Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Η Θερμοκρασία

 Από τ’ απομνημονεύματα ενός αλχημιστή του 13ου αι. μαθαίνουμε
ότι κάποιο χειμώνα, της εποχής εκείνης, η θερμοκρασία είχε κατέβει 
τουλάχιστον στους 39 βαθμούς υπό το μηδέν (-39οC).  Πως όμως  γνώριζαν με ακρίβεια πόσους βαθμούς υπό το μηδέν είχε πέσει η    θερμοκρασία, αφού το θερμόμετρο δεν είχε    εφευρεθεί ακόμη;     (Κατ.27/Πρβ.78)

3 σχόλια:

Δημήτρης Σκυριανόγλου είπε...

κ. Papaveri, λίγο δύσκολο μου φαίνεται τον 13ο αιώνα να μιλάνε για βαθμούς Κελσίου αφού η κλίμακα με τους βαθμούς Κελσίου δημιουργήθηκε από τον Κέλσιο περί το 1742 όπως αναφέρεται εδώ:

http://en.wikipedia.org/wiki/Celcius

αλλά και εδώ:

http://el.wikipedia.org/wiki/Θερμόμετρο

Δεν ξέρω αν αναφέρεστε σε κάποιο άλλο σύστημα διαβάθμισης της θερμοκρασίας αλλά το "39 βαθμούς υπό το μηδέν (-39οC)" σαν βαθμούς Κελσίου το αντιλαμβάνομαι.

Τώρα για την ουσία του προβλήματος εικάζω ότι το -39οC είναι το σημείο πήξης κάποιου υλικού γνωστού στον αλχημιστή και όταν το είδε να παγώνει συμπέρανε τη θερμοκρασία (σε κάποια κλίμακα...).

Δημήτρης Σκυριανόγλου είπε...

Νομίζω πως βρήκα την απάντηση που ζητάτε:

Το σημείο τήξης του υδραργύρου είναι -38,83 βαθμοί Κελσίου. Συνεπώς αν κάποιος είχε υδράργυρο σε ένα δοχείο και τον έβλεπε να στερεοποιείται θα μπορούσε να συμπεράνει ότι η θερμοκρασία είναι -39 βαθμοί Κελσίου ή χαμηλότερη.

Papaveri είπε...

@Δημήτρης Σκυριανόγλου
Σωστή η λύση.
Ο αλχημιστής είχε σημειώσει στ’ απομνημονεύματά του ότι ο υδράργυρος είχε στερεοποιηθεί από το κρύο. Πράγματι ο υδράργυρος
στερεοποιείται στους 39 βαθμούς υπό το μηδέν (- 39οC).

 

Papaveri48 © 2010

PSD to Blogger Templates by OOruc & PSDTheme by PSDThemes