Κυριακή 29 Απριλίου 2012

Μαγική Εικόνα

Να προστεθεί η Λευκή Βασίλισσα και παίζοντας τα λευκά να κάνουν ματ σε μία κίνηση και στα δύο διαγράμματα:
α) Διάγραμμα Α.
β) Να περιστραφεί η σκακιέρα προς τα δεξιά, κατά μήκος του νοητού κάθετου άξονα, κατά 180ο. (Ανθ. Σκακ. Παρ1./Σ.7/Νο.271)

Λύση

α)Διάγραμμα Όπως παρατηρείτε η Λευκή Βασίλισσα δεν μπορεί να τοποθετηθεί πουθενά αλλού παρά μόνο στη πρώτη οριζόντια γραμμή, λόγω του ότι τα λευκά πιόνια βρίσκονται στην αρχική τους θέση. Ούτε κανένα πιόνι δεν προήχθη σε βασίλισσα για τον ίδιο ανωτέρω λόγω. Τέλος η Βασίλισσα και ο Λευκός Βασιλιάς δεν θα διασταυρωθούν, έτσι υπάρχουν μόνο τέσσερα τετράγωνα που πρέπει να τοποθετηθεί νόμιμα η Βασίλισσα, στα τετράγωνα «α1» ή «β1» ή «γ1» ή «ζ1». Τα μόνο ενδεδειγμένα τετράγωνα είναι τα τετράγωνα «α1», και «ζ1», ώστε ο Λευκός παίζοντας 1.β3 ή 1.ε3 απειλεί σαχ και ματ. β)Ανεστραμμένη Εικόνα Ισχύει το ίδιο ανωτέρω σκεπτικό για την τοποθέτηση της Βασίλισσας, έτσι υπάρχουν μόνο τέσσερα τετράγωνα που πρέπει να τοποθετηθεί νόμιμα η Βασίλισσα, στα τετράγωνα «α1» ή «β1» ή «γ1» ή «δ1». Το μόνο ενδεδειγμένο τετράγωνο είναι το τετράγωνο «γ1», ώστε ο Λευκός παίζοντας 1.δ3 απειλεί σαχ και ματ.

2 σχόλια:

batman1986 είπε...

θεωρώ πως αφου μας έχει δοθεί η συγκεκριμένη διάταξη πιονιών ο συνθέτης υπονοεί ότι εφόσον η βασίλισσα δεν έχει φαγωθεί βρίσκεται αναγκαστικά στην 1η γραμμή(δεν είναι ίππος για να υπερπηδήσει το φρούριο) διαφορετικά το πρόβλημα γίνεται αρκετά εύκολο αφού θα αρκούσε να παιχτεί Βγ5# και να ερχόταν από πολλά τετράγωνα.Άρα αναφέρεται σε δυνατώς κατασκευάσιμη παρτίδα.Συμφωνούμε εδω?

Άρα:

α) Βάζουμε τη βασίλισσα στο ζ1.Και παιζουμε ε2-ε3#

β)Βάζουμε τη βασίλισσα στο γ1.Και παιζουμε δ2-δ3#
(λογικό λόγω συμμετρικής στροφής)

Papaveri είπε...

@batman1986
Μπράβο! Η απάντησή σου είναι σωστή.

 

Papaveri48 © 2010

PSD to Blogger Templates by OOruc & PSDTheme by PSDThemes