Τρίτη, 22 Απριλίου 2014

Το Φιλοδώρημα


Ο Γιώργος γευμάτισε με την οικογένεια του σε ένα εστιατόριο, και ο λογαριασμός που του έφερε ο σερβιτόρος ήταν 95,11€ που περιλάμβανε και ένα 15% για φιλοδώρημα. Εάν ο Γιώργος ήθελε αντί για 15% φιλοδώρημα να αφήσει 20%, πόσα ευρώ θα έπρεπε να προσθέσει επί πλέον στο λογαριασμό; (Κατ.34/Νο.687)
Πηγή:http://eisatopon.blogspot.gr/2013/10/blog-post_7087.html

Λύση:
Πρέπει να προσθέσει ακόμα 4,14€ στη τελική αξία του γεύματος.
Αξία Γεύματος:100€
Κέρδος:..............15€
Πώληση:...........115€ 
Κατάταξη:
Το εστιατόριο όταν εισπράττει 115€ το γεύμα αξίζει 100€
Το εστιατόριο όταν εισπράττει 95,11€ το γεύμα αξίζει x;
Επειδή τα ποσά είναι ανάλογα έχουμε:
x = (95,11*100)/115 --> x = 9.511/115 -->
x = 82,71€ αρχική τιμή γεύματος χωρίς φιλοδώρημα.
82,71*15% =12,40€  φιλοδώρημα.
82,71+12,40=95,11€ αξία γεύματος και φιλοδώρημα 15%.
82,71*20%= 1654,2/100 =16,54€ φιλοδώρημα
82,71+16,54= 99,25€ αξία γεύματος και φιλοδώρημα 20%.
Διαφορά που πρέπει να πληρώσει επί πλέον για το 20% από το 15%:
99,25€-95,11= 4,14€
Διαφορά φιλοδωρήματος:
16,54-12,40= 4,14€
 

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

95,11/1,15*1,2=99,25
99,25-95,11=4,14€ παραπάνω

Papaveri είπε...

@Ανώνυμος
Συγχαρητήρια! Η απάντησή σας είναι σωστη.

 

Papaveri48 © 2010

PSD to Blogger Templates by OOruc & PSDTheme by PSDThemes