Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

Η Ηλικία της Μαρίας


Η νέα καθηγήτρια ρωτάει τη Μαρίας ποια είναι η ηλικία της. 
Και η Μαρία της απαντάει:
-«Η ηλικία μου σήμερα είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από αυτή 
την ηλικία που θα έχω σε τρία χρόνια από σήμερα, μείον τρεις
φορές την ηλικία που είχα πριν τρία χρόνια.»
Πόσων ετών είναι η Μαρία. (Κατ. 10/Πρβ. Νο.58)

9 σχόλια:

ΧΑΡΗΣ είπε...

Κάτι δεν πάει καλά με την εκφώνηση. Προτείνω να ελεγχθεί, για ενδεχόμενο σφάλμα διατύπωσης.

Emmanuel Manolas είπε...

@ΧΑΡΗΣ
Ενδιαφέρουσα η διατύπωσή σου, ευγενική. Ιδιαίτερα εκείνο το [ενδεχόμενο] είναι αστέρι.

@papaveri
Επειδή έχεις σχετικές με τα προβλήματα παλιομοδίτικες εικόνες υποψιάζομαι ότι παρουσιάζεις σε σύγχρονο μέσο μια παλιά δουλειά. Άρα τα προβλήματα υπάρχουν και δεν τα σκέφτεσαι πέντε λεπτά πριν τα δημοσιεύσεις. Γιατί δεν φροντίζεις με κάποιον γνωστό σου να ελέγξεις τα προβλήματα ώστε να τα διορθώνεις σε σπανιότατες περιστάσεις; Δεν έχεις σε κανέναν εμπιστοσύνη;

Papaveri είπε...

@ΧΑΡΗΣ
Ποιο είναι το δυσνόητο σημείο στην εκφώνηση; Το πρόβλημα το βρήκα στο διαδικτυο, το οποίο μετέφρασα και είναι το εξής:

Sarah's Age
Sarah's new teacher asked her, her age. She replied:
"My age today is three times what it will be three
years from now minus three times what my age was three
years ago." How old is Sarah?

Λύση

Sarah is 18. If she is 18 then three times her age three years from now would be 21x3 (63).
Three times her age three years ago would be 15x3 (45).
Subtract 45 from 63 and she is 18.
The equation is:
S = 3(S+3) - 3(S-3).

Papaveri είπε...

@alkinoos
Η εκφώνηση του προβλήματος είναι σωστή. Βλέπε προηγούμενο σχόλιο, επομένως δεν χρειάζεται κάποιος να το ελέγξει.Επίσης δεν είναι θέμα εμπιστοσύνης. Όπως επίσης για το θέμα του ελέγχου, πάντα τα ελέγχω όσα
δεν είναι δικά μου.

trilizas είπε...

Συμφωνώ κι εγώ πως η απόδοση δεν είναι σωστή. Η αγγλική εκφώνηση είναι σωστή και το πρόβλημα εύκολο.

Αντί για
"και τρεις φορές μικρότερη από αυτή την ηλικία που είχα πριν τρία χρόνια"

το σωστό θα ήταν

"
μείον τρεις φορές την ηλικία που είχα πριν τρία χρόνια."

@Αλκινοος

Έτυχε να παρευρεθώ σε μια διάλεξη για το παρακάτω που ίσως σε ενδιαφέρει. Προσπαθούν να φτιάξουν ψευδογλώσσα καθαρά για περιγραφή αλγορίθμων. Στόχος τους είναι σε πολλές περιπτώσεις να γίνεται και έλεγχος ορθότητας του αλγορίθμου. Δεν ξέρω σε πόσο καλή φάση είναι αυτήν τη στιγμή, αλλά το σχέδιο τους είναι φιλόδοξο.

http://research.microsoft.com/en-us/um/people/lamport/tla/pluscal.html

ΧΑΡΗΣ είπε...

Η σωστή διατύπωση είναι:
"Η ηλικία μου σήμερα είναι τρεις φορές όσο θα είναι σε τρία χρόνια από σήμερα, μείον τρεις φορές
όσο ήταν πριν τρία χρόνια."

Σόρρυ, αλλά η δημοσιευμένη διατύπωση βγάζει εντελώς διαφορετικό νόημα, ουσιαστικά δε βγάζει νόημα. Καλό είναι να είμαστε υποψιασμένοι, ιδιαίτερα όταν μας κάνει κάποιος "ευγενικές" (σύμφωνα με @alkinoos) συστάσεις.

Papaveri είπε...

Τελικά το λάθος μου ήταν η λέξη "μικρότερη" αντί της λέξης "μείον".
Ζητώ συγγνώμη απ' όλους σας για τη ταλαιπωρεία. Για να σας αποζημιώσω θα σας βάλω ένα, σωστό αυτή τη φορά, πρόβλημα για να το λύσετε.

Emmanuel Manolas είπε...

@trilizas
Με έστειλες στα βαθιά με τις εργασίες της Lambert.
Από τα δυσκολότερα θέματα είναι να αποδείξεις ότι είναι σωστό (to prove correct) ένα τμήμα προγράμματος. Είναι σημαντικό να γνωρίζεις τιμές των μεταβλητών. Αυτές μπορεί να ανήκουν σε απειροσύνολα, οπότε δεν έχουμε τον χρόνο να κάνουμε εξαντλητικό έλεγχο των περιπτώσεων, αλλά μόνο δειγματοληπτικό. Αν οι επιτρεπτές τιμές ανήκουν σε ένα σύνολο Α και οι παράνομες τιμές ανήκουν σε ένα σύνολο Β, ο έλεγχος του προγράμματος γίνεται σε τιμές που ανήκουν στην τομή(Α, Β), δηλαδή άλλες επιτρεπτές και άλλες παράνομες. Αν το πρόγραμμα συμπεριφερθεί σωστά στις τιμές του δείγματος είναι κάτι καλό, αλλά δεν διασφαλίζει ότι το πρόγραμμα θα λειτουργήσει σωστά με οποιεσδήποτε τιμές των μεταβλητών του. Για τον λόγο αυτό αναζητείται η απόδειξη της ορθότητας του προγράμματος, αλλά δεν είναι πάντοτε εφικτή.
Ευχαριστώ για τον σύνδεσμο.

trilizas είπε...

@alkinoos

Ναι, ήταν απίστευτη σύμπτωση. Λίγες μέρες μετά την πολύ σύντομη συνομιλία μας για την ψευδογλώσσα που χρησιμοποιούνται στα σχολεία και το κατα πόσο είναι χρήσιμη για περιγραφή αλγορίθμων, και μετά από το πολύ ωραιο σύνδεσμο που μου έστειλες, έτυχε να ακούσω ομιλία του Leslie Lamport πανω ακριβώς στο ίδιο θέμα (το όνομα ξεγελά αλλά είναι ο Leslie (αχ αυτοί οι αμερικάνοι δίνουν τα ίδια ονόματα σε άνδρες κα γυναίκες)).

Κάποια ωραία τρυκ που έκανε και που ισχυρίζεται ότι βγαίναν αυτόματα από την εφαρμογή Pluscal είναι το να καταφέρει αυτόματα να παράγει από έναν αναδρομικό ορισμό της QuickSort μια επαναληπτική μορφή που δεν χρησιμοποιεί αναδρομή. Ισχυρίζεται πως όσους ρώτησε για μη αναδρομικό ισοδύναμο αλγόριθμο της quicksort τους πήρε τουλάχιστον 10 λεπτά για να τον βρούν (και τον πιστεύω) και το συμπέρασμα του είναι αυτό συμβαίνει διότι ο εγκέφαλος μας για να αναπτύκει αλγορίθμους δουλεύει (έχει καταστραφεί ήταν τα λόγια του) με βάση τις γλώσσες προγραμματισμού και δεν μπορεί εύκολα να σκεφτεί πέρα από αυτές.

Επίσης δεν υποστηρίζει δομές δεδομένων (μιας και ορθώς ισχυρίζεται πως οι δομές είναι για τον προγραμματισμό και όχι για περιγραφή αλγορίθμων).

Πάντως όπως εύστοχα παρατήρησες, με τα απειροσύνολα έχει πρόβλημα και ως σωστό έμπορας είπε ότι δεν τον ενδιαφέρει τόσο αυτό όσο το να καταφέρει να χειρίζεται καλύτερα τους floating point.

 

Papaveri48 © 2010

PSD to Blogger Templates by OOruc & PSDTheme by PSDThemes