Παρασκευή, 10 Σεπτεμβρίου 2010

Η Επαλήθευση

Σε κάθε αριθμό του πρώτου μέλους της εξίσωσης, του κατωτέρω πίνακα,
γίνεται η χρήση των ίδιων αριθμητικών πράξεων, για να συμφωνήσει με 
το δεύτερο μέλος της εξίσωσης (Στήλη α). Και με μια μικρή διαφοροποίηση
στη χρήση των ίδιων αριθμητικών πράξεων, για να συμφωνήσει με το
δεύτερο μέλος της εξίσωσης. (Στήλη β) Μπορείτε να βρείτε αυτούς τους
συνδυασμούς;
       (α)               (β)
       1 = 0           1 = 0
       2 = 3          2 = 2
                      3 = 8          3 = 6               
      4 = 15         4 = 12
      5 = 24         5 = 20
      6 = 35         6 = 30
      7 = 48         7 = 42
      8 = 63         8 = 56
      9 = 80         9 = 72

             10 = 99       10 = 90        
(Κατ20./Πρβ. Νο.18)

ΠηγήΑπό το ένθετο περιοδικό της Καθημερινής 
             «Κ-IQ»,No.10/2008

Λύση:


6 σχόλια:

Νίκος είπε...

Στην α στήλη αν προσθέσουμε το άθροισμα των σύο μελών μιας από τις εξισώσεις στο πρώτο μέλος της εξίσωσης που ακολουθεί τότε παίρνουμε σαν αποτέλεσμα το σεύτερο μέλος της δεύτερης εξίσωσης.

Στην β στήλη αν πολλαπλασιάσουμε το πρώτο μέλος της πρώτης εξίσωσης με το πρώτο μέλος της δεύτερης εξίσωσης τότε παίρνουμε ως γινόμενο το δεύτερο μέλος της δεύτερης εξίσωσης.

Papaveri είπε...

@Νίκος
Όχι δεν είναι αυτή η απάντηση. Άλλο ζητάει η εκφώνηση. Εάν βρείτε τη λύση της στήλης "α" θα λυθεί αμέσως και η "β" στήλη.

trilizas είπε...

Δεν καταλαβαίνω τι ζητά η εκφώνηση, γιατί δεν είναι προσεκτικά διατυπωμένη. Σε κάθε περίπτωση αυτό που νομίζω ότι ζητάει είναι πως η στήλη α) εχει αριθμούς της μορφής χ^2-1 ενώ η στήλη β) αριθμούς της μορφής χ*(χ-1).

Papaveri είπε...

@trilizas
Ως προς τη στήλη "α" σωστή η διατύπωση, ως προς τη στήλη "β" η λύση είναι χ^2-(χ+1).
Στη πρώτη περίπτωση η μονάδα αφαιρείται σταθερά απο κάθε τετράγωνο.
Στη δεύτερη περίπτωση ο αριθμός που αφαιρείται απο κάθε τετράγωνο αυξάνεται κάθε φορά κατά μια μονάδα.
Βλέπε αναρτημένη λύση.

trilizas είπε...

Νομίζω πως έχετε άδικο όσον αφορά στο σχόλιο σας για τη λύση μου στο β). Δεν διαβάσατε προσεκτικά την απάντησή μου και δεν γράψατε προσεκτικά τη δική σας, με αποτέλεσμα να κάνετε λάθος.

Papaveri είπε...

@trilizas
Δεν καταλαβαίνω γιατί λέτε ότι η διατύπωσή μου είναι λανθασμένη.
Στη δική σας λύση: χ*(χ-1)--> (χ^2-χ), η τιμή "χ" που αφαιρείται δεν εκφράζει την αύξηση κατά μια μονάδα που παίρνει κάθε φορά.
Ενώ η δική μου λύση ανταποκρίνεται πλήρως με αυτή της ανάρτησης στήλη "β".

 

Papaveri48 © 2010

PSD to Blogger Templates by OOruc & PSDTheme by PSDThemes