Σάββατο 14 Απριλίου 2018

Ο Κλέφτης

Κάποιος συνελήφθει, από τους φύλακες του βασιλιά, στα βασιλικά ανάκτορα ενώ προσπαθούσε να κλέψει αντικείμενα από το θησαυροφυλάκιο. Τον οδήγησαν στο βασιλιά και αυτός του είπε:
 «Θέλω να μου πεις πια ποινή σκεπτομαι  να πραγματοποιήσω γι’ αυτη σου τη πράξη: να  σε ρίξω στα λιοντάρια ή να σε ρίξω στους κροκόδειλους. Αν αυτή είναι αληθής, θα σε ρίξω στα λιοντάρια. Αν αυτή είναι ψευδής, θα σε ρίξω στους κροκόδειλους.»
Ο κλέφτης, αφου σκέφθηκε για λίγο, έδωσε μία απάντηση και ο βασιλιάς τον άφησε ελεύθερο. Ποια ήταν η απάντηση που έδωσε στον βασιλιά;

Λύση

Η απάντηση που έδωσε στο βασιλιά ήταν:
«Θα με ρίξεις στους κροκόδειλους!!»
που προκαλεί έναν φαύλο κύκλο συλογισμών καταλήγοντας σε παράδοξο. 1.)Εάν η πρόταση είναι αληθής, πρέπει να ριχθεί στα λιοντάρια, γεγονός που την κάνει ψευδή, οπότε πρέπει να ριχθεί στους κροκόδειλους, γεγονός που την κάνει αληθή ...
2.)Εάν η πρόταση είναι ψευδής, πρέπει να ριχθεί στους κροκόδειλους, γεγονός που την κάνει αληθή, οπότε πρέπει να ριχθεί στα λιοντάρια, γεγονός που την κάνει ψευδή ..

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Όπως έχετε διατυπώσει τον γρίφο, δεν νομίζω ότι υπάρχει λύση.

Papaveri είπε...

@Ανώνυμος
Υπάρχει λύση. Είναι λίγο πονηρή.
Ανήκει στη κατηγορία: "Σοφίσματα αγνοίας ή αλλαγής ελέγχου".

Ανώνυμος είπε...

Έτσι όπως το γράψατε ΔΕΝ υπάρχει λύση. Ψάξτε την πηγή σας και σίγουρα θα βρείτε κάποια διαφορά, η οποία μπορεί να σας φάνηκε ασήμαντη, αλλά θα είναι ουσιώδης.

Papaveri είπε...

@Ανώνυμος
Τροποποίησα λίγο την επιθυμία του Βασιλιά η οποία ήταν:
....................
"Θέλω να μου πεις μια πρόταση. Αν αυτή είναι αληθής, θα σε ρίξω στα λιοντάρια. Αν είναι ψευδής, θα σε ρίξω στους κροκόδειλους".
.............................
Ελπίζω να μπορέσετε να δώσετε τη λύση.

Ανώνυμος είπε...

Μ'αυτήν την εκφώνηση, η προφανής λύση είναι να του πει: "Θα με ρίξεις στους κροκόδειλους". Αν είναι αληθής, τότε θα πρέπει να τον ρίξει στα λιοντάρια, το οποίο θα έκανε την πρόταση του ψευδή, αλλά τότε θα έπρεπε να τον ρίξει στους κροκόδειλους, το οποίο θα έκανε την πρόταση του αληθή κ.ο.κ.
Οπότε, αποφασίζει να τον αφήσει ελεύθερο.

Papaveri είπε...

@Ανώνυμος
Σωστά αυτή είναι η λύση. Συγχαρητήρια!!

Ανώνυμος είπε...

Όπως θέσατε το πρόβλημα, η απάντηση δεν μπορεί να είναι "Θα με ρίξεις στους κροκόδειλους" γιατί είναι η απάντηση στην ερώτηση "Θέλω να μου πεις πια ποινή σκέπτομαι να πραγματοποιήσω γι’ αυτή σου τη πράξη". Επομένως, στην πραγματικότητα η απάντησή του θα ήταν "σκέφτεσαι να με ρίξεις στους κροκόδειλους". Ακόμη, όμως κι αν πει "Θα με ρίξεις στους κροκόδειλους", ο βασιλιάς μπορεί κάλλιστα να το εκλάβει σαν να του είπε "σκέφτεσαι να με ρίξεις στους κροκόδειλους".
Έτσι τώρα, αν είναι η φράση είναι αληθής, θα πρέπει να τον ρίξει στα λιοντάρια και θα τον ρίξει σ' αυτά χωρίς κανένα πρόβλημα ασυνέπειας γιατί απλά εκείνη τη στιγμή που τον ρώτησε, ο βασιλιάς είχε σκεφτεί να τον ρίξει στους κροκόδειλους. Βλέποντας ότι ο κλέφτης το βρήκε τον ρίχνει στα λιοντάρια.
Αν είχε σκεφτεί να τον ρίξει στα λιοντάρια, θα τον ρίξει στους κροκόδειλους χωρίς πάλι να προβληματιστεί.

Papaveri είπε...

@Ανώνυμος
Έχετε απόλυτο δίκιο.

 

Papaveri48 © 2010

PSD to Blogger Templates by OOruc & PSDTheme by PSDThemes