Τρίτη 2 Ιανουαρίου 2018

Το Δίλλημα

Ένας κλέφτης, που ζυγίζει 80κιλά, έκλεψε από ένα χρυσοχοΐο  τρεις χρυσές σφαίρες, που η κάθε μια ζυγίζει ένα κιλό. Κι ενώ η αστυνομία τον κυνηγάει, φτάνει μπροστά σε μια κρεμαστή γέφυρα όπου μια πινακίδα προειδοποιεί:
"Το ανώτατο βάρος, για να διασχίσει κάποιος τη γέφυρα, είναι μέχρι 82κιλά".
Με ποιο τρόπο θα περάσει τη γέφυρα, χωρίς να στερηθεί τη τρίτη χρυσή σφαίρα;

Λύση

Λύση του Ανώνυμου
Σε πραγματικές συνθήκες δεν χρειάζεται να κάνει τίποτε. Θα περάσει την γέφυρα, η οποία θα αντέξει το βάρος του, καθώς σε οποιαδήποτε κατασκευή υπάρχει πάντα συντελεστής ασφαλείας. Αν ωστόσο υποθέσουμε ότι η γέφυρα θα πέσει άμεσα αν φορτιστεί με βάρος μεγαλύτερο των 82 κιλών, τότε τα πράγματα είναι πολύ επικίνδυνα, αφού η γέφυρα μπορεί να πέσει ακόμη κι αν την περάσει χωρίς έξτρα βάρος. Ο βηματισμός του και μόνο αυξάνει την μέγιστη φόρτιση της γέφυρας πάνω από τα 80 κιλά. Αν έχει σκοινί, το καλύτερο είναι να δέσει τον σάκο και να τον τραβήξει αφού περάσει απέναντι. Αν δεν έχει, αλλά έχει τον απαιτούμενο χρόνο, τον συμφέρει να τις περάσει μία-μία με προσοχή να μην μετακινεί το σώμα του κατακόρυφα. Αν δεν έχει ούτε τον χρόνο, το καλύτερο είναι να προσπαθήσει να τις πετάξει απέναντι και να περάσει μετά. Εννοείται, ότι δεν μπορεί να περάσει τη γέφυρα κάνοντας τον ζογκλέρ με τις μπάλες, έτσι ώστε ανά πάσα στιγμή να έχει 2 στα χέρια του και την άλλη στο αέρα, αφού κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε στη γέφυρα μια φόρτιση άνω των 83 κιλών.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σε πραγματικές συνθήκες δεν χρειάζεται να κάνει τίποτε. Θα περάσει την γέφυρα, η οποία θα αντέξει το βάρος του, καθώς σε οποιαδήποτε κατασκευή υπάρχει πάντα συντελεστής ασφαλείας.
Αν ωστόσο υποθέσουμε ότι η γέφυρα θα πέσει άμεσα αν φορτιστεί με βάρος μεγαλύτερο των 82 κιλών, τότε τα πράγματα είναι πολύ επικίνδυνα, αφού η γέφυρα μπορεί να πέσει ακόμη κι αν την περάσει χωρίς έξτρα βάρος. Ο βηματισμός του και μόνο αυξάνει την μέγιστη φόρτιση της γέφυρας πάνω από τα 80 κιλά.
Αν έχει σκοινί, το καλύτερο είναι να δέσει τον σάκο και να τον τραβήξει αφού περάσει απέναντι. Αν δεν έχει, αλλά έχει τον απαιτούμενο χρόνο, τον συμφέρει να τις περάσει μία-μία με προσοχή να μην μετακινεί το σώμα του κατακόρυφα.
Αν δεν έχει ούτε τον χρόνο, το καλύτερο είναι να προσπαθήσει να τις πετάξει απέναντι και να περάσει μετά.
Εννοείται, ότι δεν μπορεί να περάσει τη γέφυρα κάνοντας τον ζογκλέρ με τις μπάλες, έτσι ώστε ανά πάσα στιγμή να έχει 2 στα χέρια του και την άλλη στο αέρα, αφού κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε στη γέφυρα μια φόρτιση άνω των 83 κιλών.

Papaveri είπε...

@Ανώνυμος
Θεωρητικά συμφωνώ μαζί σας. Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν, υποθετικά, συντελεστές ασφαλείας, πως θα περάσει τη γέφυρα τηρώντας την προδιαγραφή;

Ανώνυμος είπε...

Διαβάσατε τι έγραψα και δεν βλέπετε την απάντηση στο ερώτημά σας;

Papaveri είπε...

@Ανώνυμος
Δεν καταλαβαίνω αυτό που γράψατε. Λέτε:
(...Εννοείται, ότι δεν μπορεί να περάσει τη γέφυρα κάνοντας τον ζογκλέρ...)
Ενώ αυτή είναι η απάντηση του προβλήματος. Η λύση είναι υποκειμενική και όχι θεωρητική.

Ανώνυμος είπε...

Αυτό που έγραψα σημαίνει, ότι η λύση που εσείς θεωρείτε ως την σωστή απάντηση στο πρόβλημα είναι λανθασμένη, γιατί η φόρτιση στη γέφυρα είναι μεγαλύτερη από 83 κιλά κι όχι 82 κιλά όπως νομίζετε. Εφαρμογή των φυσικών νόμων. Όταν πετάω προς τα πάνω κάτι, λαμβάνω φόρτιση τουλάχιστον ίση με το βάρος του. Άρα αν κρατά τις 2 μπάλες και ταυτόχρονα πετά την μία προς τα πάνω, η φόρτιση της γέφυρας είναι 83+ κιλά.

Papaveri είπε...

@ Ανώνυμος
Με το παράδειγμα που γράψατε κατάλαβα αυτά που γράψατε στο προηγούμενο σχόλιο. Οπότε δημοσιεύω τη λύση σας στη λύση, για ν' αναρτήσω νε ο πρόβλημα.

 

Papaveri48 © 2010

PSD to Blogger Templates by OOruc & PSDTheme by PSDThemes