Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Οι Βίδες

Τα δύο μπουλόνια της εικόνας είναι ίδια ακριβώς. Καθώς περιστρέφεται το ένα γύρω από το άλλο, απομακρύνονται ή πλησιάζουν οι κεφαλές τους? (Κατ.27/Νο.351)

Λύση

Λύση του Ν. Λέντζου. Aν το ένα μπουλόνι "περιστρέφεται" γύρω από το άλλο με ολίσθηση και χωρίς να κυλίεται, τότε στα μπουλόνια ούτε απομακρύνονται ούτε πλησιάζουν οι κεφαλές τους. Δεν συμβαίνει το ίδιο όταν έχουμε κίλυση χωρίς ολίσθηση τότε βέβαια υπάρχει μετατόπιση των κεφαλών η ποία εξαρτάται από την φορά παριστροφής.Δεξιόστροφα πλησιάζουν οι κεφαλές, ενώ αριστερόστροφα απομακρίνονται.

5 σχόλια:

batman1986 είπε...

Θα έλεγα ότι μένουν στο ίδιο σημείο.Το ένα στο άλλο ασκεί ίση και αντίθετη ροπή(εφόσον εκφώνηση αναφέρει ότι είναι ίδια)

batman1986 είπε...

Kαι για να γίνω πιο σαφής:

Όποια και αν είναι η φορά περιστροφής των βιδών , η μία πάει δεξιόστροφα και η άλλη αριστερόστροφα.Άρα όσο πάει να μπει η μία προς τα μέσα άλλο τόσο τραβιέται η άλλη(λόγω αντίθετων φορών).οπότε μένουν στο ίδιο....

Ε.Θ.Α είπε...

Επειδή τα μπουλόνια είναι ακριβώς ίδια (αυτό είναι το λεπτό σημείο) τότε η κίνηση που εκτελούν τα μπουλόνια είναι σύνθετη ή κάπως έτσι λέγεται (δεν έχω ακόμη αρχίσει να μελετάω φυσική!). Καθώς το ένα περιστρέφεται γύρω από το άλλο, χωρίς καθόλου κύλιση, εκτελούν αντίθετες περιστροφές, αν το ένα εκτελεί δεξιόστροφη περιστροφή γύρω από το δεύτερο, το δεύτερο θα εκτελεί αριστερόστροφη γύρω από το πρώτο και το αντίθετο.
Έτσι όση σχετική "μετακίνηση" έχει το πρώτο σε σχέση με το δεύτερο ακριβώς ίση και αντίθετη έχει το δεύτερο σε σχέση με το πρώτο, άρα τελική μετακίνηση των μπουλονιών μηδενική. Οι κεφαλές τους ούτε απομακρύνονται ούτε πλησιάζουν, τουλάχιστον αυτό νομίζω.
Ανεξάρτητα από την ορθότητα ή όχι της προσέγγισης μου, το θεωρώ ενδιαφέρον θέμα, απλό και ωραίο!
Μία δεύτερη προσέγγιση θα ήταν να βρώ 2 μπουλόνια και να εκτελέσω το πείραμα, αλλά δεν έχω εύκαιρα και βέβαια δεν θα έβγαζα 2 μπουλόνια από το αυτοκίνητο!

Unknown είπε...

Aν το ένα μπουλόνι "περιστρέφεται" γύρω από το άλλο με ολίσθηση και χωρίς να κυλίεται, τότε στα μπουλόνια ούτε απομακρύνονται ούτε πλησιάζουν οι κεφαλές τους.
Δεν συμβαίνει το ίδιο όταν έχουμε κίλυση χωρίς ολίσθηση τότε βέβαια υπάρχει μετατόπιση των κεφαλών η ποία εξαρτάται από την φορά παριστροφής.Δεξιόστροφα πλησιάζουν οι κεφαλές, ενώ αριστερόστροφα απομακρίνονται.

Papaveri είπε...

Συγχαρητήρια!! Και οι τρις απαντήσατε σωστά.

 

Papaveri48 © 2010

PSD to Blogger Templates by OOruc & PSDTheme by PSDThemes