Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

Rebus No.269 (10)

Λύση

Πρωτοπόρος* [Πρωτο(ς)**πωρος***]
* 1(α.)Αυτός που βρίσκεται μπροστά σε μια πορεία προς κάποια κατεύθυνση: «Tα πρωτοπόρα τμήματα του στρατού μας μπήκαν στη Θεσσαλονίκη».
1(β.) Αυτό που διακρίνεται, που προηγείται χάρη σε διαρκείς διακρίσεις, επιτυχίες: «Το σχολείο μας, πρωτοπόρο στο μπάσκετ, νίκησε και στο βόλεϊ».
2. Αυτό που χαρακτηρίζεται από την εφαρμογή νέων ιδεών, γνώσεων, τεχνικών κτλ. (στον πνευματικό, κοινωνικό, καλλιτεχνικό, πολιτικό κτλ. χώρο), τ’ οποίο χρησιμεύει ως πρότυπο για άλλους:
«Πρωτοπόρα επιστήμη / τεχνολογία».
(ως ουσιαστικό για πρόσωπα):
«Οι πρωτοπόροι της επιστήμης / της διανόησης».
**Στα μαθηματικά πρώτος αριθμός (ή απλά πρώτος) είναι ένας φυσικός αριθμός μεγαλύτερος της μονάδας με την ιδιότητα οι μόνοι φυσικοί διαιρέτες του να είναι η μονάδα και ο εαυτός του. Ένας φυσικός αριθμός μεγαλύτερος της μονάδας , ο οποίος δεν είναι πρώτος αριθμός ονομάζεται σύνθετος αριθμός. Για παράδειγμα, ο αριθμός 5 είναι πρώτος, επειδή μόνο οι αριθμοί 1 και 5 τον διαιρούν εξίσου, ενώ ο 6 είναι σύνθετος επειδή έχει διαιρέτες τους 2 και 3 εκτός των 1 και 6. Το μηδέν και το ένα δεν είναι πρώτοι αριθμοί. Το μηδέν συχνά δεν θεωρείται καν φυσικός αριθμός.
***Ο Πώρος (αρχ. ελλ.:Πῶρος) ήταν βασιλιάς ενός αρχαίου κράτους στην Ινδία, στο σημερινό Παντζάμπ. Το βασίλειό του βρισκόταν ανάμεσα στους ποταμούς Τζέλουμ και Τσέναμπ (Τα ποτάμια αυτά ήταν γνωστά στους αρχαίους Έλληνες με τα ονόματα Υδάσπης και Ακεσίνης, αντίστοιχα). Είναι γνωστός για τη μάχη που έδωσε κατά του Μεγάλου Αλεξάνδρου, το 326 π.Χ., στον ποταμό Υδάσπη. Σύμφωνα με τον Αρριανό, το ύψος του Πώρου ήταν πάνω από πέντε πήχεις (Ένας πήχης ισούται με 0,46 μέτρα: 5*0,46=2,30μέτρα). Αντιθέτως, ο Πλούταρχος, υποστηρίζει πως ο Πώρος έφτανε τους τέσσερις πήχεις και τη μία σπιθαμή (Ένας πήχης ισούται με 0,46 μέτρα και Μία σπιθαμή είναι περίπου 0,18μέτρα:[(4*0,46)+0,18]=2,02μέτρα).Όπως και να 'χει, το παράστημα του Ινδού βασιλιά εντυπωσίασε τον Αλέξανδρο. Ο Πώρος περίμενε τον Μέγα Αλέξανδρο στην απέναντι όχθη του Υδάσπη. Στη μάχη είχε παρατάξει και 200 πολεμικούς ελέφαντες. Η μάχη μαινόταν όλη την ημέρα, με σοβαρές απώλειες και για τις δύο πλευρές. Τελικά, μια επέλαση του ελληνικού ιππικού από απροσδόκητο σημείο, βρήκε ανέτοιμο τον Πώρο. Τα στρατεύματά του απωθήθηκαν σ' έναν δρόμο που ποδοπατήθηκαν από τους ελέφαντες. Στη μάχη, ο Πώρος αποδείχθηκε σπουδαίος πολεμιστής. Το ήθος και η ανδρεία του, συγκίνησαν ακόμη και τον Αλέξανδρο. Ο Πώρος φαίνεται να κατείχε τη θέση του σατράπη για αρκετά χρόνια μετά την αναχώρηση του Αλέξανδρου. Φαίνεται πως έγινε σατράπης της περιοχής του Ινδού, μετά το θάνατο του Αλέξανδρου, στο 323 π.Χ. Αυτή του η θέση επιβεβαιώθηκε το 321 π.Χ., μετά τη συνέλευση των Επιγόνων στο Τριπαράδεισο της Συρίας.

5 σχόλια:

ΕΥΘΥΜΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ είπε...

Ποντοπόρος

ΕΥΘΥΜΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ είπε...

Πιο σωστό μου φαίνεται το:
Πρωτοπόρος
(Πρώτο(ς)(αριθμός) + Πόρος

Ανώνυμος είπε...

πρωτοπόρος

Papaveri είπε...

@Ευθύμης Αλεξίου
Συγχαρητήρια! Η απάντησή είναι σωστή. (η δεύτερη)

Papaveri είπε...

@Ανώνυμος
Συγχαρητήρια! Η απάντησή σας είναι σωστή.

 

Papaveri48 © 2010

PSD to Blogger Templates by OOruc & PSDTheme by PSDThemes