Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013

Rebus No.147 (10)

Λύση

Ανεμόσκαλα [Ανεμοσ(αρχαία αναπαράσταση ανέμου=Ζέφυρος)κ(ο)αλα*] *Το κοάλα (Φασκόλαρκτος ο στακτόχρους - Phascolarctos cinereus) είναι μαρσιποφόρο φυτοφάγο ζώο που ζει στην Αυστραλία, μόνος εκπρόσωπος της οικογένειας φασκολαρκτίδες. Το κοάλα απαντάται σε ολόκληρη την ανατολική ακτή της Αυστραλίας, από την Αδελαΐδα μέχρι το νότιο τμήμα της χερσονήσου Κέιπ Γιορκ, και στην ενδοχώρα σε βάθος που εξαρτάται από την παρουσία βροχών που μπορούν να συντηρήσουν δάση ευκαλύπτου, τα φύλλα του οποίου αποτελούν και την αποκλειστική τροφή του. Τα Κοάλα της νότιας Αυστραλίας εξοντώθηκαν σε μεγάλη κλίμακα στις αρχές του 20ου αιώνα, αλλά ο πληθυσμός του είδους ανανεώθηκε σε κάποιο βαθμό. Σήμερα τα κοάλα είναι σχεδόν απειλούμενο είδος. Η λέξη κοάλα προέρχεται από τη λέξη γκούλα της διαλέκτου Νταρούκ. Άλλη ονομασία που δόθηκε στο ζώο από τους πρώτους Ευρωπαίους αποίκους, ήταν "η ντόπια αρκούδα". Καμμιά φορά καλείται και σήμερα "αρκούδα κοάλα" παρότι δεν έχει σχέση με το είδος των αρκτιδών, που είναι ζώα πλακουντοφόρα. Η επιστημονική ονομασία του κοάλα προέρχεται από την ελληνική λέξη "φάσκολος" που σημαίνει "σάκος, μάρσιπος", και από την λέξη "άρκτος" που σημαίνει "αρκούδα". Το επίθετο "cinereus" προέρχεται από τη λατινική και σημαίνει "στακτόχρους".Το κοάλα μοιάζει πολύ στην εμφάνιση με το γουόμπατ, που είναι ο πιο κοντινός του συγγενής, αλλά έχει παχύτερο κι απαλότερο τρίχωμα, πολύ μεγαλύτερα αυτιά, και μακρύτερα άκρα, τα οποία έχουν πέντε δάχτυλα το καθένα με μεγάλα, κοφτερά νύχια για να το βοηθούν στο σκαρφάλωμα. Το βάρος ποικίλλει: ένα μεγάλο νότιο αρσενικό μπορεί να ζυγίζει 14 κιλά, ενώ ένα μικρό βόρειο θηλυκό μπορεί να ζυγίζει 5 κιλά. Το κοάλα έχει ασυνήθιστα μικρό εγκέφαλο, με 40% της κρανιακής κοιλότητας να καταλαμβάνεται από υγρό. Είναι το μόνο ζώο στη γη με τόσο ελαττωμένο εγκέφαλο. Σε γενικές γραμμές είναι ζώο σιωπηλό, αλλά τα αρσενικά μπορούν να παράγουν κατά την εποχή του ζευγαρώματος ένα πολύ ηχηρό κάλεσμα που ακούγεται μέχρι ένα χιλιόμετρο μακριά. Δεν γνωρίζουμε πολλά για τη διάρκεια ζωής των κοάλα, πάντως σε αιχμαλωσία φτάνουν την ηλικία των 15 ετών.

10 σχόλια:

Ε.ΑΛΕΞΙΟΥ είπε...

Ανεμόσκαλα
Ανεμος(θεός ζέφυρος)-κ(ο)αλα

batman1986 είπε...

Φαντάζομαι το 1ο συμβολίζει τον έναμο

Το δεύτερο είναι κοαλά δίχως το ο άρα καλα

Οπότε άνεμος+καλα=ΑΝΕΜΟΣΚΑΛΑ

batman1986 είπε...

Φαντάζομαι το 1ο συμβολίζει τον έναμο

Το δεύτερο είναι κοαλά δίχως το ο άρα καλα

Οπότε άνεμος+καλα=ΑΝΕΜΟΣΚΑΛΑ

Ανώνυμος είπε...

άνεμος + κ(ο)άλα=ανεμόσκαλα

Ε.ΑΛΕΞΙΟΥ είπε...

Χαίρομαι ιδιαίτερα, αν σε εξέπληξα θετικά και αν δεν ήταν και λίγο πλακίτσα.
Όμως θα έπρεπε να εκπλαγείς?
Είχα γράψει παλιότερα:
“Η φιγούρα είναι ο Ράμα, κάτι σαν θεότητα και κάτι άλλα ακαταλαβίστικα, για το δικό μου γνωστικό πεδίο, κουλτούρα και κοσμοαντίληψη (τωρινή σημείωση με αυτό προφανώς εννοώ τον ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΌ ΥΛΙΣΜΟ), που διάβασα στην Βικιπαίδεια.”
Και προσωπικά σε εσένα είχα γράψει:
“Όσον αφορά το σημερινό σχόλιο (αλήστου μνήμης σχόλια), να δηλώσω ότι η γενιά μου γνώρισε πολύ αργά το διαδίκτυο και ο γράφων μόλις πριν 1,5-2 χρόνια και στην ζωή μου πράγματι ασχολήθηκα με πολύ “φαιδρά” πράγματα, που ο ανόητος τα θεωρώ μάλιστα ¨γήπεδο" μου όπως δειγματοληπτικά αναφέρω η μελέτη της ψυχολογίας από τον Φρόυντ και τον Γιούγκ μέχρι και τους κοινωνιολόγους-ψυχολόγους Έριχ Φρόμ (κορυφαίος μαρξιστής κοινωνιολόγος-ψυχολόγος) και Βίλχελμ Ράιχ. (Ο κορυφαίος κοιωνιολόγος-ψυχολόγος δραστήριο μέλος του Κ.Κ. Γερμανίας, που την περίοδο του Ναζισμού έφυγε στις ΗΠΑ , όπου λόγω των αντιλήψεων του και επιστημονικών απόψεων του είχε τραγικό τέλος από τον σκοταδισμό που επικρατούσε στις ΗΠΑ την δεκαετία '50), ιστορία μέχρι τον Γιάννη Κορδάτο (κορυφαίος ιστορικός κατά την άποψη μου ο πληρέστερος και από τους πρώτους γραμματείς του Κ.Κ Ελλάδας) και βέβαια δεν απέφυγα τον πειρασμό να μελετήσω τους Μπέρλοτ Μπρέχτ (χρειάζονται συστάσεις?) και εννοείται τον "θείο" Φρειδερίκο (ΦΡΗΝΤΡΙΧ ΕΓΚΕΛΣ) και "θείο" Κάρολο (ΚΑΡΛ ΜΑΡΞ),τον μεγαλύτερο φιλόσοφο όλων των εποχών κατά τον Θεοδόση Τάσιο, αν έχετε ακουστά, που θα έχετε. (Αναφέρομαι στον Θ. Τάσιο επειδή ήταν καθηγητής στο Ε.Μ.Π και καθηγητής μου και με εξέπληξε το βάθος της σκέψης του σε συνεντευξη του στην τηλεόραση.)
[Ωχ! Είχα ξεχάσει τον “θείο” Ίλιτς (ΛΕΝΙΝ)].
Αυτά τα “φαιδρά” μεταξύ 3000 περίπου τέτοιων “φαιδρών” συγγραμμάτων. Βέβαια προσωπικότητες μεγάλης εμβέλειας (κυριολεκτώ αλλιώς θα έβαζα εισαγωγικά ) με απέραντη περιφρόνηση όμως στις μάζες και θαυμαστές των αιμοσταγών δικτατόρων Βιντέλα και Πινοτσέτ τύπου Μπόρχες δεν βρέθηκαν στο οπτικό μου πεδίο.”
[Ε ναι, αντιπαθώ, περιφρονώ και νοιώθω απέραντη αηδία για οτιδήποτε φασιστικό-ναζιστικό, κρυπτοφασιστικό, “νιτσεϊκό”, όσο και αν έχει διαπρέψει σε κάποια επιστήμη ή τομέα της τέχνης, πόσο μάλλον που δεν έχει καν το ελαφρυντικό της αγραμματοσύνης ή της βλακείας (π.χ Σφακιανάκης, βούρλο που λένε και στο χωριό μου)].
Ότι είναι σε παρενθέσεις, εννοείται, το πρόσθεσα τώρα.

Υ.Γ Οφείλω να ομολογήσω ότι με αιφνιδίασες και ένοιωσα άβολα στο μαθηματικό μπλογκ που το έγραψες και γιαυτό προσπάθησα να “υποβαθμίσω” το θέμα και σου γράφω εδώ, που νοιώθω πιο οικείο και φιλικό το περιβάλλον!

Ε.ΑΛΕΞΙΟΥ είπε...

Έχω την εντύπωση ότι δεν έγραψα τον παραλήπτη του σχολίου μου.
Απευθύνομαι, φυσικά, στον Μπάτμαν

Papaveri είπε...

@Ε.Αλεξίου
Συγχαρητήρια! Η απάντησή σας είναι σωστή.

Papaveri είπε...

@batman1986
Συγχαρητήρια! Η απάντησή σου είναι σωστή.

Papaveri είπε...

@Ανώνυμος
Συγχαρητήρια! Η απάντησή σας είναι σωστή.

batman1986 είπε...

@EAΛΕΞΙΟΥ

Καλά πολλές φορές δεν προλαβαίνω να διαβάζω όλα τα γραφόμενα.Αν και κάποιες αναφορές ονομάτων στο 2ο σχόλιο κάτι μου θύμισαν.

 

Papaveri48 © 2010

PSD to Blogger Templates by OOruc & PSDTheme by PSDThemes