Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

Οι Πέντε Αλυσίδες

Ο τεχνίτης της ανωτέρω εικόνας είναι σε περισυλλογή. Έχει 5 μικρές αλυσίδες, των τριών κρίκων η κάθε μια, και θέλει να τις ενώσει, ώστε να σχηματίσει ένα περιδέραιο ή μια ενιαία αλυσίδα.
α)Ποιος είναι ο μικρότερος αριθμός κρίκων που πρέπει ν' ανοίξει ώστε να τους ενώσει όλους και να σχηματίσει ένα περιδέραιο;
β)Ποιος ο μικρότερος αριθμός κρίκων που πρέπει ν' ανοίξει ώστε να τους ενώσει όλους και να σχηματίσει μια ενιαία αλυσίδα; (Κατ.30/Νο.19)
Πηγή:http://eisatopon.blogspot.gr/2013/07/blog-post_7989.html  
Βλέπε επίσης παρόμοιο εδώ:  
Πηγή:http://thanasiskopadis.blogspot.gr/2011/01/to.html

Λύση

α)Θ’ ανοίξει τους τρεις κρίκους από το ένα κομματί των αλυσιδων και θα ενώσει τα τέσσερα κομμάτια αλυσίδας σχηματίζοντας μια ενιαία αλυσίδα. Θ’ ανοίξει και ένα κρίκο από τα υπόλοιπα τέσσερα κομμάτια των αλυσίδων και θα ενώσει τα δύο άκρα της ενιαίας αλύσιδας σχηματίζοντας ένα περιδέραιο.. β)Θ’ ανοίξει τους τρεις κρίκους από το ένα κομματί των πέντε αλυσιδων και θα ενώσει τα τέσσερα κομμάτια αλυσίδας και θα σχηματίσει μια ενιαία αλυσίδα.

13 σχόλια:

Thanasis Kopadis είπε...

Καλησπέρα. Είναι πολύ ωραίος ο συγκεκριμένος γρίφος. Μπορείτε να δείτε ένα άρθρο μου για τον συγκεκριμένο εδώ http://thanasiskopadis.blogspot.gr/2011/01/to.html

Papaveri είπε...

@Thanasis Kopadis
Κύριε Κοπάδη καλημέρα σας.
Τη δικιά σας εκδοχή του γρίφου, με τέσσερις αλυσίδες των τριών κρίκων καιμε το ίδιο σκεπτικό λύσης του, την έχω υπόψη μου και στο αρχείο μου. Την ανάρτησε ο Σ. Ρωμανίδης στην ιστοσελίδα του:
"Τα Διασκεδαστικά Μαθημτικά".

Papaveri είπε...

@Thanasis Kopadis
Θ' αναρτήσω ως πηγή και την δική σας εκδοχή του γρίφου.

Papaveri είπε...

@Thanasis Kopadis
Μπορείτε να μου γράψετε την ηλεκρονική σας διέυθυνση για να την έχω εάν χρειαστώ κάτι;

Papaveri είπε...

@Thanasis Kopadis
Ευχαριστώ πολύ. Κι' εγώ επίσης θα χαρώ να τα ξαναπούμε. Έχετε δικιά σας ιστοσελίδα; Εάν ναι, πια είναι;

Papaveri είπε...

@Thanasis Kopadis
Για ευνόητους λόγους θα διαγράψω το σχόλιο που μου στείλατε με το e-mail σας.

Thanasis Kopadis είπε...

http://thanasiskopadis.blogspot.gr/

Papaveri είπε...

@Thanasis Kopadis
Σας πέρασα και στη λίστα των ιστολογίων που παρακολουθώ. Έγινα επίσης μέλος της ιστοσελίδα σας.

Ανώνυμος είπε...

4

Papaveri είπε...

@Ανώνυμος
Η απάντησή σας είναι λανθασμένη.

Ανώνυμος είπε...

Η απάντηση 4 αναφέρεται στη δημιουργία ενός κλειστού περιδέραιου. Προφανώς, για να τη θεωρείται λανθασμένη αναφέρεστε σε απλή ένωση όλων των κομματιών, το οποίο μπορεί να γίνει με 3 κοψίματα. Θα ήταν πιο ξεκάθαρο αν είχατε ζητήσει τον μικρότερο αριθμό κοψιμάτων για να δημιουργήσει μια συνεχή αλυσίδα. Επί του πρακτέου, θα πρέπει να ανοίξει τους τρεις κρίκους από ένα κομμάτι των τριών και με αυτούς να συνδέσει υ άλλα κομμάτια. Αν πρέπει να τα ενώσει σε κύκλο, θα χρειαστεί και τέταρτο κόψιμο.

Papaveri είπε...

@Ανώνυμος
Έχετε απόλυτο δίκιο. Το σφάλμα είναι δικό μου, και ζητώ συγγνώμη, που έπρεπε να διευκρίνίσω και για εννοιαία αλυσίδα το μικρότερο αριθμό κρίκων που πρέπει ν' ανοίξουμμε. Ευχαριστώ για την επισήμανση. Θα κάνω τη διόρθωση αμέσως τώρα. Φυσικά θεωρώ και τις δύο λύσεις σωστές. Συγχαρητήρια!

Papaveri είπε...

@Ανώνυμος
Ευχαριστώ για τη διόρθωση του ορθογραφικού λάθους μου.

 

Papaveri48 © 2010

PSD to Blogger Templates by OOruc & PSDTheme by PSDThemes