Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Σκάκι και Μουσική

Παίζουν τα Λευκά και κάνουν ματ σε δύο κινήσεις. Επίσης η ανωτέρω θέση ως έχει, δηλαδή πριν το ματ, έχει κάποια σχέση με τη μουσική. 
Ποια είναι αυτή η σχέση; (Ανθ. Σκακ. Παρ1./Σ.14/Νο.288)
Πηγή:
Από το βιβλίο του Werner Keym με τίτλο:
«Eigenartige Schachprobleme» - 
«Παράξενα Σκακιστικά Προβλήματα», 
εκδόσεις Nightrider Unlimited , 2010.

Λύση

Α)1.Πη8!,Ρθ4 2.Πθ6#. Β)Γράφουμε τις θέσεις των κομματιών περιγραφικά: Λευκά:Kb1,Ra6,Rc8 Μαύρα:Kh5 Εάν γράψουμε στη σειρά τα γράμματα των καθέτων στηλών και τους αριθμούς των οριζοντίων γραμμών σχηματίζουμε το όνομα και το έτος γεννήσεως του μουσικοσυνθέτη Johann Sebastian Bach. (bach, 1685

8 σχόλια:

batman1986 είπε...

Η λύση είναι η εξής:

1.Πγ8-η8!,Ρθ5-θ4
2.Πα6-θ6#

όσον αφορά τη σχέση με τη μουσική έχει να κάνει με τον τίτλο κάποιου κομματιού(π.χ. ο βασιλιάς με πύργους) ή το συγκεκριμένο διάγραμμα αντιστοιχεί σε κάποια σχέση με νότες?Πες μου ποιο από τα 2 για να με βοηθήσεις...

Γιώργος Ριζόπουλος είπε...

Το ματ βέβαια «παιδικό» Πη8 και ματ στην επόμενη.
Στο μουσικό κουίζ υποθέτω ότι προκύπτει το όνομα του Μπαχ στα γερμανικά bach αν πάρουμε τις στήλες των κομματιών, αρχής γενομένης από το βασιλιά στο b1 (στήλες b-a-c-h)
Εντάξει, λίγο αυθαίρετο που ξεκινώ από τη στήλη b ,αλλά δεν πάει το μυαλό μου κάπου αλλού, εκτός αν κρύβεται σχηματικά κάποιο μουσικό κλειδί ή κάτι τέτοιο ,αλλά οι σχετικές γνώσεις μου είναι περιορισμένες.
ΥΓ. Ετοιμάστηκα να ποστάρω το παραπάνω αλλά σκέφτηκα να γκουγλίσω τον Bach και παρατηρώ το σημαδιακό 1685 (έτος γέννησής του) που αντιστοιχεί στα τετράγωνα b1-a6-c8-h5 , οπότε μάλλον το πέτυχα!

Papaveri είπε...

@Γιώργος Ριζόπουλος
Ναι, αυτή είναι η λύση. Προφανώς θα την έχεις δει αυτή τη θέση, γι' αυτό το έλυσες. Διότι είναι δύσκολο να πάει σκεφθεί κάποιος ότι με της συντεταγμένες των γραμμάτων και των αριθμών της θέσης αυτής σχηματίζεται τ' όνομα και το έτος γεννήσεως του Bach.

Papaveri είπε...

@batman1986
Τίποτα από τα δύο που αναφέρεις. έχει να κάνει με τις συντεταγμένες των θέσεων των κομματιών, όπου σχηματίζεται τ' όνομα και το έτος γεννήσεως του Bach.

Γιώργος Ριζόπουλος είπε...

Οχι δεν την είχα ξαναδεί! Μα μονο στα τετραγωνα μπορει να παει το μυαλό καποιου νομίζω (εκτος αν ειναι κατι σχηματικο -γραφικό όπως είπα).Αρχικα είδα το abch και επειδη ξερω γερμανικα ο ανγραμματισμος μού ήρθε φυσικά.
Το έτος γέννησης δεν το σκέφτηκα καθόλου ,απλά για να διπλοτσεκάρω την ορθογραφία (επειδη περάσαν και τα χρόνια) γκούγκλισα τον Bach και προσεξα το έτος γ΄λεννησης που κόλλαγε και με τις οριζόντιες.

batman1986 είπε...

@Papaveri

όταν σου στειλα την απάντηση έφυγα και δεν το σκέφτηκα περαιτέρω.Δεν θεωρώ ότι κάποιος χρειάζεται να έχει δει τη λύση(και μου κάνει εντύπωση πως λες στο Ριζόπουλο ότι προφανώς πρέπει να την είδε γι αυτό και την έλυσε) αφού αν δεν έχει σχέση με νότες(η πρώτη μου σκέψη ήταν με οκτάβες και αντιστοίχηση με νότες λόγω 8χ8 σκακιέρας) τότε το μυαλό κάποιου μπορεί να πάει στις συντεταγμένες της σκακιέρας(άλλωστε γιατί να βάλεις ένα γρίφο που θεωρείς αδύνατο να τον λύσει κα΄ποιος?)

batman1986 είπε...

Α επίσης κάτι άλλο Carlo..Αυτό το βιβλίο το έχεις γιατί μου φαίνεται ενδιαφέρον(συνδυάζει γρίφους με σκακιστικά)..Που θα μπορούσε να το προμηθευτεί κάποιος?

Papaveri είπε...

@batman1986
Όχι, δεν το έχω το βιβλίο. Δες στην "Κάϊσσα" η στο διαδίκτυο.

 

Papaveri48 © 2010

PSD to Blogger Templates by OOruc & PSDTheme by PSDThemes