Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

Rebus No.281 (8)

  Τρεις Λύσεις.

Λύση

Μνημόνιο*/Νευρώνιο*/Κεφάλαιο* [Μνημων**ιο(ς)***/Νευρων(ας)**ιο(ς)***/Κεφαλα(ς)**ιο(ς)***]
*(α)Μνημόνιο = Με τον όρο μνημόνιο, επίσης υπόμνημα, και μνημόνειον κατά τον Θ. Βοσταντζόγλου είναι έκθεση με ειδική αναφορά σε συγκεκριμένη υπόθεση. Δεδομένου ότι συσχετίζεται εννοιολογικά με τη μνήμη, ως μνημόνιο εννοείται οποιοδήποτε έγγραφο ή άλλο μέσο βοηθά τη μνήμη μέσω της καταγραφής γεγονότων ή συγκεκριμένων παρατηρήσεων πάνω σε ένα δεδομένο θέμα. Σε ό,τι αφορά στη διπλωματική γλώσσα, το μνημόνιο είναι επίσημο διπλωματικό έγγραφο, μέσω του οποίου είτε ανταλλάσσονται απόψεις ή εντοπίζονται θέματα για διμερείς ή πολυμερείς συμβάσεις διεθνούς δικαίου.
*(β)Νευρώνιο =Κύτταρο που αποτελεί δομικό μέρος και λειτουργική μονάδα του νευρικού συστήματος.
*(γ)Κεφάλαιο = (i)Κεφάλαιο ονομάζεται οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο (πχ κτίρια, μηχανήματα, γη, διανοητική ιδιοκτησία, χρήματα κλπ) χρησιμοποιείται στην παραγωγική διαδικασία. Για παράδειγμα ένα κτίριο που στεγάζει εμπορικό κατάστημα είναι κεφάλαιο του τομέα λιανικού εμπορίου, ένα κτήμα που καλλιεργείται είναι κεφάλαιο του αγροτικού τομέα, κοκ. Αποτελεί τον έναν από τους δύο συντελεστές της παραγωγής, (ο δεύτερος είναι η εργασία, ενώ κατά άλλες ταξινομήσεις οι συντελεστές είναι τρεις: εργασία, "γη" και κεφάλαιο, και κατά άλλες πάλι τέσσερις μαζί και με την επιχειρηματικότητα).
(ii)«Το Κεφάλαιο» βιβλίο του φιλόσοφου Καρλ Μαρξ.
**(Α)Μνήμων =(α)Αυτό το άρθρο αναφέρεται στο μυθικό πρόσωπο. Για τον βασιλιά της Περσίας, βλ. Αρταξέρξης Β΄ ο Μνήμων. Στην ελληνική μυθολογία με το όνομα Μνήμων είναι γνωστός ένας υπηρέτης του Αχιλλέα. Ο Μνήμων είχε ως καθήκον του να υπενθυμίζει στον ήρωα κάποιο χρησμό, σύμφωνα με τον οποίο αν ο Αχιλλέας σκότωνε γιο του θεού Απόλλωνα, τότε θα σκοτωνόταν και ο ίδιος κατά τη διάρκεια του Τρωικού Πολέμου. Ο Μνήμων δεν αναφέρεται στην Ιλιάδα.
(β)Αυτός που έχει γερή μνήμη.
**(Β)Νευρών(ας) = Με τον όρο νευρώνας ορίζουμε το κύτταρο που αποτελεί δομικό μέρος και λειτουργική μονάδα του νευρικού συστήματος. Κάθε νευρώνας αποτελείται από ένα κυτταρικό σώμα, που περιλαμβάνει τον πυρήνα και μεγάλο αριθμό οργανιδίων, και από μία ή περισσότερες αποφυάδες. Αυτές ονομάζονται "δενδρίτες" όταν συλλέγουν τα σήματα που στέλνονται στο κύτταρο, και "άξονας" όταν μεταδίδει ώσεις από το κυτταρικό σώμα.
**(Γ)Κεφαλα (ς) = (α)Ο Κύρις Κωνσταντίνος Κεφαλάς (τέλη 9ου-αρχές 10ουαι. μ.Χ.) ήταν Βυζαντινός λόγιος ο οποίος συνέθεσε σημαντικότατο βιβλίο επιγραμμάτων (την Ανθολογία του Κεφαλά) που έγινε η βάση της Παλατινής Ανθολογίας και της Ανθολογίας του Πλανούδη. Ταυτίζεται με κληρικό των ανακτόρων της Κωνσταντινούπολης. Ταυτίζεται ίσως με τον ομώνυμό του «πρωτοπαπά» των ανακτόρων της Κωνσταντινούπολης, που ανήκε στην αριστοκρατική τάξη των Κεφαλάδων , για τον οποίο υπάρχουν αρκετές μαρτυρίες χρονολογούμενες γύρω στο 917. Ο Κεφαλάς είναι γνωστός για τη συγκρότηση μεγάλης συλλογής επιγραμμάτων στα τέλη του 9ου αι. Η συλλογή αυτή παραδίδεται έμμεσα από ένα και μοναδικό χειρόγραφο της Παλατινής Βιβλιοθήκης της Χαϊδελβέργης και ονομάστηκε γι΄αυτό Παλατινή Ανθολογία, χρησιμοποιήθηκε ευρύτατα στο Βυζάντιο τοσό από το λεξικο Σούδα όσο και από το Μάξιμο Πλανούδη. Ο Κεφαλάς άντλησε από παλαιότερες συλλογές (Στέφανος του Μελεάγρου, Παλλαδάς, Αγαθίας, Θεόδωρος Στουδίτης για να προχωρήσει στη σύνταξη της δικής του, η οποία όσο και αν αποτελεί «εγκυκλοπαίδεια» επιγραμμάτων, ταυτόχρονα είναι και μια προσωπική «εκλογή», καθώς εισάγει τη θεματική διάταξη διασπώντας την ενότητα των παλαιοτέρων συλλογών.
(β)Ο οικισμός της Κεφάλας βρίσκεται σε ένα βραχώδες ακρωτήριο, στο βόρειο τμήμα της νήσου Κέας, και είναι ο μοναδικός υπαίθριος οικισμός, στον οποίο αντιπροσωπεύεται πλήρως η Τελική Νεολιθική στις Κυκλάδες. Η ομοιότητα των πολιτιστικών στοιχείων της Κεφάλας με αντίστοιχων από οικισμούς της Αττικής και της Αίγινας οδήγησαν τους ερευνητές στον χαρακτηρισμό ενός μέρους της μακράς Τελικής Νεολιθικής στη νότια Ελλάδα με τον όρο πολιτισμός Αττικής-Κεφάλας.
(γ) (1)Αυτός που έχει μεγάλο κεφάλι.
(2)Που δεν καταλαβαίνει εύκολα. (Σκωπτικά)
(3) Είπε ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα. (Έκφραση)
***Ιο(ς) = Η Ίος είναι ένα κυκλαδίτικο νησί του Αιγαίου Πελάγους. Η Ίος ονομάζεται και "Νιός" από τους ντόπιους κατοίκους (νιώτες). Η επιφάνεια της Ίου εκτιμάται στα 108,713 τ.χλμ., ενώ έχει μήκος ακτών 87 χιλιόμετρα. Βρίσκεται ανάμεσα στη Νάξο, τη Σίκινο και τη Θήρα. Οι σημαντικότεροι όρμοι του νησιού είναι ο Γιαλός, ο Μυλοπότας και το Μαγγανάρι. Η Ίος απέχει 111 ν.μ. από το λιμάνι του Πειραιά, 72 ν.μ. από το Ηράκλειο και 55 ν.μ. από το λιμάνι της Ερμούπολης, της διοικητικής έδρας του νομού Κυκλαδων. Η Ίος πήρε το όνομα της στην αρχαιότητα από την λέξη Ία, τα λουλούδια δηλαδή που φύτρωναν άφθονα στο νησί. Κατ' άλλους το όνομα της η Ίος το χρωστάει στην φοινικική λέξη Ίος, που σημαίνει σωρός από πέτρες. Αρχικά η Ίος φαίνεται πως κατοικήθηκε από τους Κάρες και αργότερα από τους Μινωίτες, τους Αχαιούς και τους Φοίνικες οι οποίοι όμως αποχώρησαν από το νησί. Μάλιστα η Ίος ήταν γνωστή ως Φοινίκη. Τον 10ο π.Χ. αιώνα οι Ίωνες καταλαμβάνουν το νησί. Κατά τον Ηρόδοτο στην Ίο, την πατρίδα της μητέρας του, θάφτηκε ο Όμηρος. Αργότερα η Ίος προσχώρησε στην Αθηναϊκή συμμαχία και έπειτα πέρασε στην κυριαρχία των Μακεδόνων και των διαδόχων τους. Κατά την επικυριαρχία της Ρώμης και του Βυζαντίου το νησί περνά στην αφάνεια και μαστίζεται από πειρατικές επιδρομές. Το 1207 η Ίος περνάει στην επικυριαρχία του Μάρκου Σανούδου και το 1269 επανέρχεται στους Βυζαντινούς για να ακολουθήσει νέα περίοδος Ενετοκρατίας από το 1296 έως το 1537 οπότε και κατελήφθη από τους Τούρκους. Στις αρχές του 15ου αιώνα ο Μάρκος Κρίσπος εποίκησε το νησί με Αλβανούς λόγω έλλειψης εργατικού δυναμικού. Τα χρόνια της Τουρκοκρατίας η Ίος ήταν άντρο Γάλλων πειρατών οι οποίοι μάλιστα το 1668 στην θαλάσσια περιοχή Μπουρλότο νίκησαν τον τουρκικό στόλο. Ο Τουρνεφόρ αναφέρει το 1700 πως στο νησί κατοικούσαν εκτός των Ελλήνων αρκετοί Αλβανοί ή Αρβανίτες (απόγονοι εποίκων του 1579) και ξένοι πειρατές. Κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821 συμμετείχε ενεργά και η Ίος, η οποία μάλιστα ήταν πατρίδα του Φιλικού Σπύρου Βαλέτα.

5 σχόλια:

ΕΥΘΥΜΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ είπε...

Νευρώνιο
[Νευρών(νευρώνας)+Ιο(ς)]

Papaveri είπε...

@Ε.Αλεξίου
Συγχαρητήρια! Η απάντησή σου είναι σωστή, για την μια από τις δύο λύσεις.

ΕΥΘΥΜΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ είπε...

Μία άλλη λύση που σκέφθηκα από την αρχή, επίκαιρη στην ... μακρινή χώρα των TsipSamBenTheo
Μνημόνιο

Ανώνυμος είπε...

κεφάλαιο

Papaveri είπε...

Συγχαρητήρια και στους δύο!! Οι απαντήσεις σας είναι σωστές.
Τελικά βρέθηκαν τρεις λύσεις.

 

Papaveri48 © 2010

PSD to Blogger Templates by OOruc & PSDTheme by PSDThemes