Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

Ο Αρχαιολόγος

Ένας αρχαιολόγος κατά το διάστημα της επταετίας (1967-1974)  
κάνοντας ανασκαφές στο Σούνιο, κοντά στο ναό του Απόλλωνα, βρήκε 
δύο αγάλματα ενός θεού και μίας θεάς του Ολύμπου. Μετά από 
υπολογισμούς και έρευνες για τον εντοπισμό της χρονολογίας των  
 κατέληξε στο εξής συμπέρασμα:
  • Πολλαπλασιάζοντας, το μισό της ηλικίας του με τον αριθμό των γραμμάτων του θεού και το γινόμενο με τον αριθμό των ημερών του μήνα, που εντοπίστηκαν τ’ αγάλματα, και το νέο γινόμενο με τον αριθμό των γραμμάτων του ονόματος της θεάς, βρήκε ένα ολικό γινόμενο 5.655.
Μπορείτε να βρείτε: για ποιους θεούς πρόκειται, ποια ακριβώς 
ημερομηνία βρήκε τα δύο αγάλματα και πόσο χρονών είναι ο 
αρχαιολόγος; (Κατ.13/Πρβ. Νο.12)

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η 13_η του μήνα ήταν τυχερή για τον 58χρονο αρχαιολόγο που ανακάλυψε τα αγάλματα, στα οποία απεικονίζεται ο Ερμής και η Ήρα.

(58/2)*5*13*3=5655

Ωραίο το γινόμενο των τεσσάρων "πρώτων" αριθμών!

Καλή χρονιά!

Papaveri είπε...

@Ανώνυμος
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!!
Η ηλικία του αρχαιολόγου δεν είναι 58 ετών, αλλά 26. Αναλύοντας τον αριθμό 5.655 σε γινόμενο πρώτων παραγόντων βρίσκουμε:
5.655=3*5*13*29
Ο αριθμός 29 δηλώνει την ημέρα του μήνα,ο οποίος ανήκει σε Φεβρουάριο δίσεκτου έτους.Εφ’ όσον η ανακάλυψη έγινε στις αρχές ενός έτους της αναφερόμενης επταετίας δεν μπορεί να είναι άλλο από το έτος 1968, το δεύτερο δίσεκτο έτος της δεκαετίας του 1960. Οπότε η ημερομηνία της ανακάλυψης των αγαλμάτων ήταν η 29η – Φεβρουαρίου – 1968.
Η ηλικία του αρχαιολόγου αποκλείεται να ήταν: 2*3=6 ή 2*5=10 χρονών. Άρα η ηλικία του ήταν 2*13=26 χρονών.
Οι υπόλοιποι αριθμοί αντιστοιχούν στους θεούς που αναφέρετε.

Ανώνυμος είπε...

Δεν προκύπτει από κάποιο δεδομένο ότι ο μήνας είναι Φεβρουάριος και μάλιστα σε δίσεκτο έτος!
Για να μην αλλάξεις πάλι την εκφώνηση, την γράφω εδώ [Ένας αρχαιολόγος κατά το διάστημα της επταετίας (1967-1974) κάνοντας ανασκαφές στο Σούνιο, κοντά στο ναό του Απόλλωνα, βρήκε δύο αγάλματα ενός θεού και μίας θεάς του Ολύμπου. Μετά από υπολογισμούς και έρευνες για τον εντοπισμό της χρονολογίας των κατέληξε στο εξής συμπέρασμα:Πολλαπλασιάζοντας, το μισό της ηλικίας του με τον αριθμό των γραμμάτων του θεού και το γινόμενο με τον αριθμό των ημερών του μήνα, που εντοπίστηκαν τ’ αγάλματα, και το νέο γινόμενο με τον αριθμό των γραμμάτων του ονόματος της θεάς, βρήκε ένα ολικό γινόμενο 5.655. Μπορείτε να βρείτε: για ποιους θεούς πρόκειται, ποια ακριβώς ημερομηνία βρήκε τα δύο αγάλματα και πόσο χρονών είναι ο αρχαιολόγος; ].
Αρχαιολόγος 26 ετών με ευθύνη ανασκαφής είναι σχεδόν αδύνατον.
Ανασκαφές τον χειμώνα δεν γίνονται.
Θεωρώ ότι η λύση μου είναι απολύτως αποδεκτή με βάση την εκφώνηση.
Με βάση την εκφώνηση, δεν μπορεί να γίνει εντοπισμός μήνα ή έτους. Το γνωρίζω ότι δεν χρησιμοποίησα την συγκεκριμένη οκταετία (όχι επταετία που λες) αλλά δεν μπορούσα να στηριχθώ κάπου. Λες 1968 και [αρχές της επταετίας] στην απάντηση, αλλά στην εκφώνηση δεν λες [αρχές της επταετίας], άρα είναι και το 1972 σωστό. Κατανοητό;
Περιμένω να παραδεχθείς ευθαρσώς ότι η λύση μου είναι σωστή και η δική σου ανακριβής.

Papaveri είπε...

@Ανώνυμος
Αγαπητέ μου έχεις δίκιο, ηλύση σου είναι σωστή με το σκεπτικό που αναφέρεις στο σχόλιο σου.
Παρασύρθηκα απο τον αριθμό 29, που κάλλιστα θα μπορούσε να είναι και το έτος 1972.
Ανακαλώ το σχόλιο που έκανα παραπάνω.

dimkon είπε...

Ο μήνας είναι όντως Φεβρουάριος δίσεκτου έτους. Αυτό προκύπτει από την εκφώνηση:<<...με τον αριθμό των ημερών του μήνα που εντοπίστηκαν τα αγάλματα...>> και ΟΧΙ την ημέρα του μήνα.
Έτσι, από τους αριθμούς 28,29,30,31 μόνο ο 29 διαιρεί τον 5655 και, άρα, η ανακάλυψη έγινε Φεβρουάριο δίσεκτου έτους. Δε γνωρίζω,όμως, εάν, με βάση τα δεδομένα, μπορεί να προσδιοριστεί η ημέρα του μήνα και η χρονολογία

Papaveri είπε...

@Dimitrios
Κι' εγώ με αυτό το σκεπτικό έθεσα ως ημερομηνία 29-02-1968, αλλά όπως αναφέρει και ο Ανώνυμος (...Αρχαιολόγος 26 ετών με ευθύνη ανασκαφής είναι σχεδόν αδύνατον.)αν κι' έχω κάποιους ενδοιασμούς επάνω σ' αυτό το θέμα.

Ανώνυμος είπε...

Είδα συνέχεια στα σχόλια...
λοιπόν, την έκφραση [με τον αριθμό των ημερών του μήνα, που εντοπίστηκαν τα αγάλματα] την εξέλαβα [με το πλήθος των ημερών που είχαν περάσει εκείνον τον μήνα μέχρι που εντοπίστηκαν τα αγάλματα] και επειδή το πρόβλημα ζητούσε ημερομηνία ανεύρεσης και επειδή 2*13 είναι μικρή ηλικία για αρχαιολόγο ανασκαφέα, διάλεξα ηλικία το 2*29 και ημερομηνία το 13.
Παραδέχομαι ότι κάποιος άλλος, όπως οι φίλοι Dimitrios και Papaveri, θα μπορούσε να εκλάβει το [με τον αριθμό των ημερών του μήνα, που εντοπίστηκαν τα αγάλματα] ως [το συνολικό πλήθος των ημερών του μήνα], οπότε βγαίνει μοναδικό συμπέρασμα το 29, άρα Φεβρουάριος δίσεκτου. Η χρονιά δεν εντοπίζεται μονοσήμαντα.
Προτείνω, αν πρόκειται να ξαναγραφτεί το πρόβλημα, ένας από τους πρώτους να είναι η ηλικία του αρχαιολόγου, αλλά ξεκάθαρα πάνω από 31. (Πχ. 3*5*29*41=17835)
Επίσης να μαζευτεί η "οκταετία" ώστε να περιέχει μόνο ένα δίσεκτο έτος.
Ευχαριστώ για τα σχόλια και τις παρατηρήσεις.

 

Papaveri48 © 2010

PSD to Blogger Templates by OOruc & PSDTheme by PSDThemes