Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Τα Αυγά και η Αμύθητη Περιουσία

Ένας πατέρας είχε τρία παιδιά και μια αμύθητη περιουσία. Επειδή ήθελε να διαπιστώσει ότι τα παιδιά του ήταν ικανά και έξυπνα για να διαχειριστούν την περιουσία του μια μέρα τα κάλεσε και τους είπε :
"Παιδιά μου εγώ γέρασα και θέλω να σας μοιράσω την περιουσία μου, αλλά πρώτα θα κάνετε το εξής: Θα σας δώσω 90 αυγά. Ο μεγαλύτερος θα πάρει 50 αυγά, ο δεύτερος 30 αυγά και ο μικρότερος 10 αυγά. Θέλω να πάτε να τα πουλήσετε σε μια ημέρα με την ίδια τιμή (και οι τρεις σας) και να μου φέρετε το ίδιο ποσό εισπράξεως ο καθ’ ένας από εσάς ... (Εννοείται ότι δεν πρέπει να μοιράσουν τις  εισπράξεις μεταξύ τους), τότε θα είμαι ευχαριστημένος και θα σας μοιράσω την περιουσία μου".
Α΄ Λύση:
Στο τέλος της ημέρας έχουν πουλήσει όλα τα αυγά τους και έχουν βγάλει κέρδος 10€ ο καθένας...
Β΄Λύση
Στο τέλος της ημέρας έχουν πουλήσει όλα τα αυγά τους και έχουν βγάλει κέρδος 70€ ο καθένας...
Πως πρέπει να ενεργήσουν τα αδέλφια, έτσι ώστε πουλώντας το κάθε ένα από τα αυγά που πήρε να κάνουν τις ίδιες εισπράξεις;
Επεξηγήσεις :
Δεν πρέπει να πουλήσει ή να χαρίσει αυγά ο ένας αδερφός στον άλλο, δεν είναι απαραίτητο όλα τα αυγά (μονάδες πώλησης) να πουληθούν στην ίδια τιμή , δηλαδή μπορεί να αποφασίσουν και τα τρία αδέρφια να πουλάνε την δυάδα  προς π.χ. 0,50 και το ένα αυγό 1,5 , αλλά και οι τρεις θα πουλάνε τον ίδιο συνδυασμό μονάδων που θα επιλέξουν (π.χ. τριάδες αυγών και 1 αυγό μόνο του ή άλλους συνδυασμούς που θα επιλέξουν ) και με την ίδια τιμή ανά μονάδα πώλησης (π.χ. όλες οι τετράδες αυγών θα πωλούνται με 2 από όλα τα αδέρφια). Τέλος στην λύση δεν ισχύει η "οικονομική" λογική αλλά μόνο η μαθηματική (μπορεί δηλαδή η δυάδες να πωλούνται με 0,5 και το 1 αυγό να πωλείται με 5).
(Κατ.36/Πρβλ. Νο.21) 
Λύση:

 

2 σχόλια:

batman1986 είπε...

Η λύση ήθελε αρκετή διερεύνηση.Είναι προφανές εξαρχής ότι δεν ισχύει καθόλου η «οικονομική» λογική όπως λες στην εκφώνηση αλλά μόνο η μαθηματική.Και αυτό διότι θέλουμε ίδιο κέρδος με 10 αυγά και με μεγαλύτερο αριθμό από αυτά.
Μετά από δοκιμές βρήκα ότι οι συνδυασμοί θα έιναι 2:
Σε 7-άδες και μονάδες σε όλες τις περιπτώσεις
Η λογική μου ήταν οι εξής:
Βρήκα κάποια πολ/σια του 7 που αντιστοιχεί το καθένα στον αριθμό των αυγών του γιού της εκφώνησης
Έχουμε 7+3=10 δηλαδή μια εφτάδα και 3 αυγά ξεχωριστά
4*7+2=30 δηλαδή 4 εφτάδες και 2 αυγά ξεχωριστά
7*7+1=50 δηλαδή 7 εφτάδες και 1 αυγό χωριστό

Τιμολογούμε την εφτάδα 1 ευρώ και το μεμονωμένο αυγό 3(παράλογο οικονομικά όπως λέγαμε παραπάνω)
Άρα 1+3*3=10
4+2*3=10
7+3=10
Άρα προκύπτει ότι βγάζουν όλοι κέρδος 10.Αυτή είναι η λύση του Α) ερωτήματος.Το β προκύπτει πολύ απλά πολ/ζοντας και τα 2 μέλη σε καθεμία από τις 3 εξισώσεις με 7
Άρα 1*7=7 ευρώ την εφτάδα και 3*7=21 ευρώ το κάθε αυγό(έτσι προκύπτει το κάθε μέλος 70 ευρώ)

Papaveri είπε...

@batman1986
Συγχαρητήρια!! Η απάντησή σου είναι σωστή.

 

Papaveri48 © 2010

PSD to Blogger Templates by OOruc & PSDTheme by PSDThemes