Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Rebus No.182 και 182α (5,8)

 

Λύση

Άγιος Βάρβαρος [Αγι(+ο)ς* Βαρ(ιο**)βαρος(Ζύγι)] *Άγης Δ΄ Βασιλιάς της Σπάρτης (265-241 π.Χ.) ** Το χημικό στοιχείο Βάριο είναι ένα μέταλλο με ατομικό αριθμό 56 και ατομικό βάρος 137,33. Αναφέρεται με το διεθνές σύμβολο Ba. Έχει θερμοκρασία τήξης 725 C° και θερμοκρασία βρασμού 1140 C°. Στην κατάσταση καθαρού μετάλλου, έχει το χρώμα του αργύρου, είναι κάπως σκληρότερο από τον μόλυβδο, ευήλατο και σφυρήλατο. Με σημείο τήξης 850 C° και σε υγρασία, καίγεται με φλόγα κιτρινοπράσινη πολύ λαμπερή. Δε συναντάται ελεύθερο στη φύση, αλλά μόνο στα άλατά του. Το βάριο είναι μέταλλο πολύ δραστικό. Ζήνων ο Βάρβαρος*** [Ζήνων* ο Βαρ(ιο**)βαρος(Ζύγι) *Ο Ζήνων ο Ελεάτης ήταν ένας από τους αρχαίους Έλληνες προσωκρατικούς φιλοσόφους στην Κάτω Ιταλία και μέλος της Ελεατικής σχολής, που ίδρυσε ο Παρμενίδης. Ο Αριστοτέλης τον αποκαλούσε εφευρέτη της διαλεκτικής μεθόδου. Είναι γνωστός για τα τέσσερα παράδοξά του, τα οποία ο Μπέρτραντ Ράσελ περιέγραψε ως ασύγκριτα διακριτικά και βαθιά. Τα Παράδοξα του Ζληνωνα: Α) Το παράδοξο του βέλους Β) Το παράδοξο του Αχιλλέα και της Χελώνας Γ) Το παράδοξο του Σταδίου Δ) Το παράδοξο της Διχοτομίας ** Το χημικό στοιχείο Βάριο είναι ένα μέταλλο με ατομικό αριθμό 56 και ατομικό βάρος 137,33. Αναφέρεται με το διεθνές σύμβολο Ba. Έχει θερμοκρασία τήξης 725 C° και θερμοκρασία βρασμού 1140 C°. Στην κατάσταση καθαρού μετάλλου, έχει το χρώμα του αργύρου, είναι κάπως σκληρότερο από τον μόλυβδο, ευήλατο και σφυρήλατο. Με σημείο τήξης 850 C° και σε υγρασία, καίγεται με φλόγα κιτρινοπράσινη πολύ λαμπερή. Δε συναντάται ελεύθερο στη φύση, αλλά μόνο στα άλατά του. Το βάριο είναι μέταλλο πολύ δραστικό. ***O Ζήνων (474-475 και 476-491) -ο επονομαζόμενος και «Βάρβαρος»- ήταν Ίσαυρος (από την περιοχή του Ταύρου της Μ. Ασίας) και ο πρώτος "βάρβαρος" (δηλαδή εκτός της κρατούσης Ελληνορωμαϊκής ελίτ) στο θρόνο της Κωνσταντινούπολης. Ο Ζήνων καταγόταν από την Ισαυρία, μια περιοχή γύρω από την οροσειρά του Ταύρου στη Μικρά Ασία, και το πραγματικό του όνομα ήταν Ταρασικόδισσα Τρασκαλισσαίος. Έκανε καριέρα στο στρατό και έγινε στρατηγός. Όταν ο Λέων Α’ (που έψαχνε για ερείσματα) τον έκανε γαμπρό του, του έδωσε το πιο πολιτισμένο, και ελληνοπρεπέστατο, «Ζήνων». Ο Λέων γενικά φαίνεται ότι είχε αδυναμία στα ελληνικά ονόματα. Εκτός από το δικό του, είχε διαλέξει ελληνικότατο όνομα και για την κόρη του, την Αριάδνη. Ο Ζήνων δεν ήταν αγαπητός, επειδή δεν προερχόταν από την άρχουσα ελληνορωμαϊκή τάξη. Του είχαν δώσει το προσωνύμιο ο Βάρβαρος λόγω της καταγωγής του. Και άλλοι αυτοκράτορες μετά από αυτόν ήταν Ίσαυροι, αλλά δεν εθεωρούντο πλέον βάρβαροι.

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Όσιος βάρβαρος

Barman 1986

Papaveri είπε...

@batman1986
Η απάντησή σου είναι σωστή κατά το ήμισυ. Η πρωτη είκόνα δεν είναι αυτό που έγραψες.

ΕΥΘΥΜΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ είπε...

Η 2η λέξη ΒΑΡΒΑΡΟΣ, Βάρ(ιο)-βάρος.
Η 1η λέξη Άγιος? Ζήνων?

Ανώνυμος είπε...

Είναι αγιος?
Batman1986

Papaveri είπε...

@batman1986
Ναι. Και θαυματουργός.

Ανώνυμος είπε...

Άρα ΟΣΙΟΣ ΒΑΡΒΑΡΟΣ

Αυτό εννοώ

Batman1986

Ανώνυμος είπε...

Άγιος Βάρβαρος

Papaveri είπε...

@batman1986
Σου έγραψα στο σχόλιό μου, ότι η πρώτη εικόνα δεν αντιστοιχεί στη λέξη Όσιος άλλα σε άλλη (Άγιος), διότι πρόκειται για Άγιο, μεγάλη η χάρη του. Υπάρχει διαφορά από το Άγιος και το όσιος.

Papaveri είπε...

@Ευθύμης Αλεξίου
Απορώ πως δεν ψάξατε στο διαδίκτυο για να βρείτε τον άγιο (που τον αναφέρετε μ' ερωτηματικό, εφόσον βρήκατε τη δεύτερη λέξη, διότι Ζήνων δεν υπάρχει;

ΕΥΘΥΜΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ είπε...

Κ. Κάρλο...
Έγραψα
Η 2η λέξη ΒΑΡΒΑΡΟΣ, Βάρ(ιο)-βάρος.
Η 1η λέξη Άγιος? Ζήνων?

που αν τα ενώσουμε σημαίνει και ακριβώς επειδή, όπως συνηθίζω κάθε φορά, έψαξα στο διαδίκτυο

1η επιλογή ΑΓΙΟΣ ΒΑΡΒΑΡΟΣ

2η επολογή ΖΗΝΩΝ (ο) ΒΑΡΒΑΡΟΣ
που επίσης υπάρχει. Ρωμαίος αυτοκράτορας, Θράκας στην καταγωγή, άξεστος και βάρβαρος στον χαρακτήρα

Papaveri είπε...

@ Ευθύμης Αλεξίου
Το έψαξα κι' εγώ το Ζήνων , αλλά δε το βρήκα. Θα το ψάξω πάλι με τα στοιχεία που μου δώσατε. Οπότε εφόσον το βρήκατε θεωρώ και τις δύο λύσεις σωστές.
Συγχαρητήρια!

ΕΥΘΥΜΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ είπε...

@ Papaveri

Συγχαρητήρια!
Η 2η παράσταση ανταποκρίνεται στην 2η επιλογή μου και την...καθιστά πρωθύστερα ορθή! Ευχαριστώ!
Φυσικά (η 2η επιλογή) ήταν λάθος

 

Papaveri48 © 2010

PSD to Blogger Templates by OOruc & PSDTheme by PSDThemes