Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Το Χαρέμι

Ένας Άραβας είχε μία  σύζυγο λιγότερη από όσες είχε ο μεγαλύτερος αδελφός του. Ο μεγαλύτερος αδελφός του είχε μία σύζυγο λιγότερη από όσες είχε ο Σεΐχης. Ο μικρότερος αδελφός του Σεϊχη είχε τις μισές συζύγους από όσες είχε ο Σεΐχης. Πόσες συζύγους είχε ο καθένας; (Κατ.34/Νο.672)

Λύση

Λύση του "Ανώνυμος". Αν μας ενδιαφέρει να βρούμε τις λιγότερες δυνατές γυναίκες που μπορεί να υπήρχαν και πόσες είχε ο καθένας, τότε ο πρώτος Άραβας έχει 2 γυναίκες, ο μεγαλύτερος αδελφός του 3 και ο Σεΐχης 4. Ο μικρότερος αδελφός του Σεΐχη έχει 2 και ταυτίζεται με τον πρώτο Άραβα καθώς μπορεί όλοι να είναι αδέλφια. Οι ελάχιστες γυναίκες είναι λοιπόν 9. Συμπλήρωση από Papaveri. Επειδή το πρόβλημα δεν διευκρινίζει, εάν όλοι είναι αδέλφια, δεχόμαστε τελικά ότι το σύνολο των συζύγων είναι 11.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αν μας ενδιαφέρει να βρούμε τις λιγότερες δυνατές γυναίκες που μπορεί να υπήρχαν και πόσες είχε ο καθένας, τότε ο πρώτος Άραβας έχει 2 γυναίκες, ο μεγαλύτερος αδελφός του 3 και ο Σεΐχης 4. Ο μικρότερος αδελφός του Σεΐχη έχει 2 και ταυτίζεται με τον πρώτο Άραβα καθώς μπορεί όλοι να είναι αδέλφια. Οι ελάχιστες γυναίκες είναι λοιπόν 9.

Papaveri είπε...

@Ανώνυμος
Συγχαρητήρια! Η απάντησή σας είναι σωστή.
Επειδή το πρόβλημα δεν διευκρινίζει, εάν όλοι είναι αδέλφια, δεχόμαστε τελικά ότι το σύνολο των συζύγων είναι 11.

 

Papaveri48 © 2010

PSD to Blogger Templates by OOruc & PSDTheme by PSDThemes