Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Rebus No.155 (7)

Λύση

Οντάριο** [Όντα(Τελχίνες*)ριο(Alberto del Rio=Πυγμάχος) *Οι Τελχίνες σύμφωνα με την Ελληνική Μυθολογία άλλοτε φέρονται ως θνητοί και άλλοτε ως μυθικοί δαίμονες ανάλογα των μύθων. Θεωρούνταν παιδιά της Θάλασσας, της Γης ή του Πόντου και περιγράφονται ως άποδες και άχειρες φέροντας όμως πτέρυγες. Κατά τη αρχαία παράδοση οι Τελχίνες, που ήταν εννέα στον αριθμό, προ-έρχονταν από την Κρήτη "κουροτροφήσαντες" τον Δία, εξ ου και καλούνταν Κουρήτες. Στη συνέχεια αυτοί πήγαν στη Κύπρο και αργότερα στη Ρόδο οπού και κλήθηκε η νήσος εξ αυτών Τελχινίς. Εκεί ίδρυσαν πολλές πόλεις μεταξύ των οποίων ήταν η Κάμειρος, η Ιαλυσός και η Λίνδος. Η Θεά Ρέα λέγεται πως παρέδωσε σ΄ αυτούς τον Ποσειδώνα τον οποίο και ανέθρεψαν με την κόρη του Ωκεανού Καψείρα, και όταν εκείνος ανδρώθηκε έλαβε ως σύζυγο την αδελφή των Τελχινών την Αλία από την οποία απέκτησε έξι γιους και μια κόρη την "Ρόδην" από την οποία και στη συνέχεια ονομάσθηκε έκτοτε η νήσος Ρόδος. Κατά σχετική επίσης παράδοση οι Τελχίνες εξορίστηκαν από τη Ρόδο από τους Ηλιάδες. Έτσι περιπλανώμενοι επέστρεψαν και προξένησαν μεγάλες καταστροφές στη νήσο. Κατ΄ άλλη όμως παράδοση οι Τελχίνες αναχώρησαν οι ίδιοι από τη νήσο προβλέψαντες τη μεγάλη καταστροφή με κατακλυσμό από τον Δία. Κατ΄ άλλες ακόμη παραδόσεις οι Τελχίνες ήταν μυθικοί θνητοί σπουδαίοι τεχνίτες και εφευρέτες που είχαν ανακαλύψει διάφορα μέταλλα όπως τον χαλκό και τον σίδηρο και είχαν επινοήσει πολλά εργαλεία για τη τέχνη τους, που φέροντάς τα έδιναν την εντύπωση πως τους έλειπαν τα άκρα. Πιστεύονταν ακόμη πως αυτοί δίδαξαν στους ανθρώπους την πρώιμη μεταλλουργία και την εξόρυξη των μετάλλων. Οι Τελχίνες αναφέρονται ως κατασκευαστές της άρπης του Κρόνου και της τρίαινας του Ποσειδώνα καθώς και χυτά αγάλματα πολλών θεών όπως της Αθηνάς, του Απόλλωνα, της Ήρας, των Νυμφών στις πόλεις της Ρόδου κ.ά. καθώς και διαφόρων μαγικών σκευών, ποτήρια κ.λπ. Επίσης αναφέρεται πως κάποτε ο Απόλλωνας έστειλε καταστρεπτική νόσο στους Σικυωνείς όταν αρνήθηκαν να καταβάλουν στους Τελχίνες αμοιβή για εργασία που τους πρόσφεραν σε εξοπλισμό. **Το Οντάριο (Ontario) είναι η μεγαλύτερη σε πληθυσμό και η πλέον οικονομικά ανεπτυγμένη επαρχία του Καναδά. Πρωτεύουσα του Οντάριο είναι το Τορόντο. Στο Οντάριο επίσης βρίσκεται και η πρωτεύουσα του Καναδά, Οττάβα.

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

(Τελχίνες)->Κρήτη+Ρίο=Κριτήριο

Ανώνυμος είπε...

Βέβαια, το κριτήριο έχει 8 γράμματα, αλλά δεν νομίζω ότι ταιριάζει κάποια άλλη λέξη.

Papaveri είπε...

@Ανώνυμος
Δεν είναι αυτή η λύση. Υπάρχει λέξη με 7 γράμματα.

Ανώνυμος είπε...

Η λύση που δώσατε δεν έχει και πολύ μεγάλη σχέση με την εικόνα που διαλέξατε. Με την ίδια λογική, θα μπορούσε και η κατάληξη να είναι "ον", αφού και οι άνθρωποι είναι όντα. Η απάντηση κριτήριο είναι σαφώς πιο ταιριαστή.

Papaveri είπε...

@Ανώνυμος
Εάν ήταν, όπως το γράφετε, δεν θα χρησιμοποιούσα μυθικά πλάσματα, αλλά ανθρώπους. Εξ' άλλου αναφέρω ότι η λέξη αποτελείται από 7 γράμματα και όχι 8.

Ανώνυμος είπε...

Πράγματι η λέξη κριτήριο δεν μπορούσε να είναι σωστή, αφού έχει 8 γράμματα, αυτό όμως με την προϋπόθεση ότι πράγματι θέλατε να γράψετε 7 κι όχι 8. Μου φάνηκε δηλ. πιθανότερο ένα λάθος στον τίτλο από κάποια άλλη λέξη για τους τελχίνες. Παρεπιμπτόντως, οι Τελχίνες είναι μεν οι μυθικοί πρώτοι κάτοικοι της Ρόδου, οι οποίοι θεωρούνται ότι προέρχονταν από την Κρήτη, ωστόσο η φωτογραφία παρουσιάζει πραγματικά όντα που ονομάζονται επίσης τελχίνες ή διαβολόψαρα και όπως το λέει και η δεύτερη λέξη είναι πλάσματα της θάλασσας (είδος σαλαχιού). Μάλιστα για να πάρουν τη μορφή της φωτογραφίας τους έχουν αφαιρεθεί κάποια τμήματα του σώματος ώστε να δημιουργείται η αίσθηση ότι έχουν τριγωνικό κεφάλι. Αυτό που φαίνεται είναι το κάτω μέρος του σώματος του σαλαχιού.

Papaveri είπε...

@Ανώνυμος
Πράγματι, όταν είδα την εικόνα πρόσεξα την ομοιότητα με το σαλάχι.
Περιμένω τη λύση του Σταυρόλεξου.

 

Papaveri48 © 2010

PSD to Blogger Templates by OOruc & PSDTheme by PSDThemes