Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2010

Σκάκι και Αφορισμός

Γνωρίζετε ότι το σκάκι κατα περιόδους είχε αναθεματιστεί και αφοριστεί απο την Εκκλησία για διαφόρους λόγους; Παρακάτω παραθέτω ορισμένους απο αυτούς τους λόγους, που ομολογουμένως προκαλούν αίσθηση και προβληματισμό για την ιδέα που είχε η Εκκλησία για το σκάκι κατά το Μεσαίωνα.

ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ...;

…Το σκάκι δεν συμβάδιζε με την θρησκεία; Κατά χρονικές περιόδους απαγορεύτηκε από τους Μουσουλμάνους, τους Ρωμαιοκαθολικούς, τους Αγγλικανούς, τους Εβραίους, τους Πουριτανούς και τους Ισλαμιστές.

...Το σκάκι νομιμοποιήθηκε στους Μουσουλμάνους μετά τον θάνατο του Μωάμεθ στις 8 Ιουνίου 632;

...Το 680 ο 50ος κανόνας των Εκκλησιαστικών Κανόνων αφορούσε την απαγόρευση του σκακιού;

...Το 780 ο Χαλίφης al-Mahdi έγραψε στους θρησκευτικούς ηγέτες της Μέκκας ν’ απαγορεύσουν να παίζουν σκάκι με ζάρια;

…Το 1005 μ.Χ. το σκάκι ήταν απαγορευμένο στην Αίγυπτο; Όλες οι σκακιέρες και τα κομμάτι καήκανε!!!

...Το σκάκι απαγορεύθηκε από τη Καθολική Εκκλησία μετά από Παπικό Διάταγμα που εκδόθηκε κατά το τέλος του 11ου αι. από τον Πάπα Αλέξανδρος Β΄ (1061-1073), κατά κόσμο Anselmo da Baggio;
To είχε απαγορεύσει να το παίζουν οι κληρικοί χαρακτηρίζοντας το τυχερό παιγνίδι!! Αιτία της απαγόρευσης ήταν πιθανόν μια επιστολή που έστειλε ο Καρδινάλιος, της Ostias, Sent Peter Damiani (ή Damian) (1007-1072) στον Πάπα Αλέξανδρος Β΄ το 1061, στο οποίο ο Καρδινάλιος καταδίκαζε το σκάκι σαν παιγνίδι τυχερό!!

Πίνακας του Paris Bordone,1540
 «Οι Σκακιστές»

…Το 1093 το σκάκι καταδικάστηκε και απαγορεύθηκε από την Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία;

…Το 1125 (1110;) ο Ορθόδοξος καλόγερος Ιωάννης Ζωνάρης δημοσίευσε μια οδηγία απαγόρευσης να παίζουν σκάκι στο Βυζάντιο, διότι το θεωρούσε ως ένα είδος ακολασίας!!

...Τον 12ο αι. μ.Χ. διοργανώνονταν τουρνουά στα Νεκροταφεία; Πράγματι το 1125 μ.Χ. ο Γάλλος επίσκοπος Μπιούη απείλησε με αποκλεισμό από την εκκλησία τον ιερέα της πόλης Μανσά, επειδή έπαιζε σκάκι. Οι ιερείς όμως δεν υπάκουσαν και διοργάνωναν τουρνουά στο ...δημοτικό Νεκροταφείο!

…Το 1128 ο Sent Bernard of Clairvaux (1090-1153) απαγόρευσε στους Ιππότες των Ναών (Ναϊτες) να παίζουν σκάκι;

…Το 1195 ο Ραβίνος Maimonides (1155-1204) συμπεριέλαβε στ’ απαγορευμένα παιγνίδια και το σκάκι;

...Η Καθολική Εκκλησία, το 1196, επί Πάπα Κελεστίνου Γ΄,κατά κόσμο Giacinto Bobo ή Bobone, απαγόρευσε να παίζουν σκάκι, διότι το θεωρούσε παιγνίδι του Σατανά;(!!)

...Το 1196 o επίσκοπος του Παρισιού Oddone di Sully είχε απαγορεύσει να παίζεται το σκάκι μεταξύ των κληρικών και μοναχών με την απειλή ότι όποιος παίζει σκάκι δεν πάει στον παράδεισο; Διότι την εποχή εκείνη πίστευαν ότι, η μορφή των κομματιών, η συνεχής και παρατεταμένη παρα-τήρηση των κομματιών αποτελούσε έναν έμμεσο τρόπο ειδωλολατρικής λατρείας.

…Το 1208 ο Επίσκοπος της Γαλλίας αποφάσισε να απαγορεύσει το σκάκι μεταξύ των κληρικών;

…Το 1240 η Σύνοδος του Worcester της Αγγλίας απαγόρευσε το σκάκι στους κληρικούς και τα μοναστικά Τάγματα;

...To 1254 ο βασιλιάς Κάρολος - Λουδοβίκος IX o Άγιος (1226-1270) είχε απαγορεύσει το σκάκι στο ποίμνιό του; Πίστευε ότι το σκάκι κατά την διάρκεια που παιζόταν μπορούσε να διεγείρει τα πάθη, τόσο μάλιστα, ώστε συνήθιζαν τότε να συνδυάζουν το σκάκι με το τάβλι!!

…Επί των κάτωθι Παπών απαγορεύτηκε να παίζουν σκάκι; Το 1254 επί Αλεξάνδρου Δ΄, κατά κόσμο Rinaldo ή (Rainaldo) Conti di Segni (; - 1261) και του βασιλιά Κάρολου - Λουδοβίκου IX τoυ Άγιου (1226-1270) και των Συνόδων:1255 επί Πάπα Αλεξάνδρου Δ΄, 1310 επί Πάπα Κλήμη E΄, κατά κόσμο Bertrand de Got και 1329 επί Πάπα Κλήμη ΣΤ΄ (1291 -1352), κατά κόσμο Pierre Roger. Εξέδωσαν θρησκευτικό διάταγμα απαγόρευσης του σκακιού ως ανώφελο και ανιαρό παιγνίδι.

…Το 1260 ο βασιλιάς Ερρίκος ΙΙΙ συμβούλευσε τους κληρικούς ν’ αποφεύγουν τη σκακιστική μοναξιά;

... Σκακιστικές ηθικές που γράφτηκαν γύρω στο 1280, άρχιζαν με νουθεσίες; Αυτές οι σκακιστικές νουθεσίες συναγωνιζόντουσαν την Βίβλο σε δημοτικότητα και αριθμό από εκτυπώσεις.

…Το 1291 ο Αρχιεπίσκοπος του Canterbury απείλησε να θέσει τους Ηγούμενους και τους Εφημέριους σε δίαιτα από ψωμί και νερό, εκτός εάν αυτοί παραιτηθούν από το να παίζουν σκάκι;

…Στους ιερείς ήταν απαγορευμένο να παίζουν σκάκι μέχρι το 1299;

…Το 1310 το σκάκι ήταν απαγορευμένο στους κληρικούς της Γερμανίας, βάσει ενός διατάγματος του Συμβουλίου της Εκκλησίας στην πόλη Trier;

…Το 1328 μερικές Εβραϊκές κοινότητες επέτρεψαν το σκάκι να είναι παιγνίδι, αλλά όχι για τα χρήματα ή χαρτοπαίζοντας;

…Το 1329 το σκάκι απαγορεύτηκε στους κληρικούς στη Σύνοδο του Würzburg στη Γερμανία;

…Το 1375 ο βασιλιάς της Γαλλίας Κάρολος Ε΄, κάτω από την επιρροή της Eκκλησίας, απαγόρευσε το σκάκι;

…Το 1485 και ο Πάπας Ιννοκέντιος Η΄ (1432-1492), κατα κόσμο Giovanni Battista Cibo, απαγόρευσε να παίζουν σκάκι οι κληρικοί δημόσια;

…Περί το 1500 το σκάκι ήταν γνωστό στους Εβραίους για να περνούν την ώρα το Σάββατο (ημέρα αργίας και προσευχής);

…Το 1551 η κοινότητα των κληρικών της Ρωσίας συνέταξαν τη Συλλογή Stoglav, στην οποία συμπεριέλαβαν και την απαγόρευση του σκακιού;

...Το σκάκι απαγορεύτηκε, ως απασχόληση...Ελληνικής διαβολικότητας; Μάλιστα! Αυτό το τρομερό γεγονός συνέβη στη Τσαρική Ρωσία επί βασιλείας του Τσάρου Ιβαν Δ΄ του Τρομερού (1533-1584), παρ’ όλο που και ο ίδιος έπαιζε σκάκι!!

...Η Εκκλησία απαγόρευσε το σκάκι από την εμφάνισή του χαρακτηρίζοντας το διαβολικό παιγνίδι; Αργότερα το πήρε υπό τη προστασία της και μάλιστα το 16ο αιώνα η επίσημη Εκκλησία της Ισπανίας ανακήρυξε σαν προστάτιδα του σκακιού την Αγία Θηρεσία6 από την Αβίλλη λόγω του ότι αγαπούσε το σκάκι κι έπαιζε με τ΄ αδέλφια της και τον πατέρα της.

...Τον 16ο αιώνα οι ιερείς στην Ρωσία συσχέτισαν το σκάκι με την μαγεία και την αίρεση;

…Στο Αφγανιστάν απαγορεύτηκε για 15 χρόνια από το Μουλά, των Ταλιμπάν, Mohammad Omar;

...Μετά από τρεις αιώνες(!!!) το Σκάκι επιτράπηκε να παίζεται από όλους και μάλιστα με τις ευλογίες της Εκκλησίας;

… Το 1981 το σκάκι απαγορεύτηκε στη Περσία από τον Αγιατολλάχ Χομεϊνή; Επετράπη εκ νέου από τον ίδιο το 1988!!

* * * * *



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου