Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015

Rebus No.293 (2,8,3.8)

Λύση

Το Περιβόλι της Παναγίας* [Το Περι**βολοι*** της Παν****αγια(+ς)*****]
* Σύμφωνα με την αγιορείτικη παράδοση η Παναγία συνοδευόμενη από τον άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο ταξίδευε με πλοίο από την Παλαιστίνη στην Κύπρο για να επισκεφθεί τον αναστημένο εκ νεκρών Άγιο Λάζαρο. Παραπλέοντας τον Άθω αντιμετώπισαν φοβερή θαλασσοταραχή και αποβιβάστηκαν στον χώρο, όπου σήμερα βρίσκεται η Μονή των Ιβήρων και συγκεκριμένα στο λιμάνι του Κλήμεντος. Η Θεοτόκος θαυμάζοντας το τοπίο εντυπωσιασμένη από την ομορφιά του μέρους και ζήτησε από τον Κύριο να της παραχωρήσει όλη τη Χερσόνησο ως δώρο και να αφιερωθεί ο τόπος στη λατρεία της.. Τότε ακούστηκε φωνή που έλεγε: “Έστω ο τόπος ούτος κλήρος Σός και περιβόλαιον Σόν και Παράδεισος, έτι δε και λιμήν σωτήριος τών θελόντων σωθήναι”. Με αυτά τα λόγια ο Χριστός παρέδωσε τη χερσόνησο του Άθω στην Υπεραγία Θεοτόκο, όπου εφ’ εξής ονομάσθηκε το Περιβόλι της Παναγίας.. Έτσι μετατράπηκε σε χώρο προσευχής, πίστης και ασκητισμού γι' αυτό και ονομάσθηκε Άγιον Όρος. Λέγεται επίσης από την παράδοση ότι η κορυφή του Άθω και όλα τα δέντρα έκλιναν και προσκύνησαν προς το μέρος του λιμανιού του Κλήμεντος όπου ήταν η Παναγία. Επειδή η τοποθεσία αυτή προσφέρεται για ασκητικούς αγώνες ήδη από τούς πρώτους βυζαντινούς χρόνους ο Άθως έγινε πόλος έλξης πολλών που επιθυμούσαν τον μοναχικό βίο. Έτσι ο λαός ονόμασε την περιοχή Άγιον Όρος και πολύ γρήγορα επισημοποιήθηκε η ονομασία αυτή από τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Θ' Μονομάχο, με τη βοήθεια του πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, Μιχαήλ Α΄ Κηρουλάριος (1043-1059), με ιδιαίτερο χρυσόβουλο στα μέσα του 11ου αιώνα (1046). Η πρόνοια των αυτοκρατόρων δεν διαφαίνεται μόνον από την συμβολή τους στην ίδρυση και εδραίωση μονών, αλλά και από την πρόνοιά τους για την διαφύλαξη της περιοχής. Έτσι ο Βασίλειος Α’ με χρυσόβουλο, που εξέδωσε το 885, όριζε να κατοικούν στον Άθω μόνον ασκητές, αποκλείοντας τους ποιμένες και κοσμικούς που σύχναζαν παράνομα στο Περιβόλι της Παναγίας. Επί πλέον ο Αλέξιος Α' ο Κομνηνός, για να εξασφαλίσει την απαιτούμενη ησυχία, άβατον, που αποτελεί προϋπόθεση της μοναχικής ασκήσεως, με χρυσόβουλο απαγόρευσε την είσοδο στις γυναίκες προς αποφυγή να σκανδαλίζονται οι μοναχοί. Η επικράτηση του ονόματος “Άγιον Όρος” έγινε το 1144 όταν σε χρυσόβουλο έγγραφο του Αυτοκράτορα Αλέξιου Ά Κομνηνού προς την Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας αναγνωρίστηκε επίσημα: «Εφεξής το όνομα του Άθω καλείσθαι Άγιον Όρος παρά πάντων».
**Κέϊτι Πέρι (katy Perry) = Τραγουδίστρια
***Βόλοι = Γκαζιές, παιδικό παιγνίδι.
****Ο Ερμής Παν (Hermes Pan) ή Ερμής Παναγιωτόπουλος (10 Δεκεμβρίου 1909 - 19 Σεπτεμβρίου 1990) ήταν Αμερικάνος , με ελληνική καταγωγή, χορογράφος και χορευτής. Συνεργάτης του Φρεντ Αστέρ και της Τζίντζερ Ρότζερς. Γεννήθηκε στο Μέμφις του Τενεσί το 1909 και πέθανε στο Μπέβερλι Χιλς της Καλιφόρνια το 1990. Το αληθινό του όνομα ήταν Ερμής Παναγιωτόπουλος. Ο πατέρας του ήταν έλληνας μετανάστης από τα Καλάβρυτα και η μητέρα του, Μαίρη Χιούστον, Ιρλανδή μετανάστρια. Η σταδιοδρομία του άρχισε το 1928 στο Θέατρο Μπρόντγουει όπου εμφανίστηκε σαν χορευτής, ενώ στη συνέχεια έπαιξε, μαζί με την αδελφή του Βάσω, σε πολλά μιούζικαλ συνεργαζόμενος με τον Φρεντ Αστέρ. Η συνεργασία του με τον Αστέρ κράτησε σε όλη τους στην καριέρα και συνολικά συνεργάστηκαν σε 17 ταινίες. Η πρώτη συνεργασία τους ήταν στην τανία Flying Down to Rio (1933). Το 1937 κέρδισε το Βραβείο Όσκαρ με την ταινία A Damsel in Distress για την χορογραφία, ενώ ήταν επίσης υποψήφιος με το Top Hat (1935) και το Swing Time (1936). Έχει χορέψει ή χορογραφήσει σε 112 ταινίες του Χόλιγουντ.
*****Αγία(+ς)Γραφής = Αγία Γραφή, Άγιες Γραφές, Θεία Γραφή, Γραφή, Γραφές, Iερά Γράμματα ή Βίβλος, χαρακτηρίζεται το σύνολο ή «βιβλιοθήκη» κειμένων θρησκευτικού χαρακτήρα. Με τον όρο αυτό βασικά περιγράφεται η Εβραϊκή Βίβλος του Ιουδαϊσμού αλλά και ο συνδυασμός αυτής, δηλαδή της Παλαιάς Διαθήκης, που αναφέρεται στη πρό Χριστού περίοδο, και της Καινής Διαθήκης, που αναφέρεται στην παρουσία του Χριστού, τη διδασκαλία του και στις επιστολές και Πράξεις των Αποστόλων, του Χριστιανισμού. Το όνομα Βίβλος ως δήλωση της Αγίας Γραφής οφείλεται περισσότερο στην επίδραση των αντίστοιχων λέξεων των νεότερων ευρωπαϊκών γλωσσών Bible, Bibel κ.λπ. Αυτές δε προήλθαν εκ του biblia -orum και ειδικότερα από το μεσαιωνικό Biblia -ae που και αυτά έχουν προέλευση στην Παλαιά Διαθήκη όπου αναφέρονται "οι βίβλοι" (Δανιήλ θ:2), "τα βιβλία τα άγια" (Α΄ Μακκαβαίων ιβ΄:9), "η ιερά βίβλος" (Β΄ Μακκαβαίων η΄:23). Το σύνολο των βιβλίων που συγκροτεί τον "χριστιανικό κανόνα" της Παλαιάς Διαθήκης (1ο μέρος της Αγίας Γραφής) και Καινής Διαθήκης (2ο μέρος της Αγίας Γραφής), προέκυψε από την ανάγκη να καθοριστούν τα βιβλία εκείνα που εκφράζουν αυθεντικά την πίστη της Εκκλησίας, ώστε να αποκλειστούν μεταγενέστερα ψευδεπίγραφα έργα, που περιείχαν μη αποδεκτές ή και αιρετικές διδασκαλίες. Η λέξη Βίβλος είναι αρχαία και σήμαινε το φυτό του παπύρου, επίσης τον φλοιό του ίδιου φυτού, εκ του οποίου παραγόταν η ομώνυμη γραφική ύλη, και συνεκδοχικά τον ίδιο τον περιτυλιγμένο με επεξεργασμένα φύλλα παπύρου ρόλο. Αρχικά η λέξη γραφόταν με -υ- και θεωρείται ότι προέρχεται από την πόλη Βύβλο της Φοινίκης, η οποία ήταν φημισμένη για τις εξαγωγές παπύρου. Το ότι ταυτίστηκε η βασική λέξη της τότε αναγνωστικής και γραφικής ύλης με την Αγία Γραφή υπογραμμίζει ότι η τελευταία είναι «Το Βιβλίο των βιβλίων». Από την άλλη μεριά, η αγγλική λέξη «Bible» προέρχεται από τη λατινική «biblia», απόδοση της λέξης «βιβλία» ή, προγενέστερα, «βυβλία», η οποία είναι υποκοριστικό της «βίβλου» ή «βύβλου».

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

το περιβόλι της Παναγίας

ΕΥΘΥΜΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ είπε...

Το περιβόλι της παναγίας

batman1986 είπε...

το περιβολι της παναγίας

Papaveri είπε...

Συγχαρητήρια και στους τρεις.
Οι απαντήσεις σας είναι σωστές.

 

Papaveri48 © 2010

PSD to Blogger Templates by OOruc & PSDTheme by PSDThemes