Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Η Θέση Γρίφος!

 
Ζυρίχη, 1986. Ο παγκόσμιος πρωταθλητής Kasparov και ο μεγάλος του αντίπαλος Karpov, ταξιδεύουν για τη Λουκέρνη. Ξαφνικά τους πλησιάζει ένας άγνωστος και τους προκαλεί να λύσουν τον εξής γρίφο:
«Μια παρτίδα ξεκινά, από την αρχική θέση, με την κίνηση «ε4» και τελειώνει στην 5η κίνηση, όπου ένας Ίππος "τρώει" ένα Πύργο και κάνει ματ!»
Ο γρίφος απασχόλησε τους δύο πρωταθλητές σε όλο το ταξίδι και τις δυο επόμενες μέρες στο ξενοδοχείο. Δεν μπόρεσαν να βρουν τη λύση!!! Πριν Φύγουν εμφανίζεται πάλι ο άγνωστος και δίνει στον Kasparov ένα φάκελο σφραγισμένο, όπου μέσα είχε τη λύση. Του ζητά να του τον επιστρέψει με τη λύση γραμμένη απ' έξω από τον φάκελο,  χωρίς φυσικά να τον έχει ανοίξει. Δεν πήρε απάντηση για πολλούς μήνες. Μια μέρα ο άγνωστος έλαβε ένα μήνυμα με έναν αριθμό  τηλεφώνου που του έλεγε ότι πρέπει να τηλεφωνήσει στον Kasparov αμέσως ! Ο άγνωστος τηλεφώνησε στον Kasparov, ο οποίος του είπε:
- " Θα σε σκοτώσω φίλε μου. Ξέρεις τι μου έχεις κάνει; Μ’ έχεις φέρει σε πολύ δύσκολη θέση".
Εκείνη τη στιγμή ο Kasparov ήταν μαζί με τον Botvinnik, προηγούμενος παγκόσμιος πρωταθλητής, στη σχολή τους. Ο Kasparov έδωσε στους μαθητές το γρίφο για να τον λύσουν. Όταν κι’ αυτοί δεν βρήκαν άκρη, του ζήτησαν τη λύση. Τι να τους πει; Ούτε κι’ αυτός την είχε βρει. Και το χειρότερο... ο φάκελος είχε χαθεί !!!
Ο άγνωστος τους είπε να προσπαθήσουν μια μέρα ακόμα. Αλλά και πάλι δεν βρήκαν την λύση. Όταν ο άγνωστος του έδωσε τελικά τη λύση δεν μπορούσε να πιστέψει ότι τρεις παγκόσμιοι πρωταθλητές και μια ολόκληρη σχολή δεν μπόρεσαν να βρουν τη λύση. Μήπως εσείς μπορείτε; (Ανθ. Σκακ. Παρ1./Σ.6/Νο.268)

Λύση

Πρόκειται για έναν από τους πιο δύσκολους γρίφους στην ιστορία του σκακιού... και βέβαια, προϋποθέτει τις εξής δύο παραδοχές (που δεν εμφανίζονται καθαρά στην εκφώνηση): 1. Το ματ το κάνει ο μαύρος στον λευκό (σύνολο κινήσεων 5λ + 5μ = 10, κι όχι ο λευκός στον μαύρο 5λ + 4μ = 9) 2. Υπάρχει η συνεργασία του άσπρου (σε βαθμό κακουργήματος)... 1.ε4,Ιζ6 2.Βε2,Ιxε4 3.ζ3,Ιη3 4.Βxε7+,ΒxΒε7+ 5.Ρζ2,ΙxΠθ1# Οι κινήσεις 2 & 3 του λευκού μπορούν να γίνουν κι αντίστροφα (δηλ. πρώτα η 2.ζ3... και μετά η 3.Βε2...). 1.ε4,δ6 2.ζ4,Ιζ6 3.Ρζ2,Ιη4 4.Ρη3,Ιζ2 5.Ιζ3,Ι:Πθ1 #

7 σχόλια:

Γιώργος Ριζόπουλος είπε...

1) ε4 Ιζ6 2) ζ3 Ιxε4 3) Βε2 Ιη3 4) Βxε7+ Βxε7+
5) Ρζ2 Ιxθ1#

Πότε μού απονέμεται ο τίτλος του Παγκ.Πρωταθλητή; :-)

Γιώργος Ριζόπουλος είπε...

Να συμπληρώσω βέβαια (προς αποφυγή παρεξηγήσεων) ότι ήξερα τη λύση. Το παράδοξο βέβαια είναι ότι τη θυμήθηκα! :-)

Το αντίστοιχο ματ με τα λευκά απαιτεί 6 κινήσεις (πράγμα μάλλον αναμενόμενο ,σε αναλογία με το συντομότερο ματ «του τρελού» που γίνεται σε 2 για τα μαύρα και σε 3 για τα λευκά).
Αν δε με απατάει πολύ η μνήμη μου, ήταν ένα από τα (δύσκολα) χριστουγεννιάτικα παζλ της Chessbase ,δηλαδή του Έριχ Φρίντελ, πριν κάμποσα χρόνια.
Τώρα, η ιστορία με τους Κ-Κ και τον Μποτβίνικ(αν είναι του Φρίντελ) ίσως είναι μπεντροβάτη (δεδομένης και της φιλίας Φρίντελ-Κασπάροφ) ,ίσως όχι. Έχετε κάτι πάνω σ’αυτό;

Papaveri είπε...

@Γιώργος Ριζόπουλος
Συγχαρητήρια!! Η απάντησή σας είναι σωστή. Οπότε σας απονέμεται ο τίτλος του Παγκόσμιου Πρωταθλητή. Όσο για τη πηγή της προέλευσης του δεν είμαι σίγουρος εάν είναι του Erich Frindel.

Γιώργος Ριζόπουλος είπε...

Αγαπητέ Papaveri , με τιμά η απονομή του τίτλου του Π.πρωταθλητή, αφήστε που θα τον «τρίψω στα μούτρα» των άσπονδων φίλων μου, που με λένε μαζέτα!:-)
(ελπίζω να μη βλάπτει- πού και πού- λίγος αστεϊσμός, μετά είναι η φύση μου και δεν πολεμιέται εύκολα.)

Έψαξα λίγο (διαδικτυακά) το θέμα και είχα βρει τα κατάλληλα λινκ ,αλλά όπως συμβαίνει συχνά σε τέτοιες περιπτώσεις, κάποιο διαβολικό χέρι τα εξαφάνισε όλα από την οθόνη μου!)
Επειδή είμαι λίγο τεμπέλης να ξαναψάξω, παραθέτω από μνήμης αυτά για τα οποία είμαι απόλυτα βέβαιος ότι διάβασα.
Το πρόβλημα είναι όντως από χριστουγεννιάτικο παζλ της Chessbase (to 1999).
Στο αρχείο της, υπάρχει το σχετικό άρθρο του Φρίντελ καθώς και οι διάφορες απαντήσεις που έλαβε. Ο ίδιος στο άρθρο, έχει την ιστορία ακριβώς όπως την έχετε στην εκφώνηση με τον ίδιο στη θέση του «αγνώστου». Μάλιστα λέει, ότι όταν είπε τη λύση στον Κασπάροφ στο τηλέφωνο, άκουσε μέσα από τη γραμμή τον Μποτβίνικ να βλαστημάει (ή μάλλον να λέει κάτι σαν «φτού! αυτό ήταν ρε γαμώτο;» που λέμε.
Στο chessgames.com διάβασα και άλλα σχετικά και κάποιος αναφέρει ότι ο Γ.μαιτρ Μπόρις Άλτερμαν που ήταν τότε από τους νεαρούς μαθητές της σχολής Μποτβίνικ-Κασπάροφ επιβεβαιώνει το όλο γεγονός.
Προσωπικά, για ένα παράδοξο λόγο ενώ θυμήθηκα τη λύση δεν θυμάμαι πού(και πότε) την έχω διαβάσει, νομίζω ότι η δυσκολία του γρίφου (ακόμη και για κάποιους σαν τους Κ-Κ και Μποτβίνικ! αν ισχύει τελικά η ιστορία..) βρίσκεται μάλλον στη σπάνια διαδοχή των σαχ από τις Βασίλισσες (ΒΧε7+, ΒΧΒε7+) που είναι και το κλειδί της λύσης, μια και εξασφαλίζει τον έλεγχο της στήλης ε για να μην έχει διαφυγή ο Βασιλιάς.

Papaveri είπε...

@Γιώργος Ριζόπουλος
Έχετε δίκιο. Είναι από το Site του Frederic Friedel. Παραθέτω τα links που πιθανόν να βρήκατε:
http://www.chessbase.com/puzzle/index.htm
http://www.chessbase.com/puzzle/puzz05d.htm
http://www.chessbase.com/puzzle/puzz05e.htm
Κι' εγώ πιστεύω ότι η δυσκολία του γρίφου εκεί έγκειται.

Γιώργος Ριζόπουλος είπε...

@papaveri: Μόλις τώρα συνειδητοποίησα ότι έγραφα Erich αντί του σωστού Frederic για το μικρό όνομα του Φρίντελ της τσεςμπέης.
Mea culpa!

Papaveri είπε...

@Γιώργος Ριζόπουλος
Δεν πειράζει. Οι Λάτίνοι έλεγαν
"Errare Humanum Est!"

 

Papaveri48 © 2010

PSD to Blogger Templates by OOruc & PSDTheme by PSDThemes