Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

Σκακιστικό Χωριό

Γνωρίζετε ότι υπάρχει σκακιστικό χωριό; Ονομάζεται Schtrebeg (Ströbeck, the Chess Village) εδώ και εδώ  και εδώ βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω από τη πόλη Galberschtadt στο δυτικό μέρος της πρώην Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας (Ανατολική Γερμανία). Σκάκι έμαθαν από το Πρίγκιπα
Gruncelin(Γκρούντσελιν) ή Kunzelin Δούκα του Meissen., που ήταν φυλακισμένος στο Πύργο
Ο Πρίγκιπας Γκούτσελιν παίζει σκάκι με τους δεσμοφύλακές του.
Έργο του Gemälde von W.Plaisant 
 το 1011 μ.Χ., όπου ασχολείτο με το σκάκι. Το δίδαξε στους δεσμοφύλακές του και σιγά-σιγά έμαθε να παίζει σκάκι όλο το χωριό.Το σκάκι από το 1668 είναι συνυφασμένο με τα ήθη και τα έθιμά τους. Τα πάντα δείχνουν την αγάπη που έχουν για το σκάκι:
  
Το σκακιστικό χωρίο Ströbeck και το Έμβλημα του.
Τα δημόσια έγγραφα έχουν τυπωμένη μία σκακιέρα. Ο ανεμοδείκτης στο καμπαναριό της Εκκλησίας αναπαριστάνει μία σκακιέρα. Για έμβλημα στο πέτο τους φοράνε ένα σήμα που αναπαριστάνει μία σκακιέρα, στα μπλουζάκια που φορούν οι νέοι υπάρχει τυπωμένη μια σκακιέρα. Οι κανόνες του σκακιού διδάσκονται εδώ και 100 χρόνια στα σχολεία τους(!!) και οι μαθητές δίνουν εξετάσεις στην πρακτική και την θεωρεία. Ακόμα και η νύφη παιζόταν στο σκάκι, ως άλλη Dilaram, πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο!!! Ευτυχώς το έθιμο αυτό έπαψε να ισχύει σήμερα.Κάθε χρόνο
Κάτοικοι του χωριού παίζουν σκάκι, χαλκογραφία.
πραγματοποιείται τουρνουά σκακιού. Συνήθως, συμπληρωματικά, παρουσιάζουν με φαντασμαγορικό τρόπο μια ζωντανή παρτίδα με πιόνια παιδία από το σχολείο ντυμένα με ρούχα της εποχής, κάτι παρόμοιο με την διοργάνωση στην Marostica της Ιταλίας. Το 1831 Ο Άγγλος σκακιστής Ουΐλιαμ Λιούης (1787-1870) επισκέφθηκε το χωριό κι έπαιξε με τον ισχυρότερο παίκτη του χωριού στη πλατεία του χωριού χρησιμοποιώντας ζωντανές φιγούρες (κατοίκους του χωριού),σε μία σκακιέρα που σχεδιάστηκε στη πλατεία του χωριού, παρουσία των 1.400 κατοίκων του χωριού. Μετά τη νίκη του Άγγλου όλοι οι κάτοικοι του χωριού φορέσανε μαύρα σε ένδειξη πένθους. Ο Βασιλιάς και ο Επίσκοπος, οποίοι ήταν λάτρεις του σκακιού, βλέποντας το ενδιαφέρον που υπήρχε για το σκάκι στο χωριό απάλλαξαν το χωριό από τους φόρους με τη προϋπόθεση ότι οι κάτοικοι θα είναι έτοιμοι να παίξουν σκάκι οποιαδήποτε στιγμή του χρόνου και να κάνουν επίδειξη ζωντανού σκακιού.

Σκακιέρα με τα κομμάτια που παρατίθεται στο Μουσείο του χωριού.
Το 1883 στη Βιέννη, στα πλαίσια της 200ης επετείου, έγινε ζωντανή, σε σκακιέρα, αναπαράσταση της μάχης του 1683 (12-Σεπτεμβρίου-1683) μεταξύ των Αυστριακών δυνάμεων του Βασιλιά Jan III Sobieski  (Γιάν III Σoμπiεσκυ)  εδώ  και των Τουρκικών δυνάμεων του Merzifonlu Kara Mustafa Paşa (Μερζίφονλου Καρά-Μουσταφά Πασά) εδώ. Παίχθηκε η παρακάτω παρτίδα:
Γκαμπί του Βασιλιά μη Αποδεκτό (Αντι-Γκαμπί του Φαλκμπέερ)
Βιέννη, 1883
Λευκά: Αυστριακές Δυνάμεις
Μαύρα: Τουρκικές Δυνάμεις
1.ε4,ε5 2.ζ4,δ5 3.Ιζ3,δ:ε 4.Ι:ε5,Αδ6 5.Αγ4,Α:ε5 6.ζ:Α,Βδ4 7.Βε2,Β:ε
8. 0-0,ζ6 9.Ιγ3,Ιθ6 10.δ4,Β:δ4+ 11.Αε3,Βδ8 12.Αγ5,Ιδ713.Β:ε4+,Βε7
14.Β:Β#
Το 1960 μια ομάδα του χωριού έλαβε μέρος στην Ολυμπιάδα Σκακιού που πραγματοποιήθηκε στη Λειψία.
Στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο τα χωριά Konigsaue και Ströbeck τυπώσανε χρήματα με σκακιστικές παραστάσεις. Παρακάτω παρατίθενται μερικά χαρτονομίσματα της εποχής εκείνης:
Χαρτονόμισμα αξίας 10 φοινίκια, του χωριού Konigsaue, τ’ οποίο τυπώθηκε στις 31 – 12- 1921. Στην μπροστινή όψη εμφάνιζε στο κέντρο μια σκακιέρα με μια θέση από παρτίδα και ήταν διηρημένο σε τέσσερα τεταρτημόρια. Κάθε τεταρτημόριο είχε αξία 10 φοινίκια. Χαρτονόμισμα αξίας 25, 50 και 75 φοινίκια, του χωριού Ströbeck, τα οποία τυπώθηκαν στις 31 – 12- 1921 με σκακιστικές παραστάσεις ή σκίτσα.
 
                                                             Μπροστινή όψη                                               Πίσω όψη
Σ’ ένα χαρτονόμισμα ένα σκίτσο παριστάνει τον Θείο Σαμ (Η.Π.Α.) να επιτίθεται, διασχίζοντας ένα μονοπάτι από άστρα και ραβδώσεις, σ’ έναν βασιλιά με μια πολιορκητική μηχανή σε σχήμα κριού, επιγράφοντας τα 14 σημεία της Συνθήκης των Βερσαλλιών που ονομάσθηκε «Το απατηλό Ματ». Σ’ ένα άλλο χαρτονόμισμα ένα σκίτσο παριστάνει τον Otto Eduard Leopold von Bismarck, Κόμη του Bismarck-Schönhausen, Δούκα του Lauenburg, Πρίγκιπα του Bismarck ως Παγκόσμιο Πρωταθλητή του Σκακιού. Σ’ ένα τρίτο χαρτονόμισμα ένα σκίτσο παριστάνει το ιστορικό κάστρο του χωριού στο φόντο (πίσω μέρος της εικόνας), με αγροτικά και βιομηχανικά προϊόντα του χωριού στο μπροστινό μέρος της εικόνας επιγραφόμενο «Σκακιέρα της Φύσης». Επίσης με το κάστρο παριστάνεται και ο πρίγκιπας Γκούτσελιν, που ήταν φυλακισμένος εκεί, να παίζει σκάκι με τους δεσμοφύλακές του.
 

Papaveri48 © 2010

PSD to Blogger Templates by OOruc & PSDTheme by PSDThemes