτρα.
Για τη συντήρηση της φωτιάς χρειάζονταν τεράστιες ποσότητες καύσιμων. Την τροφοδοτούσαν με ξύλα, που τα μετέφεραν χάρη στο σπειροειδές κεκλιμένο επίπεδο άλογα και μουλάρια. Πίσω από τη φωτιά υπήρχαν φύλλα ορειχάλκου που αντανακλούσαν τη λάμψη προς τη θάλασσα. Τα πλοία μπορούσαν να τη διακρίνουν από 50 χιλιόμετρα μακριά. Κατά το δωδέκατο μ.Χ. αιώνα το λιμάνι της Αλεξάνδρειας γέμισε από λάσπη και τα πλοία έπαψαν να το χρησιμοποιούν. Ο φάρος έπεσε σε αχρηστία. Ενδεχομένως τα φύλλα του ορειχάλκου κάτοπτρου αποσπάστηκαν και έγιναν νομίσματα.
Κατά το δέκατο τέταρτο αιώνα ένας σεισμός κατέστρεψε το φάρο. Μερικά χρόνια αργότερα οι Μουσουλμάνοι χρησιμοποίησαν τα υλικά του δια την κατασκευή ενός οχυρού. Το οχυρό αυτό ανακατασκευάστηκε και παραμένει ακόμη στη θέση του πρώτου φάρου στον κόσμο.

Ε.Θ.Α είπε...

Νησί Φάρος
Νη-σι Φά-Ρος

Papaveri είπε...

Συγχαρητήρια σε όλους. Η απάντησή σας είναι σωστή.

Ε.Θ.Α είπε...

Ποιά Ρός είναι αυτή η αισθησιακώτατη κυρία?

batman1986 είπε...

@Ε.Θ.Α

H Diana Ross.Γνωστή τραγουδίστρια soul και disco.έχει πει το πολύ γνωστό upside down.Τέλη seventies είχε κάνει θράυση

Papaveri είπε...

@Ε.Θ.Α.
Η Αμερικανίδα τραγουδίστρια
Diana Ross (καλλιτεχνικό) κατά κόσμο Diane Ernestine Earle Ross.

Ε.Θ.Α είπε...

@ batman1986 και Papaveri
Ευχαριστώ! Την είχα απλώς ακουστά, και μάλλον είχα καταγράψει στο μυαλό μου την πρωταγωνίστρια του "σωματοφύλακα". Και..ήταν αισθησιακή.

Papaveri είπε...

@Ε.Θ.Α.
Η Whitney Houston ήταν η πρωταγωνίστρια στη ταινία "Ο Σωματοφύλακας", η οποία πέθανε το 2012 από άγνωστη αιτία. Όρα εδώ
"Whitney Houston, 48, found dead in Beverly Hills".

 

Papaveri48 © 2010

PSD to Blogger Templates by OOruc & PSDTheme by PSDThemes