Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

Rebus No.153 (8)

Λύση

Καραβέλα [Καρα(Καρα Γιάνγκ*)βελα(Το γεφύρι του Βελλά**)] * Πρώην top model και σύζυγος του Ελληνοαμερικάνου εφοπλιστή Πήτερ Γεωργιόπουλος **Καθώς πλέουμε γύρω από το ακρωτήρι Χελώνα, βλέπουμε δύο μεγάλους χείμαρρους που σχίζουν την ακτή καθώς κατεβαίνουν από τις απότομες πλαγιές στην περιοχή Παλιάμπελα. Πλατάνια φυτρώνουν στις χαμηλότερες όχθες των χειμάρρων οι οποίοι είναι γνωστοί ως ο Μικρός και ο Μεγάλος Βελλάς και κρατούν νερό όλο τον χρόνο. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η παλιά, τοξωτή λιθόκτιστη γέφυρα του Μεγάλου Βελλά. Στέκει ουσιαστικά στην ακτή, σε καλή κατάσταση αν και οι γρήγοροι ρυθμοί της σύγχρονης εποχής την έχουν αφήσει χωρίς χρήση. Η γέφυρα κατασκευάστηκε το 1744 με έξοδα του επισκόπου του Βελλά (κοντά στην σημερινή Κόνιτσα) και όλη η γύρω περιοχή έχει πάρει το όνομά του. Δίπλα στο γεφύρι είναι κτισμένο το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου και ένα ερειπωμένο πια κελί.

5 σχόλια:

Ε.ΑΛΕΞΙΟΥ είπε...

Πάρα πολύ ωραίο, τοξωτό γεφύρι 5-6 μ. από την θάλασσα!
θα χρειασθούμε ΚΑΡΑΒΕΛΑ να το επισκεφθούμε!

Ανώνυμος είπε...

Καραβέλα

Ε.ΑΛΕΞΙΟΥ είπε...

Η λύσητου ρέμπους ήταν όχι απλά εύκολη αλλά και το ρέμπους αναμενόμενο σαν θέμα μετά το Καραβέλλα (Γ.Ρ.) στο άλλο ρέμπους (Καραμπόλα)
Έτσι το Κάρα βρέθηκε εύκολα αλλά το θέμα δεν ήταν απλώς το -βέλα αλλά ΠΟΙΟ είναι το τοξωτό αυτό γεφύρι!
Με βασάνισε αρκετά, γιατί δίνοντας γέφυρα ποταμού Βέλα με έστελνε στον παραπόταμο Βέλα του Αλιάκμονα και στον ...Γκλέτσο.
Περιηγήθηκα όλα τα γεφύρια της Ηπείρου αλλά πουθενά γέφυρα Βέλα.
Άξιζε τον κόπο όμως αφού είδα σχεδόν όλα τα γεφύρια της Βόρειας Ελλάδας! (μέσω Γκούγκλ εννοείται)
Κοιτώντας όμως πιο προσεκτικά την 2η φωτογραφία πρόσεξα καλύτερα κάτι που με παραξένεψε αρχικά χωρίς να του δώσω ιδιαίτερη σημασία. Η "στρογκυλότητα" των πετρών, σαν μεγάλα βότσαλα, άρα βότσαλα, άρα κοντά στην θάλασσα (πίσω από την φωτογραφία υπάρχει καμπυλότητα του χώρου, όπως η θάλασσα, έ, μετά ήταν εύκολο να φτάσω στην γέφυρα του παραπόταμου Μεγάλου Βελλά, στο Άγιο Όρος σχετικά κοντά στην Μονή Μεγάλης Λαύρας.
Μαγευτικό μέρος!
Συγχαρητήρια για την επιλογή!

Papaveri είπε...

@Ε.ΑΛΕΞΙΟΥ
Συγχαρητήρια! Ηαπάντησή σας είναι σωστή και πολύ καλά τεκμηριωμένη.
Ναι, όντως την ιδέα του γρίφου μου την έδωσε ο κ. Γ. Ριζόπουλος. Σας ευχαριστώ για το σχόλιό σας.

Papaveri είπε...

@Ανώνυμος
Συγχαρητήρια! Η απάντησή σας είναι σωστή.

 

Papaveri48 © 2010

PSD to Blogger Templates by OOruc & PSDTheme by PSDThemes