skip to main |
skip to sidebar
στις
4:35 μ.μ.
Σαρμάς* [Σ(Σο=[(α+τ)*ν ]/2)**αρμας***]
* Είδος φαγητού, ντολμαδάκια, που φτιάχνεται με σφαιρίδια αποτελούμενα από κιμά, ρύζι και μυρωδικά, τυλιγμένα με αμπελόφυλλα ή λάχανο.
**Ολικό σύνολο αθροίσματος της αριθμητικής προόδου.
***Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΡΜΑΣ βρίσκεται 20χιλιόμετρα ανατολικά τους Χαλκίδας, στο χωριό Φύλλα. Από όλο το μοναστηριακό συγκρότημα σώζεται ο ναός σε άριστη κατάσταση και μερικά κελιά στη βόρεια πλευρά της αυλής. Η είσοδος είναι στη δυτική πλευρά, όπου διατηρούνται μέλη της παλαιάς πύλης. Σήμερα ανακαινίζεται εκ βάθρων όλο το κτιριακό συγκρότημα. Όλος ο περίβολος έχει περιτοιχισθεί, στα ανατολικά κτίσθηκε νέα πτέρυγα κελιών και νότια κτίσθηκαν ωραιότατα σύγχρονα κελιά, καθώς και ένα εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου. Αξίζει, να αναφέρουμε ότι η Μονή υπήρξε κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας, σημαντικό πνευματικό κέντρο για την περιοχή, πηγή φωτός μέσα στα σκοτάδια της δουλείας. Σε αυτή γαλουχήθηκε μια σπουδαία προσωπικότητα της Επανάστασης του 1821, ο Νεόφυτος Αδάμ, που έγινε μοναχός σε ηλικία μόλις 13 ετών. Μέλος της Φιλικής Εταιρείας, εθνεργέτης της Τουρκοκρατούμενης Εύβοιας, Επίσκοπος Ευρίπου, πρόεδρος επί 8 χρόνια της Ιεράς Συνόδου και βουλευτής Εύβοιας, τιμήθηκε για την εθνοσωτήρια δράση του από το βασιλιά Όθωνα με τον ανώτατο Σταυρό του ταξιάρχου. Δυστυχώς, η μονή διαλύθηκε λίγο μετά την απελευθέρωση, το 1934, γιατί Δε συμπλήρωνε τον απαιτούμενο αριθμό μοναχών (6). Σήμερα, πάρα πολλοί είναι αυτοί που επισκέπτονται τη μονή, τόσο από θρησκευτική ευλάβεια, όσο και για να απολαύσουν την ομορφιά και την ηρεμία της γύρω φύσης.
5 σχόλια:
Καλημέρα κ. Κάρλο
Θα ήθελα κάποια διευκρίνηση-βοήθεια.
Το άγιος Γεώργιος ΑΡΜΑΣ το βρήκα εύκολα.
Βρήκα σχετικά εύκολα και τρεις λέξεις με κατάληξη -αρμας
*Γιαρμάς (αποκλείεται 7 γρ/τα
*ΣΑΡΜΑΣ (σαρμάδες συνηθισμένο και αγαπημένο φαγητό στις παλιές νοικοκυρές στις αγροτικές περιοχές (σχεδόν όλοι είχαν κάποτε αμπέλια τουλάχιστον στην περιοχή μου)
*Φάρμας (το απέκλεισα λόγω γενικής)
Οπότε είχα ΣΑΡΜΑΣ,ένα το κρατούμενο, ή κάποια άλλη λέξη που δεν σκέφτηκα.
Το (Α+Τ)*Ν/2 μου έδωσε (1+300)*50/2=7525, έως εδώ μια χαρά!, από το 7525 πως πάμε στο Σ?
Και ακόμη καλύτερα και πιο χρήσιμο για μένα κάποιο λίνκ με αριθμητικές πράξεις "των αριθμών των Ελλήνων" για όποτε μου ξαναχρειασθεί
Υ.Γ1 Ενδιαφέρον ρέμπους, μου άρεσε λόγω της μαθηματικής σχέσης, άσχετα που δεν βρήκα το Σ, καθιερώστε το.
Υ.Γ2 Επειδή αναπτύχθηκε με τον χρόνο μια καλή σχέση, έστω και εξ αποστάσεως και διαδικτυακά, μεταξύ μας νομίζω ότι ο πληθυντικός και το "κύριε" [απαραίτητο για αγνώστους, αν μη τι άλλο να κρατάει και τις απαραίτητες αποστάσεις και για την αποφυγή του φαινομένου, συνηθισμένου εν Ελλάδι σε άτομα χαμηλής ή ανύπαρκτης κουλτούρας, "Δώσε χέρι στον χωριάτη να ανεβεί και στο κρεβάτι" (δεν σας αφορά το τελευταίο, τελείως γενικά μιλάω γιαυτό)] δεν ταιριάζει πλέον μεταξύ μας, γιαυτό σας ζητάω να το καταργήσετε πρώτα εσείς και εγώ θα ανταποκριθώ δεύτερος και αμέσως μετά. Αν δεν συμφωνείτε, μένουμε ως έχει, κανένα πρόβλημα!
@Ευθύμης Αλεξίου
Αγαπητέ Ευθύμη καλημέρα!
Συμφωνώ να καταργήσουμε το "σας", μιας και έχουμε περίπου την ίδια ηλικία, εάν δεν κάνω λάθος. Το πολύ η διαφορά μας να είναι συν 5 χρόνια.
Το σκεπτικό σου για τη λύση ήταν αρκούντως καλό. Γιατί δεν έδωσες τη λύση;
Όσον αφορά το τύπο τον ερμήνευσες διαφορετικά, γι' αυτό δεν βρήκες το "Σ". Δες σχετικά στην αναρτημένη λύση.
Δεν καταλαβαίνω αυτό που μου γράφεις "...κάποιο λίνκ με αριθμητικές πράξεις "των αριθμών των Ελλήνων"...". Μπορείς να μου το διευκρινίσεις;
Υπάρχει ακόμα ένας γρίφος που περιμένω τη λύση για να αναρτήσω νέο. Θα περιμένω και σήμερα κι' αύριο θ' αναρτήσω νέο γρίφο.
Ναι αγαπητέ Κάρλο, συνομήλικοι είμαστε, μεγαλούτσικοι δυστυχώς!
Δεν έδωσα την λύση, γιατί το 7525 δεν με οδηγούσε πουθενά, δεν έβρισκα το Σ και μόνο με μαντεψιά θα το πετύχαινα, αλλά δεν είχε και τόσο νόημα αυτό, εξάλλου θεώρησα σωστή την ερμηνεία του τύπου (Α+Τ)*Ν/2= (1+300)*50/2=7525 και γιαυτό ρώτησα για κάποιο λίνκ με αριθμητικές πράξεις "των αριθμών των Ελλήνων", αλλά αφού είναι λάθος η ερμηνεία που έκανα δεν έχει νόημα αυτή η ερώτηση.
Όμως συνεχίζω να μην καταλαβαίνω γιατί Σο=[(α+τ)*ν ]/2 και αφού είναι ΣΟ πως γίνεται Σ μετά?
Μάλλον έχω κολλήσει στην ερμηνεία που έδωσα του τύπου, γιαυτό, βοήθησε με να ξεκολλήσω! :-)
Τον "Αριθμό" δεν κατάφερα να τον βρω.
Φιλικά, Ευθύμης
@Ευθύμης Αλεξίου
Αγαπητέ Ευθύμη καλημέρα.
Σο, έτσι συμβολίζετε το ολικό άθροισμα στην αριθμητική πρόοδο. Στο Rebus χησιμοποίησα μόνο το "Σ". Αλλά και με τον αριθμό 7.525, όπως το υπολόγισες, πάλι μπορούσες να βρεις το "Σ", εάν πρόσθετες το 75 με το 25 που κάνει 100 = Σ. Θα δεχόμουν κι' αυτή τη λύση.
Δεν γνώριζα ότι το ολικό άθροισμα αριθμητικής προόδου συμβολίζεται Σο.
Δημοσίευση σχολίου