Κυριακή 18 Μαΐου 2014

Rebus No.189 (7)

Δύο Λύσεις.

Λύση

Χαρμάνι και Χιλιανή [Χ(DC=600=Xι)αρμα*νι(L=50=Νι)καιΧι(DC=600=Xι)λια**Αϊ-Λιά)νη(L=50=Νι)] *Η ανάληψη του Προφήτη Ηλία **Η Λεία υπήρξε Βιβλικό πρόσωπο της Παλαιάς Διαθήκης και πρώτη ξαδέλφη και σύζυγος του Πατριάρχη Ιακώβ με τον οποίο απέκτησε επτά παιδιά. Η Λεία ήταν κόρη του Λάβαν από την Χαράν, μεγαλύτερη αδερφή της Ραχήλ, καθώς επίσης η μεγαλύτερη ανεψιά της Ρεβέκκας και εξ αυτού πρώτη ξαδέλφη του Ιακώβ. Σύμφωνα με την Γένεση είχε επίσης και δύο ετεροθαλείς αδελφές την Βαλλά και την Ζελφά. Η Λεία δεν ήταν ιδιαίτερα όμορφη γυναίκα, αντίθετα με την αδερφή της την Ραχήλ, η οποία είχε πάρα πολλά κάλλη. Ο Ιακώβ μετά την απάτη που διέπραξε σε βάρος του αδελφού του με τα πρωτοτόκια, εξαπατώντας ακόμα και τον πατέρα του, κατέφυγε με προτροπή της μητέρας του στον θείο του τον Λάβαν προκειμένου ν΄ αποφύγει εκδίκηση του αδελφού του. Εκεί ο Ιακώβ ζήτησε απ΄ τον Λάβαν την δευτερότοκη κόρη του Ραχήλ που ήταν πανέμορφη. Ο Λάβαν επειδή ήταν σύμφωνα με το νόμο υποχρεωμένος να παντρέψει πρώτα την Λεία που ήταν μεγαλύτερη, έκανε την ακόλουθη απάτη. Ενώ υποσχέθηκε την Ραχήλ στον Ιακώβ, την νύχτα του γάμου έστειλε την Λεία στην σκηνή του αντί της Ραχήλ. Έτσι ο Ιακώβ κοιμήθηκε με την Λεία και την άλλη μέρα κατάλαβε την απάτη. Ο Ιακώβ παραμένοντας με την Λεία, για επτά χρόνια υπηρετώντας τον θείο του (έναντι καταβολής προίκας) απέκτησε τέσσερις γιους τον Ρουβήν, τον Συμεών, τον Λευί και τον Ιούδα. Μετά η Λεία έμεινε στείρα, και έστειλε την υπηρέτριά της την Ζελφά στον Ιακώβ. Η Ζελφά γέννησε τον Γαδ και τον Ασήρ, οι οποίοι σύμφωνα με τους νόμους των Ισραηλιτών κατατάσσονται στους απογόνους της Λείας. Μετά από άλλα επτά χρόνια ο Ιακώβ εγκαταλείποντας την Λεία νυμφεύθηκε και την αδελφή της, την Ραχήλ. Αργότερα η Λεία γέννησε με τον Ιακώβ και άλλα παιδιά, τον Ισσάχαρ, τον Ζαβουλών και την Δείνα. Όταν ο Ιακώβ επέστρεψε στην Χαναάν η Λεία τον ακολούθησε και τον συνόδευσε στην συμφιλίωσή του με τον Ησαύ. Μετά τον θάνατό της ενταφιάστηκε στον τύμβο των πατριαρχών στην Mamre, όπου αργότερα ενταφιάστηκαν και ο Ιακώβ και οι προπάτορές του.

11 σχόλια:

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Χιλιανη

Papaveri είπε...

@Γ. Ριζόπουλος
Συγχαρητήρια! Η απάντησή σου είναι σωστή. Υπάρχει και δεύτερη λύση.

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

2η λύση: Χαρμάνι (Χ-άρμα-νι)
Ωραίο ρέμπους!

ΕΥΘΥΜΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ είπε...

Πιθανόν "ΧΑΡΜΑΝΙ"

Papaveri είπε...

@Γ. Ριζόπουλος
Συγχαρητήρια! Σωστός και στη δεύτερη λύση. Χαίρομαι που σου άρεσε ο γρίφος.

batman1986 είπε...

Λοιπόν την 1η λύση τη βρήκα νομίζω

Το DC στα λατινικά είναι ο αριθμός 600

Στην αρχαία ελληνική αρίθμηση αυτός ο αριθμός αντιστοιχίζεται με το χ

Το L είναι ο αριθμός 50 που στην ελληνική αντιστοιχίζεται με το ν(νι)

Άρα ΧΑΡΜΑΝΙ η μία λέξη (εφόσον η εικόνα αναφέρεται σε άρμα )

Περιμένεις να βρω και τη 2η

ΕΥΘΥΜΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ είπε...

Το πρωί έστειλα μία πιθανή λύση αλλά μπορεί και να νομίζω ότι την έστειλα, να μην "πάτησα" το Δημοσιεύστε το σχόλιο σας.

Πιθανή λύση: ΧΑΡΜΑΝΙ

Papaveri είπε...

@Ε. Αλεξίου
Έλαβα τη λύση σας. Συγχαρητήρια! Ηαπάντησή σας είναι σωστή. Υπάρχει και δεύτερη λύση.

ΕΥΘΥΜΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ είπε...

Ναι, το διάβασα, αλλά αν δεν ήμουν σίγουρος ότι η 1η είναι σωστή (DC=X και L=NI και όχι μόνο Ν) δεν θα ρισκάριζα την 2η.
Για την 2η αφού L=ΝΙ μπορεί και L=ΝΗ

άρα ΧΙΛΙΑΝΗ
Χ-ΙΛΙΑ(άρμα του προφήτη ΗΛΙΑ)-ΝΗ

Papaveri είπε...

@Ε. Αλεξίου
Συγχαρητήρια! Η απάντησή σας και στη δεύτερη λύση του γρίφου είναι σωστή.

Papaveri είπε...

@batman1986
Συγχαρητήρια! Η απάντησή σου είναι σωστή.

 

Papaveri48 © 2010

PSD to Blogger Templates by OOruc & PSDTheme by PSDThemes