Σάββατο 6 Απριλίου 2013

Rebus Νο.29(5, 4, 4, 7)

Λύση

Κτίζω στην Άμμο Παλάτια.

19 σχόλια:

ΕΑΛΕΞΙΟΥ είπε...

Χωρίς δεύτερη σκέψη και έλεγχο,

"ΚΤΙΖΩ ΣΤΗΝ ΑΜΜΟ ΠΑΛΑΤΙΑ"

Με μπλόκαρε λίγο το Κτίζει που είναι το σωστό, αλλά δεν την ξαναπατάω!

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Χτίζω στην άμμο παλούφο
(τα παλάτια των Α.Τ.Ι.Α)

batman1986 είπε...

χτίσε στην ακτή παλάτια

Δεν είμαι σίγουρος...

batman1986 είπε...

Μάλλον το πιο σωστό είναι''χτίζω στην άμμο παλάτια".Είναι η γνωστή έκφραση

Papaveri είπε...

Μπράβο σε όλους!! Η λύση σας είναι σωστή.

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

"Mε μπλόκαρε λίγο το Κτίζει που είναι το σωστό.."
Τι εννοείτε είναι σωστό το Κτίζει (αντί του Κ(Χ)τίζω); Αφού έχει 6 γράμματα,αντί για 5 που δίνει το κουίζ.
(εκτός αν πρόκειται για κάποιο "εσωτερικό"(inside) αστείο, μεταξύ εσάς και του Κάρλο, οπότε πάσο και σκούζι.

Papaveri είπε...

@RIZOPOULOS GEORGIOS
Το σφάλμα είναι δικό μου. Έπρεπε να διευκρινίσω για τον batman1986 να γράψω ξεχωριστώ σχόλιο με το "κτίζω"
για να μη δημιουργηθεί θέμα.
Mea Culpa!!

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Mα τι θέμα Κάρλο; Μη μεγαλοποιούμε τα πράγματα. Νομίζω το σχόλιό μου ήταν σαφές. Η απορία μου ήταν μόνο πάνω στη φράση του φίλου κου Αλεξίου "το Κτίζει που είναι το σωστό" ενώ έχει 6 γράμματα ,αντί για 5 (άρα το "κτίζω" ή "χτίζω" είναι σωστό).
Και τι σχέση έχει το σχόλιο του Μπάτμαν; Και το χτίζω και το κτίζω είναι γραμματικώς σωστά (το κτίζω είναι λίγο πιο "λόγιο" ,αλλά απολύτως σωστό βεβαίως)

Papaveri είπε...

@RIZOPOULOS GEORGIOS
Νομίζω ότι παρανόησες το σχόλιο μου. Δεν σε κατηγόρησα σε κάτι. Επειδή δεν έβαλες το όνομα του κ. Αλεξίου το πέρασα ότι αναφερώσουν στο ότι έγραψα ότι όλοι απάντησατε σωστά στο "κτίζω". Όπως αναφέρεις κι' εσύ και το "κτίζει¨είναι σωστό, αλλά ο γρίφος ζητούσε 5 γράμματα και όχι 6.
ομίζω ότι τώρα διευκρινίστηκε το θέμα και το κλείνουμε.

ΕΑΛΕΞΙΟΥ είπε...

@ Papaveri
Σαφέστατα σε εμένα απευθυνόταν το ερώτημα του κ Ριζόπουλου, εξάλλου είχε ολόκληρη φράση δική μου
"Mε μπλόκαρε λίγο το Κτίζει που είναι το σωστό.." αλλά και το " μεταξύ εσάς και του Κάρλο"

@ RIZOPOULOS GEORGIOS
Ναι, καλά υποψιαστήκατε ότι είναι κάτι που απευθυνόταν στον κ. Κάρλο
και σαν αστείο αλλά και σαν υπενθύμιση μίας παρατήρησης που έχω
κάνει, να παραβιάζεται όσο γίνεται λιγότερο, η γλώσσα (γραμματική, πρόσωπο καταλήξεις, πτώσεις κλπ) και βέβαια στην επικεφαλίδα με των αριθμό γραμμάτων να βάζει τον αντίστοιχο αριθμό γραμμάτων.
πχ στην περίπτωση κτίζω ή κτίζει, επειδή δεν είμαι εγώ που κτίζω και κανένας "εγώ" από τους υπόλοιπους
θεωρώ σωστό το κτίζει (αφού κάποιος άλλος κτίζει) και ΦΥΣΙΚΑ να γράφει 6 γράμμτα αντί του 5 για το κτίζω
ή στο πλοίο που δια-σχίζει και όχι εγώ και όποιος άλλος "εγώ" θεωρώ σωστό το δια-σχίζει και φυσικά να γράφει 6 αντί 5 κλπ και τέλος πάντων και ανεξάρτητα από αυτό, αστειεύτηκα γιατί στα πρώτα ρέμπους
λόγω της γλώσσας τα απέκλεια σαν λύση, έτσι και σε αυτόν τον γρίφο, έγραψα τελείως χωρίς καμία σκέψη και χωρίς να κοιτάξω τους αριθμούς "κτίζει στην άμμο παλάτια" και λίγο πριν... "πυροβολήσω" είδα να γράφει 5 γράμματα στην επικεφαλίδα ενώ εγώ είχα 6 και μπλόκαρα για λίγο, αλλά τώρα ξέρω ότι επιτρέπονται στα ρέμπους οι παραβιάσεις της γλώσσας και το συνηθίζω σιγά-σιγά!

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

@ Ε.Αλεξίου:Α, μάλιστα σαφές! Δεν είχα υπ'όψι μου το σχετικό διάλογό σας με τον Κάρλο.
Aλλά ,επειδή και μένα μ'αρέσει η γλώσσα και ασχολούμαι μαζί της ,ερασιτεχνικά βεβαίως, πείτε μου αν θέλετε γιατί το 1ο πρόσωπο συνιστά "παραβίαση"(που είναι βαριά κουβέντα) της γλώσσας; Επειδή δεν είμαι "εγώ" που χτίζω αλλά "αυτός"; Ποιος;
Δεν καταλαβαίνω το σκεπτικό σας, και γραμματικώς και νοηματικώς θεωρώ ότι δεν υπάρχει κανενός είδους πρόβλημα στο να υπάρχει οποιοδήποτε πρόσωπο και οποιαδήποτε πτώση ,αρκεί να συνάδει/έχει συνοχή η φράση νοηματικά και ορθογραφικά.
Δηλαδή στην τυποποιημένη ας πούμε φράση "φέξε μου και γλίστρησα!" (γίνεται ωραίο ρέμπους αυτό με κάνα φακό και καμιά μπανανόφλουδα στο τέλος..:-))θα πούμε ότι έχουμε "παραβίαση" και το "ορθόν" είναι "φέξε του και ..." ;

batman1986 είπε...

@ΕΑΛΕΞΙΟΥ

Και γω ομολογουμένως δεν κατάλαβα την γλωσσική σας παρατήρηση.Πρώτη φορά διαβάζω ότι υπάρχει τέτοιος κανόνας

ΕΑΛΕΞΙΟΥ είπε...

@ RIZOPOULOS GEORGIOS

Να θυμίσω εξαρχής ότι το “θέμα”, που δεν υπάρχει απολύτως κανένα θέμα, ξεκίνησε από ένα αστείο που έκανα σε βάρος μου, νομίζω ότι πρέπει να μου το επιτρέψετε να αστειεύομαι σε βάρος μου, απευθυνόμενος στον κ. Κάρλο “Δεν την ξαναπατάω”.
Έχω την αίσθηση ότι μάλλον δεν αντιληφθήκατε το νόημα του αστείου σε κάτι που αφορούσε το κοντινό μεν αλλά παρελθόν και αφορούσε εμένα και μόνο εμένα και την άγνοια μου αρχικά και απευθυνόμουν στον κ. Κάρλο και μόνον στον κ. Κάρλο που το γνώριζε, βέβαια και εσείς μπορούσατε να το γνωρίζετε αν διαβάζατε ή αν προσέχατε τα γραφόμενα, πέραν τούτου ουδείς διάλογος περί Ρέμπους ξεχωριστά ή μάλλον σωστά λέτε ότι δεν γνωρίζατε, αφού δεν υπήρξε κάτι άλλο εκτός της διευκρίνησης ότι στα Ρέμπους επιτρέπονται γραμματικές παραβιάσεις των αρχικών λέξεων βέβαια και όχι του τελικού προιόντος, όπως μάλλον θεωρήσατε εσείς ότι αναφερόμουν.
Έτσι τα όρη που έγινε ωρί δεν είναι παραβίαση? Αν πούμε τα Ιμαλάια ωρί σας αρέσει? κανένα πρόβλημα ? Εκτός Ρέμπους βέβαια αφού εκεί επιτρέπεται αλλά στην μεταφορά δεν έχουμε παραβίαση?
Το αινώ που έγινε αίνω που δεν υπάρχει τέτοιο ρήμα στην Ελληνική γλώσσα δεν είναι παραβίαση?
Το μηχανη+μος = μηχανισμός άρα μηχανις ?
και δεν έχει νόημα να αναφέρω άλλα παραδείγματα
Όσον αφορά την παροιμία “Φέξε μου και γλίστρησα” που πράγματι θα γινόταν ωραίο Ρέμπους θέλει ερώτημα? Ακριβώς ότι λέει η φράση-παροιμία, ακριβώς στο 2ο πρόσωπο, φέξε (εσύ , ό όποιος “εσύ” εννοώ) και είναι θέμα του καλλιτέχνη να αποδώσει το “μου” στην απλούστερη περίπτωση για μένα που δεν είμαι καλλιτέχνης, ένας -φακός- ένα - μου – και έναν που γλιστράει-πέφτει μια χαρά αλλά δεν είναι δική μου υπόθεση!
Όσον αφορά το “Δεν καταλαβαίνω το σκεπτικό σας, και γραμματικώς και νοηματικώς” δεν αισθάνομαι κάποια ενοχή γιαυτό, παρά μόνον ότι στην προσπάθεια μου να κάνω κατανοητό το αυτοσαρκαστικό μου αστείο
που αφορούσε την αρχή των Ρέμπτους μάλλον δεν τα κατάφερα και πήρε διαστάσεις που ούτε θέλω, ούτε έχω καμία διάθεση να συνεχίσω, ούτε και θα επανέλθω σε αυτό. Εξάλλου ο αυτοσαρκασμός μου “δεν την ξαναπατάω” δεν αφορούσε κανέναν άλλον παρά μόνον εμένα και η άποψη μου ότι στην μεταφορά των αρχικών λέξεων στον τελικό γρίφο έχουμε κάποιες φορές κάποιες γραμματικές παραβιάσεις, των αρχικών λέξεων πάντα, αφορά κυρίως τον κ. Κάρλο και για μένα το θέμα είναι λήξαν μαζί σας, ο καθείς με την άποψη του.

ΕΑΛΕΞΙΟΥ είπε...

@ batman1986

Η αποψή μου είναι ότι αν σε μία εικόνα το υποκείμενο είναι σε τρίτο πρόσωπο καλό είναι και το ρήμα να είναι σε τρίτο πρόσωπο πχ αν το υποκείμενο είναι ενα καράβι το ρήμα να είναι ταξιδεύει, διασχίζει, φτάνει κλπ και όχι (το καράβι) ταξιδεύω, διασχίζω, φτάνω κλπ πχ
Στο γρίφο “Διασχίζω τη θάλασσα” θα προτιμούσα, θεωρώ πιο σωστό να ήταν
“Διασχίζει την θάλλασσα”, αφού είναι το πλοίο που διασχίζει και όχι εγώ που διασχίζω,
λεπτομέρεια βέβαια και δεν αξιζει τον κόπο να ασχολούμαστε .
Όταν η πρόταση είναι συγκεκριμένη αυτούσια η πρόταση, αυτονόητο!
Πχ 'Η Θεογονία του Ησίοδου'
Είναι άποψη μου και αυτό όσον αφορά τα Ρέμπους
γιατί αν πούμε, κυριολεκτικά, το καράβι ταξιδεύω ή ο κτίστης κτίζω και αντίστοιχα εγώ ταξιδεύει, ή εγώ κτίζει αυτό δεν είναι καν αλβανική διάλεκτος (κατά το Αττική διάλεκτος) είναι Γ.Α.Π-ική διάλεκτος, από ούφο για ούφο (Γ.Α.Π ο γνωστός ..γλωσσοπλάστης με το τσιπάκι, μην λέμε και ονόματα) Ακριβώς σε αυτό αναφερόμουν κ. Μπάτμαν υποκείμενο και ρήμα ίδιο πρόσωπο!
Και πάλι το ξαναλέω δεν με απασχολεί, απλά μια άποψη είναι και δεν έχω καμία διάθεση να επανέλθω σε ένα “θέμα” που δεν υπάρχει!

ΕΑΛΕΞΙΟΥ είπε...

@ Papaveri
Κ. Κάρλο ειλικρινά λυπάμαι και δεν αισθάνομαι καθόλου καλά με την τροπή που πήραν τα πράγματα και αν διέπραξα κάποιο ατόπημα εν αγνοία μου σε βάρος σας ή σε βάρος, και το εννοώ απόλυτα, της καταπληκτικής δουλειάς που κάνετε με τα Ρέμπους που αναρτάτε τόσο αισθητικά-καλλιτεχνικά όσο και με ξεχωριστή και σπάνια θεματολογία προκαταβολικά και ταπεινά συγνώμη.
Καταπληκτική δουλειά! Συγχαρητήρια και ευχαριστίες!

Papaveri είπε...

@ΕΑΛΕΞΙΟΥ
Κύριε Αλεξίου σας ομολογώ ότι δεν διαπράξατε κανένα ατόπημα και να μην αισθάνεστε ένοχος για τίποτα. Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια, τα οποία μου δίνουν την ηθική ικανοποίηση και τη δύναμη να συνεχίσω αυτό που τόσο χαίρομαι να το κάνω. Επειδή, όμως, βλέπω ότι το θέμα σχετικά με τα Rebus πήρε διαστάσεις, πέρα του δέοντος, αποφάσισα να σταματήσω να τ' αναρτώ, λόγω του ότι αντιπαθώ τις αντιδικίες και τις κόντρες, διότι, όπως έγραψα και παλιότερα η ιστοσελίδα αυτή δημιουργήθηκε για την ψυχαγωγία μας και όχι να προσθέτουμε και άλλα προβλήματα στα ήδη καθημερινά υπάρχοντα.
Όσον αφορά τα Rebus σας κάνω γνωστό ότι δεν συμβαδίζουν με τους κανόνες της γραμματικής.

batman1986 είπε...

@papaveri και ΕΑΛΕΞΙΟΥ

Κανένα πρόβλημα δεν δημιουργήθηκε φυσικά.Εγώ καθαρά από περιέργεια ρώτησα τον κ. Αλεξίου για το γλωσσικό θέμα. :-)

batman1986 είπε...

@papaveri

carlo στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν δημιουργήθηκε καμία αντιδικία όπως μπορείς να δεις και στα σχόλια.Δεν καταλαβαίνω ποιος ο λόγος να σταματήσεις τα rebus αφού αρέσουν σε όλους τους λύτες.Νομίζω επειδή "καήκαμε από το χυλό "σε μία παλιότερη παρεξήγηση με τον κ. Ριζόπουλο(και χώρις ουσιαστικό λόγο) "φυσάμε και το γιαούρτι"!Δεν χρειάζεται να είμαστε τόσο τυπικοί!Καλός είναι ο διάλογος και ο προβληματισμός(ακόμη και για γλωσσικά θέματα).:-) :-).

batman1986 είπε...

@papaveri

Γι αυτό νομίζω πως μπερδεύτηκες και λανθασμένα νόμισες πως ο κ. Ριζόπουλος αναφέρθηκε σε μένα.Σου λέει κάτσε να τα μαζέψω για να μην αναμετρηθούν ξανά αυτοί οι 2 :-):-).χαχαχα

 

Papaveri48 © 2010

PSD to Blogger Templates by OOruc & PSDTheme by PSDThemes