Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

Rebus No.265 (14)


Λύση

Ρεπουμπλικάνοι* [Ρεπούμπλικα**νι***]
* Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (αγγλικά: Republican Party) επίσης γνωστό ως GOP (Grand Old Party που σημάινει Μέγα Παλαιό Κόμμα) ιδρύθηκε το 1854 και είναι το ένα από τα δύο μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα των Ηνωμένων Πολιτειών μαζί με το Δημοκρατικό κόμμα. Στη σύγχρονη πολιτική περίοδο το κόμμα αυτό θεωρείται ως το πιο συντηρητικό από τα δύο.Το επίσημο σύμβολο του Ρεπουμπλικανικού κόμματος είναι ο ελέφαντας. Το κόμμα ιδρύθηκε έπειτα από διαφωνίες μέσα στο Δημοκρατικό Κόμμα σχετικά με την δουλεία.Το κόμμα αρχικά υιοθέτησε ριζοσπαστικές απόψεις.Στις αρχές του 19ου αιώνα άλλαξε θέσεις και προσανατολίστηκε προς τον προτεσταντισμό λόγω του φόβου που προκλήθηκε από την μετανάστευση Ευρωπαίων (Ιταλοί ,Ιρλανδοί κλπ.) στις Η.Π.Α..Μετά τον Β' Π.Π. στην εξουσία ανήλθε ο χαρισματικός Άιζενχαουζερ,ο οποίος ήταν από τους πρώτους Προέδρους του Ψυχρού Πολέμου.Το κόμμα ,λόγω του συντηρητικού Ρόναλντ Ρήγκαν, εξέφραζε έντονα τον αντικομμουνισμό και τον φιλελευθερισμό κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.
**Ρεπούμπλικα = Αντρικό υφασμάτινο καπέλο με φαρδύ γείσο.
***Α) Το χημικό στοιχείο Νικέλιο είναι μέταλλο με ατομικό αριθμό 28 και ατομικό βάρος 58,71, Ειδικό βάρος 8,9 , θερμοκρασία τήξης 1453 C° και θερμοκρασία βρασμού 2732 C°. Χημικό σύμβολο: Ni. Το σύνηθες νικέλιο είναι μίγμα 5 ισοτόπων των: 58 (66,4%), 60 (26,7%), 61 (1,6%), 62 (3,7%) και 64 (1,6%). Ανήκει στη κατηγορία των στοιχείων μετάπτωσης του Περιοδικού πίνακα (1η κύρια σειρά). To Ni είναι αργυρόλευκο και κάτω από τους 385 βαθμούς ελαφρώς μαγνητικό μέταλλο. Είναι σκληρό όπως ο σίδηρος ή και σκληρότερο. Επίσης είναι ελατό, ανθεκτικότερο του σιδήρου και αμετάβλητο στον αέρα ως συμπαγές. Στιλβωμένο αποκτά ισχυρή λάμψη. Διαλύεται στο νιτρικό οξύ, ενώ στο υδροχλωρικό οξύ διαλύεται αργά και "εν βρασμώ". Δεν αντιδρά με τα αλκάλια. Επειδή σε λεπτό διαμερισμό διαλύει το υδρογόνο σε ποσοστό 17 φορές τον όγκο του, χρησιμοποιείται ευρύτατα ως καταλύτης υδρογόνωσης των ελαίων στη παρασκευή λιπών. Το Ni απαντάται ως μεταλλικό μαζί με τον Fe στους μετεωρίτες. Ως ορυκτά νικελίου ενδιαφέρον έχουν ο νικελίνης και η παραλλαγή του μιλλερίνης NiS, το αρσενονικέλιο NiAs, το αντιμονονικέλιο NiSb, ο αρσενονικελοπυρίτης (Ni,Fe)AsS, ο αντιμονονικελοπυρίτης NiSbS, ο χλωανθίτης (Ni,Co,Fe)As2 κ.ά.
Β) Νι =Στο ελληνικό σύστημα αρίθμησης έχει αριθμητική αξία (ν´ = 50).
Γ) Νι = Το κεφαλαίο "N" συμβολίζει τους νέους οδηγούς.
Δ) Νι = Το κεφαλαίο "N" συμβολίζει το Νότο.
Ε) Νι = Το πεζό "ν" χρησιμοποιείται για να συμβολίζει το νετρίνο στην φυσική στοιχειωδών σωματιδίων.
Ζ) Νι = Το πεζό "ν" χρησιμοποιείται για να συμβολίζει την συχνότητα ενός κύματος στην φυσική.
Η) Νι = Το ν είναι σύμφωνο που χαρακτηρίζεται έρρινο ημίφωνο.
Θ) Νι = Συμβολίζει τον 50ο ψαλμό στο ψαλτήριο, αποδίδεται στον προφητάνακτα Δαυίδ. Αυτόν τον σπουδαίο βασιλιά. Κατά σειρά είναι ο δεύτερος βασιλιάς του Ισραήλ, μετά τον Σαούλ, ο οποίος επελέγη από τον Θεό. Ήταν βοσκός αιγοπροβάτων όταν ο Θεός τον εκάλεσε δια του προφήτου Σαμουήλ, για να τον αναδείξει βασιλιά του Ισραήλ. Ο Δαυίδ είχε το μεγάλο τάλαντο της ποιήσεως και έπαιζε και όργανο, το ψαλτήριο.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ρεπουμπλικάνοι

Papaveri είπε...

@Ανώνυμος
Συγχαρητήρια! Η απάντησή σας είναι σωστή.

 

Papaveri48 © 2010

PSD to Blogger Templates by OOruc & PSDTheme by PSDThemes