Μόνος μου είμαι 22, με έναν φίλο μου είμαι 20 και όταν
μαζευόμαστε τρία μαζί, είμαστε ακατάλληλα για ανηλίκους. Τι είναι; (Κατ.27)
Λύση
Είναι το γράμμα «Χ».(i)Στο ελληνικό αλφάβητο είναι το 22ο γράμμα, και 16ο στο αρχαίο ελληνικό αλφάβητο. Στο ελληνικό σύστημα αρίθμησης έχει αριθμητική αξία χ´=600. Στο αρχαίο ελληνικό σύστημα αρίθμησης (Αττικό σύστημα αρίθμησης),το ακροφωνικό σύστημα αρίθμησης*, συμβόλιζε τον αριθμό χίλια. *Ο όρος ακροφωνικό σημαίνει ότι τα σύμβολα των αριθμών, εκτός από αυτό του αριθμού ένα, προέρχονται από το πρώτο γράμμα του ονόματος του αριθμού. Σε παλαιότερα ελληνικά αλφάβητα είχε χρησιμοποιηθεί και για τον συμβολισμό του «ξ». Ως εκ τούτου ο χαρακτήρας αντιστοιχεί στο λατινικό X, x, που αναπαριστά βασικά τον ήχο /ks/. Για τη μεταγραφή στο λατινικό αλφάβητο ελληνικών λέξεων που το περιέχουν χρησιμοποιείται, ως επί το πλείστον, ο συνδυασμός ch.
(ii)Οι ακτίνες Χ ή ακτίνες Ρέντγκεν (Röntgen) αποκαλείται ένα τμήμα του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος με περιοχή μήκους κύματος μεταξύ 10 nm με 10 pm , που αντιστοιχεί σε περιοχή συχνότητας από 30 PHz - 30 EHz και σε περιοχή ενέργειας 120 eV - 120 keV. Αυτό το τμήμα του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος βρίσκεται μεταξύ των τμημάτων της υπεριώδους ακτινοβολίας και των ακτίνων γ. Η δεύτερη ονομασία της ακτινοβολίας προέρχεται από το όνομα ενός από τους πρώτους ερευνητές της, του Γερμανού φυσικού, Βίλχελμ Ρέντγκεν (Wilhelm Röntgen) που τις ανακάλυψε το 1895.
(iii)Το χρωμόσωμα Χ είναι ένα από τα δύο (μαζί με το Ψ) φυλετικά χρωμοσώματα του ανθρώπου, δηλαδή εκείνα που καθορίζουν το φύλο του. Διαθέτει μεγάλο αριθμό γονιδίων που κωδικοποιούν σημαντικές για την υγεία του ανθρώπου πρωτεΐνες. Στο Χ χρωμόσωμα υπάρχουν περίπου 1500 γονίδια, μερικά απ' τα οποία δεν έχουν αντίγραφα στο μικρότερου μεγέθους ομόλογο χρωμόσωμα Ψ. Τα γονίδια αυτά ονομάζονται φυλοσύνδετα και κληρονομούνται με τον φυλοσύνδετο τύπο κληρονομικότητας. Το χρωμόσωμα Χ συμμετέχει στον καθορισμό του φύλου του ανθρώπου. Συγκεκριμένα τα θηλυκά άτομα έχουν ένα ζεύγος Χ και 44 αυτοσωμικά χρωμοσώματα. Αντίθετα τα αρσενικά έχουν ένα ζεύγος ΧΨ και 44 αυτοσωμικά. Η παρουσία του Ψ λοιπόν καθορίζει το αρσενικό άτομο ενώ η απουσία του το θηλυκό. Ο καθορισμός του φύλου γίνεται με παρόμοιο τρόπο και σε πολλούς άλλους οργανισμούς.
(iv)Στα μαθηματικά δηλώνει έναν άγνωστο παράγοντα ή μεταβλητή.
(v)Στα λατινικά το «ΧΧ» αντιπροσωπεύει τον αριθμό είκοσι (20).
(vi)Και τέλος το «ΧΧΧ» χρησιμοποιείτε ως ετικέτα σε ακατάλληλες ταινίες.
2 σχόλια:
Μήπως μόνο του είναι 22(22o);
@Ευθύμης Αλεξίου
Ναι, Ευθύμη έχεις δίκιο. Ξέχασα να το διορθώσω. Συγχαρητήρια!
Δημοσίευση σχολίου