Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014

Rebus No.207 (9)

Λύση

Φαλκονέρα* [Φαλκον**νερα(Εμφιαλωμένα)] * Η Φαλκονέρα ή κατά τους Έλληνες ναυτικούς Γερακούλια, είναι ακατοίκητη νησίδα (βραχονησίδα) του Νοτίου Αιγαίου, στο Μυρτώο Πέλαγος, και που απέχει 42 μίλια ΒΑ. από το Ακρωτήριο Μαλέας και 25 μίλια ΔΒΔ. από τη Νήσο Μήλο. Βρίσκεται ακριβώς επί των διεθνών θαλάσσιων γραμμών Μαλέα – Σμύρνης και Πειραιά – Χανίων, εξ αυτού και θεωρείται λίαν σημαντική στη Ναυσιπλοΐα αλλά και αρκετά επικίνδυνη ιδίως για τα ιστιοφόρα «εν γαλήνη και άπνοια» λόγω των παρ΄ αυτής ισχυρών ρευμάτων. Στην ανατολική άκρα της νησίδας που ονομάζεται «Παναγιά των ρευμάτων» φέρεται φάρος αυτόματος, τύπου Δαλέν-Άγκα, φωτοβολίας 23 μιλίων. Το 1941 το φάρο αυτό ανατίναξαν οι Γερμανοί όπου και ακολούθησαν πολλά ναυάγια. Μετά την απελευθέρωση ο φάρος επισκευάσθηκε και αποκαταστάθηκε η λειτουργία του. Το όνομα Φαλκονέρα προέρχεται από την ιταλική λέξη Falconeria που σημαίνει γερακότοπος και η σημασία του είναι κοινή με το ελληνικό όνομα του νησιού (Γερακούλια). Στις 8 Δεκεμβρίου του 1966 στη θαλάσσια περιοχή της Φαλκονέρας σημειώθηκε το πολύνεκρο ναυάγιο του Πορθμείου Ηράκλειον όπου χάθηκαν 273 ψυχές. Η Φαλκονέρα ανήκει στο δίκτυο Natura 2000 με τον κωδικό GR3000011, μαζί με τις άλλες δύο απομονωμένες νησίδες του Μυρτώου πελάγους, την Βελοπούλα και τις Ανάνες. Το νησί διοικητικά ανήκει στον δήμο Σπετσών ** Ο Ρόμπερτ Φάλκον Σκοτ (Robert Falcon Scott, 6 Ιουνίου 1868 – 29 Μαρτίου 1912) ήταν αξιωματικός του Βασιλικού Ναυτικού της Βρετανίας, που έγινε γνωστός από τις δύο αποστολές εξερεύνησης της Ανταρκτικής. Η πρώτη ήταν η "αποστολή Discovery" από τη Βρετανία, μεταξύ του 1901–04, και η δεύτερη η αποστολή για την ανακάλυψη του Νότιου Πόλου ("αποστολή Terra Nova"), μεταξύ των ετών 1910-13.

6 σχόλια:

batman1986 είπε...

ΧΙΟΝΟΝΕΡΟ

ΕΥΘΥΜΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ είπε...

Μήπως αυτό?http://www.sansimera.gr/articles/361

Papaveri είπε...

@batman1986
Όχι, δεν είναι αυτή η λύση.

Papaveri είπε...

@Ε. Αλεξίου
Ναι, αυτή είναι η λύση. Μπορείτε να στείλετε το σχόλιο.

ΕΥΘΥΜΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ είπε...

Μα το έστειλα με έμμεση άποψη μέσα από τα δημοσιεύματα της εποχής για το τραγικό-εγγληματικό ναυάγιο κοντά στην νησίδα Φαλκονέρα, από όπου έγινε γνωστή πανελλαδικά.

Άς το στείλω και με απολιτικό-λυτικό τρόπο:
ΦΑΛΚΟΝΕΡΑ
Φαλκον (Ρόμπερτ Φάλκον Σκότ, αξιωματικός του Ναυτικού της Βρετανίας, που έγινε γνωστός από τις δύο αποστολές εξερεύνησης της Ανταρκτικής)-νέρα(νερά)

Papaveri είπε...

@Ε. Αλεξίου
Ναι, αυτό ήθελα. Την ανάλυση.
Συγχαρητήρια! Η απάντησή σας είναι σωστή. Σας έστειλα ένα e-mail σχετικά με το γρίφο "Η Ψηφοφορία". Περιμένω απάντηση. Ο γρίφος παραμένει ως έχει προς λύση.

 

Papaveri48 © 2010

PSD to Blogger Templates by OOruc & PSDTheme by PSDThemes