Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

Το Κυνήγι Της Γάτας

Ένας σκύλος κάνει 3 βήματα για να διανύσει την απόσταση ΑΒ, για την
ίδια απόσταση, ΒΑ, μια γάτα κάνει
4 βήματα για να την διανύσει. Αν το
1 βήμα του σκύλου είναι ίσο με 40εκ., τότε τι απόσταση θα έχει διανύσει
η γάτα μετά από
24 βήματα; (Κατ.6/Πρβ. Νο.6)

13 σχόλια:

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

7m 20cm
Εντελώς στην τύχη.

Papaveri είπε...

@ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ
Λάθος απάντηση. Προσπάθησε πάλι.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

Μπα, σήμερα αισθάνομαι τυχερός.

Εφόσον ΑΒ=3*40=120=ΒΑ, τότε το βήμα της γάτας καλύπτει 120/4=30 πόντους. Όπερ 24 βήματα μας δίνουν απόσταση 24*30=720 ποντάκια, ήτοι 7m και 20cm.
Διάβασα και ξαναδιάβασα την εκφώνηση. Τα υπόλοιπα είναι πονηρίες.

Papaveri είπε...

@ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ
Δεν υπάρχουν πονηριές. Απλώς κρύβει κάτι η εκφώνηση. θέλει λιγο ψάξιμο.
Προσπάθησε λίγο ακόμα.

trilizas είπε...

Συμφωνώ με τον Κονιδάρη. Εϊναι πολύ απλό πρόβλημα για να κάνει κανείς λάθος.

καλοπροαίρετος είπε...

Ίσως η εκφώνηση παραλείπει ως αυτονόητη τη διευκρίνιση «κινούμενη βουστροφηδόν στο παραπάνω ορισμένο ευθύγραμμο τμήμα ΑΒ», οπότε η απάντηση είναι 9μ. 30εκ.

Papaveri είπε...

Παραθέτω τη λύση.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

Δεν μπορώ να σχολιάσω τη λύση. Μου είναι παντελώς ακατανόητη.

Δημήτρης Σκυριανόγλου είπε...

Πράγματι κ. Papaveri μας μπερδέψατε λιγάκι με τη λύση. Εγώ δε μπορώ να καταλάβω πως προκύπτει και που κολλάει το 4x40=160. Η λύση που δίνετε υπονοεί ότι η γάτα και ο σκύλος έχουν το ίδιο βήμα (αφού με 24 βήματα διανύουν και οι δύο 9,60 μέτρα). Πώς γίνεται όμως τότε να διανύουν την απόσταση ΑΒ ο σκύλος με 3 βήματα και η γάτα με 4?!

Με την ευκαιρία να πω ότι και σε μένα αρέσει το ιστολόγιό σας. Τα προβλήματα που θέτετε είναι ευχάριστα και ακόμη και αν δεν αποτελούν φοβερές νοητικές προκλήσεις είναι καλή εξάσκηση για το μυαλό (ειδικά στην εποχή μας που "σέρνεται" και Αλτσχάιμερ :-)). Πρέπει πάντως να συμφωνήσω κι εγώ με τους υπόλοιπους αναγνώστες που έγραψαν ότι ορισμένες φορές οι εκφωνήσεις των γρίφων περιέχουν ασάφειες.
Από περιέργεια, οι γρίφοι είναι όλοι δικοί σας ή ορισμένοι προέρχονται από βιβλία και περιοδικά? Οι πηγές σας είναι στα ελληνικά ή μεταφράζετε κείμενα (οπότε είναι πιθανό να παρεισφρήσουν και κάποια λάθη στην απόδοση).

Σε κάθε περίπτωση σας προτρέπω να συνεχίσετε με τον ίδιο ζήλο! Το ιστολόγιο σας έχει πρωτότυπη θεματολογία και παρουσιάζει αρκετό ενδιαφέρον.

Papaveri είπε...

@Δημήτρης Σκυριανόγλου
Όχι οι γρίφοι δεν είναι όλη δικοί μου. Οι περισσότεροι είναι απο διάφορα βιβλία και απο το διαδίκτυο.

Papaveri είπε...

@ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ
Ανακαλώ το σχόλιο με το οποίο ανέφερα ότι δεν είναι σωστή η λύση σου. σου ζητώ σγγνώμη.

καλοπροαίρετος είπε...

Κύριε Papaveri,

Κατ΄αρχήν, ενώνω κι εγώ με τους άλλους την ευαρέσκειά μου για το ιστολόγιο, τον κόπο και το μεράκι σας.

Στον παρόντα γρίφο, βλέποντας τη λύση του γριφοθέτη, πιστεύω ότι το κρυφό σημείο της εκφώνησης –όπως το εννοεί εκείνος– είναι ότι, λέγοντας «24 βήματα», εννοεί «24 βήματα του σκύλου», οπότε 24 Χ 40εκ. = 9μ. 60εκ., ό.έ.δ. Δηλαδή, το στοιχείο ότι 4 βήματα της γάτας ισοδυναμούν με 3 βήματα του σκύλου δεν χρησιμοποιείται στη λύση, είναι, θα λέγαμε, ανεξάρτητη μεταβλητή, ακριβώς όπως η μάζα σε πρόβλημα με εκφώνηση «να βρεθεί η μέση ταχύτητα αυτοκινήτου μάζας Χ χγρ. που διανύει απόσταση Ψ χλμ. σε Ω ώρες».

Πιστεύω ότι οι αναντίρρητες ασάφειες και ατέλειες που υπάρχουν στις εκφωνήσεις και/ή στις λύσεις μερικών από τους γρίφους και τα προβλήματα που παραθέτετε οφείλονται (α) σε λάθη στη μετάφραση, (β) σε αστοχίες του γριφοθέτη.

Ως προς το (α), ειδικά σε υλικό που κυκλοφορεί αδέσποτο στο διαδίκτυο, αλλά ίσως και σε έντυπες συλλογές, υπάρχει εύφορο έδαφος για λάθη, ιδιαίτερα όταν υπάρχει «τριγωνική μετάφραση», π.χ. απόδοση στα ελληνικά της αγγλικής απόδοσης του αρχικού γρίφου από, ας πούμε, τα τσέχικα.

Ως προς το (β), ουδείς άσφαλτος. Είναι πασίγνωστη, και συνάμα ασύγγνωστη για διάνοια της εμβελείας του, η πλάνη του Ντ΄ Αλαμπέρ. Σε ό,τι αφορά τα σκακιστικά προβλήματα, ξέρετε πολύ καλύτερα από εμένα ότι έχουν αποδειχθεί, και θα συνεχίσουν να αποδεικνύονται, τρύπιες, συνθέσεις ακόμα και διάσημων προβληματιστών, ειδικά αν αυτές έχουν συντεθεί πριν την εμφάνιση των σχετικών λογισμικών επαλήθευσης. Αλλά και όταν είναι σωστές, πάλι υπάρχει περιθώριο για όξυνση της κρίσης μας και για άσκησή μαςˑ ας θυμηθούμε την πρόσφατη εντυπωσιακή βελτίωση από τον Alotan σύνθεσης του Λούις, που διατήρησε το πνεύμα του συνθέτη, αλλά έχοντας πετάξει έξω τη μισή σκακιέρα, όπως έγραψε και ο ίδιος. Τα αντίστοιχα, μεταβαλλομένων των μεταβλητέων, ισχύουν και για τους γρίφους μη σκακιστικού περιεχομένου.

Συνεχίστε, παρακαλώ, τις αναρτήσεις σας, με τον ίδιο ενθουσιασμό και φιλεργία που μέχρι τώρα σας διακρίνει.

Gens una sumus,
καλοπροαίρετος

Papaveri είπε...

@καλοπροαίρετος
Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια, τα οποία θα με βοηθήσουν να συνεχίσω τις αναρτήσης, παρά τίς όποιες επικρίσεις που δέχομαι κατά καιρούς, που πολλές φορές είναι δίκαιες, και τις ασάφειες των γρίφων που δεν οφείλονται από εμένα. Ουδείς αλάνθαστος, παρά μόνο ο Θεός. Θα συμφωνήσω μαζί σας για τα λάθη που παρουσιάζονται σ' αυτούς. Γι' αυτό πρέπει να εξετάζουμε όλες τις παραμέτρους για την ορθότητά τους πριν τις αναρτήσουμε:-)

 

Papaveri48 © 2010

PSD to Blogger Templates by OOruc & PSDTheme by PSDThemes